Placki z cukinii powinny stać się Twoim letnim „must have”. Jeśli je odpowiednio przygotujesz, a zaraz zdradzę Ci cały sekret, to będą cieniutkie, chrupiące, prawie tak dobre jak ziemniaczane (a musisz wiedzieć, że te mogę jeść zawsze i wszędzie).
Nie jesteś przekonany? W takim razie pewnie dotychczas miałeś ten sam problem co ja – placki wychodziły wodniste, miękkie, nie będę oszukiwać – nieapetyczne. To się zmieni, jeśli dobrze odsączysz cukinię.
Ale nie tak jak zwykle – naprawdę mocno. Ja to robię w ten sposób, że najpierw trę cukinię i cebulę, potem solę warzywa, żeby puściły sok i na końcu umieszczam je na mocnym sitku o gęstych oczkach. I – uważaj, teraz będzie nieco drastycznie – mocno ugniatam je ręką.
Jeśli się do tego przyłożysz, sam będziesz zaskoczony efektem. A placki z cukinii staną się Twoim ulubionym pomysłem na śniadanie lub kolację. Wtedy najlepiej podawać je z jogurtem naturalnym, z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Nic więcej. Prostota w najlepszym wydaniu.
I chyba mogę zdradzić, że kiedyś do cukinii nie byłam przekonana, ale właśnie te placuszki wszystko zmieniły, a ja odkryłam nowy, cudowny świat. Teraz z cukinii robię zupę, grilluję jej plasterki czy dodaję ją do różnych sałatek.
Składniki
- 250 g cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 35 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie
- Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię oraz cebule, dopraw warzywa solą i pieprzem, po czym odstaw je na pół godziny.
- Dokładnie odsącz warzywa (możesz to zrobić na sitku).
- Dodaj do miski z cukinią jajka, mąkę oraz czosnek niedźwiedzi.
- Rozgrzej na patelni oliwę, nakładaj nieduże porcje ciasta łyżką, spłaszczając jednocześnie placuszki. Obsmażaj z obu stron, aż będą złociste.
- Po ściągnięciu ich z patelni, przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
You must be logged in to post a comment.