Znudziły Ci się klasyczne placuszki z cukinii? Czas na kulinarne eksperymenty, czyli placki z cukinią FIT, które wzbogacone są o białko i… jeszcze trochę więcej białka. Tak, tak, dobrze czytasz. Co tym razem serwuje moja kuchnia?
Ziołowe placuszki z cukinią, twarogiem i oliwkami podawane na dipie ze skyru i fety. Letnia, sezonowa kuchnia z greckim akcentem. Co Ty na to?
Placki z cukinią w takiej wersji obfitują w białko, będą doskonałą propozycją na pożywne drugie śniadanie, czy kolację. Szczególnie polecam osobom na diecie wegetariańskiej, którym brakuje pomysłów, jak nieco urozmaicić codzienne posiłki.
Jeśli chcesz, placki z cukinii możesz podać z rybą lub szaszłykami z kurczaka (najlepiej grillowanymi), i tym samym zyskać smaczny i trochę inny niż zwykle pomysł na obiad.
Placki z cukinii z piekarnika vs smażone
Zanim podam przepis na placki z cukinią, mam dla Ciebie dwie propozycje przygotowania: w piekarniku lub smażone. Pierwsza jest nieco mniej kaloryczna, ponieważ nie musisz dodawać oleju, a druga jest szybsza. Sam/-a zdecyduj, co wybierasz:
- Placuszki z cukinii z piekarnika – nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół. Piecz placki przez 20 min, po czym przełącz program na góra + grill i zapiekaj placuszki jeszcze przez 5-10 min, aż się zrumienią.
- Smażone placki z cukinii – rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzać po całej powierzchni łyżkę oleju. Połóż placki na rozgrzaną patelnię, po czym zmniejsz moc palnika. Smaż z obu stron, aż placki się zrumienią.
Placki z cukinii FIT – kcal, makroskładniki
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 358
Składniki na placki z cukinią
- 1 mała cukinia (ok. 250 g)
- 250 g białego twarogu półtłustego
- 50 g oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka gałązek świeżego oregano/1 łyżeczka suszonego
- kilka listków bazyli/1 łyżeczka suszonej
- ½ pęczka szczypiorku
- skórka starta z ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 135 g półtłustego sera typu feta
- 75 g skyru
Placki z cukinii - przepisy
- Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż na sitko. Dopraw solą i pieprzem, po czym bardzo dokładnie odsącz z wody (najlepiej sitko postawić na misce na kilkadziesiąt minut – w tym czasie cukinia odda część wody, zmięknie, łatwiej będzie ją później odcisnąć).
- Czosnek przeciśnij przez praskę, oliwki pokrój w plasterki.
- Do dobrze odciśniętej z wody cukinii dodaj twaróg, mąkę, skórkę z cytryny, czosnek, oliwki oraz posiekane zioła: bazylię, oregano i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy twarogowej uformuj kotleciki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub smaż na nieprzywierającej patelni z małą ilością tłuszczu (szczegółowe wskazówki znajdziesz wyżej).
- W tym czasie skyr zblenduj z fetą na gładki dip.
Placuszki z cukinią podawaj z dipem z fety i, opcjonalnie, z oliwkami.
You must be logged in to post a comment.