fbpx
Placki z cukinią FIT

20 sierpnia 2021

Placki z cukinią FIT

Znudziły Ci się klasyczne placuszki z cukinii? Czas na kulinarne eksperymenty, czyli placki z cukinią FIT, które wzbogacone są o białko i… jeszcze trochę więcej białka. Tak, tak, dobrze czytasz. Co tym razem serwuje moja kuchnia?

Ziołowe placuszki z cukinią, twarogiem i oliwkami podawane na dipie ze skyru i fety. Letnia, sezonowa kuchnia z greckim akcentem. Co Ty na to?

Placki z cukinią w takiej wersji obfitują w białko, będą doskonałą propozycją na pożywne drugie śniadanie, czy kolację. Szczególnie polecam osobom na diecie wegetariańskiej, którym brakuje pomysłów, jak nieco urozmaicić codzienne posiłki.

Jeśli chcesz, placki z cukinii możesz podać z rybą lub szaszłykami z kurczaka (najlepiej grillowanymi), i tym samym zyskać smaczny i trochę inny niż zwykle pomysł na obiad.

Placki z cukinii z piekarnika vs smażone

Zanim podam przepis na placki z cukinią, mam dla Ciebie dwie propozycje przygotowania: w piekarniku lub smażone. Pierwsza jest nieco mniej kaloryczna, ponieważ nie musisz dodawać oleju, a druga jest szybsza. Sam/-a zdecyduj, co wybierasz:

  1. Placuszki z cukinii z piekarnika – nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół. Piecz placki przez 20 min, po czym przełącz program na góra + grill i zapiekaj placuszki jeszcze przez 5-10 min, aż się zrumienią.
  2. Smażone placki z cukinii – rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzać po całej powierzchni łyżkę oleju. Połóż placki na rozgrzaną patelnię, po czym zmniejsz moc palnika. Smaż z obu stron, aż placki się zrumienią.

Placki z cukinii FIT – kcal, makroskładniki

FIT placki z cukinii w jednej porcji mają ok. 358 kcal i: 35 g białka; 16 g tłuszczu; 16 g węglowodanów. Są smacznym i prostym sposobem na uzupełnienie białka w diecie, i to bez konieczności po sięgania po mięso, czy strączki, za którymi nie każdy przepada.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 358

Składniki na placki z cukinią

Placki z cukinii - przepisy

  1. Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż na sitko. Dopraw solą i pieprzem, po czym bardzo dokładnie odsącz z wody (najlepiej sitko postawić na misce na kilkadziesiąt minut – w tym czasie cukinia odda część wody, zmięknie, łatwiej będzie ją później odcisnąć).
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, oliwki pokrój w plasterki.
  3. Do dobrze odciśniętej z wody cukinii dodaj twaróg, mąkę, skórkę z cytryny, czosnek, oliwki oraz posiekane zioła: bazylię, oregano i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z masy twarogowej uformuj kotleciki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub smaż na nieprzywierającej patelni z małą ilością tłuszczu (szczegółowe wskazówki znajdziesz wyżej).
  5. W tym czasie skyr zblenduj z fetą na gładki dip.
    Placuszki z cukinią podawaj z dipem z fety i, opcjonalnie, z oliwkami.
Placki z cukinii FIT
Placki z cukinią FIT

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.