Zależy Ci na tym, aby wywrzeć duże wrażenie na swoich gościach, lecz jednocześnie gotowanie nie jest Twoją mocną stroną? Mam rozwiązanie — sprawdź przepis na koktajl krewetkowy i… zabierz się do dzieła.
Tutaj najważniejsze są dwie kwestie: usmażenie krewetek oraz sposób podania. Jeśli chodzi o to pierwsze, to nic się nie martw. W przypadku krewetek najważniejsze jest to, aby smażyć je krótko i jeśli będziesz się tego trzymać, wszystko na pewno się uda. Co do podania koktajlu, to największe wrażenie robi, gdy układasz go warstwowo w kieliszki do martini. Jeśli go nie masz (lub nie w takich ilościach), wymień go na inny kieliszek lub szklankę o ciekawym kształcie.
I tak właściwie tyle wystarczy, aby zrobić elegancką i efektowną przystawkę. Piszesz się na to?
Koktajl krewetkowy - kcal, makroskładniki
Jedna porcja koktajlu krewetkowego ma ok. 234 kcal oraz:
- 12 g białka;
- 17 g tłuszczu;
- 10 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 234
Składniki
- 200 g krewetek
- 1 awokado
- 50 g majonezu
- 40 g ketchupu
- 10 g musztardy
- 2 garści miksu sałat
- pestki z 1/2 granatu
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju
koktajl krewetkowy - przepis
- Krewetki obierz, wymieszaj z sokiem z połowy limonki i 1 łyżką sosu sojowego. Na patelni rozgrzej olej, smaż krewetki na dużym ogniu przez ok. minutę z każdej strony.
- Awokado przekrój na pół. Jedną połowę przełóż do miseczki, dodaj majonez, musztardę, ketchup, sok z połowy limonki i chilli. Zblenduj na gładki sos.
- Drugą połowę awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki, aby nie sczerniało.
- Na dno kieliszków do martini wlej sos. Na to połóż sałatę, awokado i pestki granatu. Krewetki umieść na samej górze lub zahacz o brzegi kieliszka.
- Koktajl krewetkowy proponuję podawać z grzankami.
You must be logged in to post a comment.