Placki z cukinii

19 maja 2019

Placki z cukinii

Placki z cukinii powinny stać się Twoim letnim „must have”. Jeśli je odpowiednio przygotujesz, a zaraz zdradzę Ci cały sekret, to będą cieniutkie, chrupiące, prawie tak dobre jak ziemniaczane (a musisz wiedzieć, że te mogę jeść zawsze i wszędzie).

Nie jesteś przekonany? W takim razie pewnie dotychczas miałeś ten sam problem co ja – placki wychodziły wodniste, miękkie, nie będę oszukiwać – nieapetyczne. To się zmieni, jeśli dobrze odsączysz cukinię.

Ale nie tak jak zwykle – naprawdę mocno. Ja to robię w ten sposób, że najpierw trę cukinię i cebulę, potem solę warzywa, żeby puściły sok i na końcu umieszczam je na mocnym sitku o gęstych oczkach. I – uważaj, teraz będzie nieco drastycznie – mocno ugniatam je ręką.

Jeśli się do tego przyłożysz, sam będziesz zaskoczony efektem. A placki z cukinii staną się Twoim ulubionym pomysłem na śniadanie lub kolację. Wtedy najlepiej podawać je z jogurtem naturalnym, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Nic więcej. Prostota w najlepszym wydaniu.

I chyba mogę zdradzić, że kiedyś do cukinii nie byłam przekonana, ale właśnie te placuszki wszystko zmieniły, a ja odkryłam nowy, cudowny świat. Teraz z cukinii robię zupę, grilluję jej plasterki czy dodaję ją do różnych sałatek.

Składniki

  • 250 g cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 35 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię oraz cebule, dopraw warzywa solą i pieprzem, po czym odstaw je na pół godziny.
  2. Dokładnie odsącz warzywa (możesz to zrobić na sitku).
  3. Dodaj do miski z cukinią jajka, mąkę oraz czosnek niedźwiedzi.
  4. Rozgrzej na patelni oliwę, nakładaj nieduże porcje ciasta łyżką, spłaszczając jednocześnie placuszki. Obsmażaj z obu stron, aż będą złociste.
  5. Po ściągnięciu ich z patelni, przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Orzeszki w miodzie i chilli

Orzeszki w miodzie i chilli

Masz ochotę na słoną przekąskę do piwa? A może szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, urodzinowe? Przychodzę z pomocą! Zobacz przepis na pikantne orzeszki w miodzie i sprawdź, co “siedzi” w tych sklepowych.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Masz ochotę na zupę pomidorową… z wkładką? Podaje prosty i szybki przepis na sycącą zupę pomidorową z ciecierzycą. A przy okazji zdradzam, jak mieć z głowy posiłek na 3 dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *