Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Aioli

11 maja 2019

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy?

Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek i soku z cytryny. Więc jak pewnie się już domyślasz, polega to na zrobieniu domowego majonezu z dodatkiem czosnku.

Ja jednak dosłownie kilka razy robiłam taką wersję, bo na co dzień wolę znacznie szybszą i w praktyce łatwiejszą – na bazie pieczonego czosnku i gotowego majonezu. Oczywiście zachęcam Cię do tego, żebyś zawsze sprawdzał jego skład i wybierał taki produkt, który nie ma w sobie żadnych dziwnych dodatków (dodam, że jeszcze kilka lat temu istniał dla mnie wyłącznie Hellmann’s, ale odkąd moja świadomość konsumencka weszła na wyższy poziom, przekonałam się do Kieleckiego – czytanie etykiet naprawdę pozwala zmienić nawyki w sklepie…).

Ta wersja aioli pasuje do wszystkie – pieczonych warzyw, frytek, sałatek (a przede wszystkim sałatki Cezar, na którą też oczywiście mam dla Ciebie przepis), a nawet… na kanapkę zamiast masła! To co, przekonałam Cię? W takim razie zabierz się do roboty. To czego potrzebujesz, to zaledwie…

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 200 g majonezu

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, główkę czosnku przekrój wzdłuż i połóż na blaszy wewnętrzną stroną do góry.*
  3. Piecz czosnek ok. 10 min.
  4. Wyciśnij ząbki czosnku z łupinek do miseczki, dodaj majonez i zblenduj całość. Odłóż sos do lodówki na co najmniej 30 min, aby smaki mogły się przegryźć.
* Zdaję sobie sprawę z tego, że nagrzewanie piekarnika dla jednej główki czosnku nie ma większego sensu. Możesz jednak zrobić aioli z podwójnej, a nawet potrójnej porcji lub upiec czosnek „przy okazji” – ja w praktyce zawsze wykorzystuję tę drugą opcję.
Aioli z frytkami

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *