Jeśli miałabyś/miałbyś wybrać jeden składnik, który będziesz jeść do końca życia, to co by to było? U mnie sprawa jest prosta — to ziemniaczki. Można je przyrządzić na tysiące różnych sposobów i nigdy się nie nudzą. Na dowód, sprawdź moje propozycje na przepisy z ziemniakami.
Ale wracając do tematu, mam przepis na kulki ziemniaczane z serem cheddar, chilli i boczkiem. To prosta, pyszna przekąska, idealna na imprezę lub na wieczorny maraton filmowy.
A czy kulki ziemniaczane można piec w piekarniku? Tak, i mam w związku z tym pewną propozycję. Możesz przygotować i usmażyć je wcześniej, a potem podgrzać w piekarniku, gdy przyjdą goście. W środku będą ciepłe (ser się rozpuści!), a z wierzchu pozostaną chrupiące. Wiem, bo miałam okazję to przetestować.
I już bez przedłużania, sprawdź, jak zrobić kulki ziemniaczane.
Kulki ziemniaczane - kcal, makroskładniki
Nie podam Ci kcal i makroskładników pojedynczego ziemniaczka, bo moje mogą być innej wielkości, niż Twoje (i pewnie będą). Dlatego wszystkie kulki ziemniaczane z serem podziel na 6 porcji. Wtedy możesz przyjąć, że każda z nich będzie mieć ok. 303 kcal i:
- 10 g białka;
- 18,5 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6*
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 303
Składniki na kulki ziemniaczane z serem
- 6 ziemniaków
- 100 g sera cheddar
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 1 zielona cebulka
- 1 chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
kulki ziemniaczane - przepis
- Ziemniaki obierz i ugotuj. Jeszcze ciepłe ugnieć za pomocą widelca lub praski.
- Boczek zgrilluj na patelni, aż będzie rumiany. Posiekaj na drobniejsze kawałki.
- Zielony pęczek z cebulki posiekaj, natomiast samą cebulkę pokrój w półksiężyce i krótko przesmaż (2-3 min, aż się zeszkli) na patelni, na której grillowałaś/-eś boczek.
- Ser zetrzyj na tarce, chilli drobno posiekaj.
- Wymieszaj ziemniaczki, boczek, ser, obie części zielonej cebulki, chilli i paprykę wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj w niedużej wielkości kuleczki.
- Jajko roztrzep. Kuleczki zwilż w jajku, po czym obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju, co chwilę mieszając, aby przesmażyć kuleczki z każdej strony.
* Z podanych proporcji wyjdzie sporo kuleczek, aczkolwiek ich ilość zależy od tego, jak drobne je zrobisz. Ja całość podzieliłam na 6 porcji, po kilka kulek ziemniaczanych na każdą.
Kulki ziemniaczane - z czym podawać?
Kulki ziemniaczane z serem to prosta i pyszna przekąska, która bardzo dobrze smakuje solo. Ale jak wiadomo, przy takich przepisach, sosik nie zaszkodzi. Dlatego mam kilka pomysłów, z czym podawać kilki ziemniaczane. Nada się:
- sos szczypiorkowy ze śmietany, majonezu, czosnku i szczypiorku (dokładniejszy przepis znajdziesz pod zdjęciami ziemniaków z boczkiem i serem);
- sos serowy — kulki ziemniaczane i sos serowy to nieco ciężka, ale, nie oszukujmy się, pyszna propozycja; polecam go zrobić wtedy, gdy planujesz jeszcze podać sos z nachosami;
- aioli — ten sos pasuje do wszystkiego, a do ziemniaczków tym bardziej; zrób więcej, bo szybko zniknie;
- ketchup — no i na końcu klasyk, czyli ketchup, najlepiej domowy.
You must be logged in to post a comment.