Kulki ziemniaczane z serem

28 grudnia 2021

Kulki ziemniaczane z serem

Jeśli miałabyś/miałbyś wybrać jeden składnik, który będziesz jeść do końca życia, to co by to było? U mnie sprawa jest prosta — to ziemniaczki. Można je przyrządzić na tysiące różnych sposobów i nigdy się nie nudzą. Na dowód, sprawdź moje propozycje na przepisy z ziemniakami.

Ale wracając do tematu, mam przepis na kulki ziemniaczane z serem cheddar, chilli i boczkiem. To prosta, pyszna przekąska, idealna na imprezę lub na wieczorny maraton filmowy.

A czy kulki ziemniaczane można piec w piekarniku? Tak, i mam w związku z tym pewną propozycję. Możesz przygotować i usmażyć je wcześniej, a potem podgrzać w piekarniku, gdy przyjdą goście. W środku będą ciepłe (ser się rozpuści!), a z wierzchu pozostaną chrupiące. Wiem, bo miałam okazję to przetestować.

I już bez przedłużania, sprawdź, jak zrobić kulki ziemniaczane.

Kulki ziemniaczane - kcal, makroskładniki

Nie podam Ci kcal i makroskładników pojedynczego ziemniaczka, bo moje mogą być innej wielkości, niż Twoje (i pewnie będą). Dlatego wszystkie kulki ziemniaczane z serem podziel na 6 porcji. Wtedy możesz przyjąć, że każda z nich będzie mieć ok. 303 kcal i:

  • 10 g białka;
  • 18,5 g tłuszczu;
  • 24 g węglowodanów.

Ilość porcji: 6*

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 303

Składniki na kulki ziemniaczane z serem

kulki ziemniaczane - przepis

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Jeszcze ciepłe ugnieć za pomocą widelca lub praski.
  2. Boczek zgrilluj na patelni, aż będzie rumiany. Posiekaj na drobniejsze kawałki.
  3. Zielony pęczek z cebulki posiekaj, natomiast samą cebulkę pokrój w półksiężyce i krótko przesmaż (2-3 min, aż się zeszkli) na patelni, na której grillowałaś/-eś boczek.
  4. Ser zetrzyj na tarce, chilli drobno posiekaj.
  5. Wymieszaj ziemniaczki, boczek, ser, obie części zielonej cebulki, chilli i paprykę wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj w niedużej wielkości kuleczki.
  6. Jajko roztrzep. Kuleczki zwilż w jajku, po czym obtocz je w bułce tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju, co chwilę mieszając, aby przesmażyć kuleczki z każdej strony.

* Z podanych proporcji wyjdzie sporo kuleczek, aczkolwiek ich ilość zależy od tego, jak drobne je zrobisz. Ja całość podzieliłam na 6 porcji, po kilka kulek ziemniaczanych na każdą.

Kulki ziemniaczane z serem

Kulki ziemniaczane - z czym podawać?

Kulki ziemniaczane z serem to prosta i pyszna przekąska, która bardzo dobrze smakuje solo. Ale jak wiadomo, przy takich przepisach, sosik nie zaszkodzi. Dlatego mam kilka pomysłów, z czym podawać kilki ziemniaczane. Nada się:

  • sos szczypiorkowy ze śmietany, majonezu, czosnku i szczypiorku (dokładniejszy przepis znajdziesz pod zdjęciami ziemniaków z boczkiem i serem);
  • sos  serowy — kulki ziemniaczane i sos serowy to nieco ciężka, ale, nie oszukujmy się, pyszna propozycja; polecam go zrobić wtedy, gdy planujesz jeszcze podać sos z nachosami;
  • aioli — ten sos pasuje do wszystkiego, a do ziemniaczków tym bardziej; zrób więcej, bo szybko zniknie;
  • ketchup — no i na końcu klasyk, czyli ketchup, najlepiej domowy.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim

Lubisz sałatki z makaronem chińskim? Tę polubisz na pewno! Ma sporo warzyw, azjatycki sos, krewetki i chrupiące orzeszki. A do tego będzie najlepszą propozycją na imprezy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *