fbpx
Smażone kwiaty cukinii

13 sierpnia 2021

Smażone kwiaty cukinii

Daniem, na które co roku czekam z utęsknieniem, są kwiaty cukinii, a dokładniej smażone kwiaty cukinii faszerowane ricottą i parmezanem. Jadłaś/-eś je kiedyś? Jeśli nie, musisz to nadrobić, i to szybko. To jedna z tych potraw, co wygląda wykwintnie, a praktyce nie jest taka trudna do zrobienia (szczególnie z moimi wskazówkami, które ułatwią Ci najtrudniejszą rzecz, czyli nadziewanie).

Myślę, że nie muszę odpowiadać na pytanie, czy kwiaty cukinii są jadalne, bo tego się już pewnie domyślasz. Ale warto wiedzieć, że dzielą się na dwa rodzaje – żeńskie i męskie. Jeśli masz własny ogródek i hodujesz w nim cukinie, wybieraj męskie kwiaty, ponieważ z nich nie będzie owocu. A jak je rozpoznać? To całkiem proste. Zapylony żeński kwiat posiada mieć długą zalążnię, mini cukinię.

No dobra, a gdzie je kupić, gdy nie masz ogrodu (lub chęci, aby je uprawiać)? Szukaj na rozbudowanych targach warzywnych, bio bazarach. W Katowicach mogę polecić bio bazar odbywający się w Hucie Baildon. Jak to jest w innych miastach – trudno mi się wypowiedzieć, ale kwiaty cukinii z roku na rok robią się coraz bardziej popularne, nie jest je tak trudno zdobyć, jak jeszcze kilka lat temu.

Smażone kwiaty cukinii – kcal, makroskładniki

Nie będę oszukiwać, że faszerowane kwiaty cukinii są najbardziej fit daniem. Ale są za to warte każdej kalorii – jeden kwiat cukinii ma ok. 114 kcal i:

  • 3 g białka;
  • 8 g tłuszczu;
  • 6 g węglowodanów.

Jeśli tak jak ja, nie będziesz w stanie się im oprzeć, to pewnie zjesz połowę zaproponowanej przeze mnie porcji, czyli 6 kwiatów cukinii, które łącznie mają ok. 686 kcal*. I wiesz co? Dalej to będzie tego warte. Smacznego!

* 686 kcal jak na obiad to może nie wydawać się zbyt dużo, ale smażonych kwiatów cukinii nie nazwałabym pełnowartościowym posiłkiem, który nasyci Cię na długo…

Ilość porcji: 12 kwiatów cukinii

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 114

Składniki na kwiaty cukinii w cieście

kwiaty cukinii - przepis

  1. Mąkę pszenną, wodę gazowaną, jajko i odrobinę wody wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
  2. Do ricotty dodaj parmezan, pokrojone w plasterki oliwki, starty czosnek oraz drobno posiekany szczypiorek i oregano.
  3. Masę serową najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, w którym należy naciąć jeden róg – dzięki temu o wiele łatwiej będzie nadziewać kwiaty cukinii, nie uszkadzając ich.
  4. Delikatnie otwórz kwiat, faszeruj ricottą z dodatkami, po czym skręć jego koniec, zamykając farsz w środku (lepiej go dać za mało, niż za dużo, wtedy może wypłynąć).
  5. W głębokiej patelni rozgrzej olej – powinie dokładnie przykryć całe dno. Kwiaty cukinii zamaczaj w cieście, poczekaj, aż spłynie jego nadmiar.
  6. Smaż kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym przez ok. 1-2 min z każdej ze stron. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Smażone kwiaty cukinii podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz do nich przygotować sos aioli, chociaż są tak samo smaczne bez niczego.
Faszerowane kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii z ricottą
Kwiaty cukinii faszerowane

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?



2 thoughts on “Smażone kwiaty cukinii”