fbpx
Placki z cukinii

19 maja 2019

Placki z cukinii

Placki z cukinii powinny stać się Twoim letnim „must have”. Jeśli je odpowiednio przygotujesz, a zaraz zdradzę Ci cały sekret, to będą cieniutkie, chrupiące, prawie tak dobre jak ziemniaczane (a musisz wiedzieć, że te mogę jeść zawsze i wszędzie).

Nie jesteś przekonany? W takim razie pewnie dotychczas miałeś ten sam problem co ja – placki wychodziły wodniste, miękkie, nie będę oszukiwać – nieapetyczne. To się zmieni, jeśli dobrze odsączysz cukinię.

Ale nie tak jak zwykle – naprawdę mocno. Ja to robię w ten sposób, że najpierw trę cukinię i cebulę, potem solę warzywa, żeby puściły sok i na końcu umieszczam je na mocnym sitku o gęstych oczkach. I – uważaj, teraz będzie nieco drastycznie – mocno ugniatam je ręką.

Jeśli się do tego przyłożysz, sam będziesz zaskoczony efektem. A placki z cukinii staną się Twoim ulubionym pomysłem na śniadanie lub kolację. Wtedy najlepiej podawać je z jogurtem naturalnym, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Nic więcej. Prostota w najlepszym wydaniu.

I chyba mogę zdradzić, że kiedyś do cukinii nie byłam przekonana, ale właśnie te placuszki wszystko zmieniły, a ja odkryłam nowy, cudowny świat. Teraz z cukinii robię zupę, grilluję jej plasterki czy dodaję ją do różnych sałatek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię oraz cebule, dopraw warzywa solą i pieprzem, po czym odstaw je na pół godziny.
  2. Dokładnie odsącz warzywa (możesz to zrobić na sitku).
  3. Dodaj do miski z cukinią jajka, mąkę oraz czosnek niedźwiedzi.
  4. Rozgrzej na patelni oliwę, nakładaj nieduże porcje ciasta łyżką, spłaszczając jednocześnie placuszki. Obsmażaj z obu stron, aż będą złociste.
  5. Po ściągnięciu ich z patelni, przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?