Aioli

11 maja 2019

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy?

Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek i soku z cytryny. Więc jak pewnie się już domyślasz, polega to na zrobieniu domowego majonezu z dodatkiem czosnku.

Ja jednak dosłownie kilka razy robiłam taką wersję, bo na co dzień wolę znacznie szybszą i w praktyce łatwiejszą – na bazie pieczonego czosnku i gotowego majonezu. Oczywiście zachęcam Cię do tego, żebyś zawsze sprawdzał jego skład i wybierał taki produkt, który nie ma w sobie żadnych dziwnych dodatków (dodam, że jeszcze kilka lat temu istniał dla mnie wyłącznie Hellmann’s, ale odkąd moja świadomość konsumencka weszła na wyższy poziom, przekonałam się do Kieleckiego – czytanie etykiet naprawdę pozwala zmienić nawyki w sklepie…).

Ta wersja aioli pasuje do wszystkie – pieczonych warzyw, frytek, sałatek (a przede wszystkim sałatki Cezar, na którą też oczywiście mam dla Ciebie przepis), a nawet… na kanapkę zamiast masła! To co, przekonałam Cię? W takim razie zabierz się do roboty. To czego potrzebujesz, to zaledwie…

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, główkę czosnku przekrój wzdłuż i połóż na blaszy wewnętrzną stroną do góry.*
  3. Piecz czosnek ok. 10 min.
  4. Wyciśnij ząbki czosnku z łupinek do miseczki, dodaj majonez i zblenduj całość. Odłóż sos do lodówki na co najmniej 30 min, aby smaki mogły się przegryźć.
* Zdaję sobie sprawę z tego, że nagrzewanie piekarnika dla jednej główki czosnku nie ma większego sensu. Możesz jednak zrobić aioli z podwójnej, a nawet potrójnej porcji lub upiec czosnek „przy okazji” – ja w praktyce zawsze wykorzystuję tę drugą opcję.
Aioli z frytkami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

Planujesz imprezę i nie wiesz, co na niej podać? Odpowiedź jest tylko jedna: krążki cebulowe. Ale nie martw się, podpowiem, jak zrobić smażone krążki cebulowe w cieście naleśnikowym, aby wyszły chrupiące i dobrze doprawione.

Mini tarty z ciasta francuskiego

Mini tarty z ciasta francuskiego

Robiłaś/eś już konfiturę z czerwonej cebuli? W takim razie szybko wskakuj do tego przepis i zobacz, jak w 20 mini z 3 składników przygotować mini tarty z ciasta francuskiego.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *