fbpx
Naleśniki suzette

14 maja 2019

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle.

A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego oraz brandy, którą się podpala. I choć może nie brzmi to zbyt bezpiecznie, można spokojnie zrobić to danie w warunkach domowych, aczkolwiek trzeba zachować przy tym ostrożność (i w przypadku pań lepiej wcześniej dokładnie związać włosy).

U mnie oczywiście ani likier ani brandy na co dzień w kuchni nie goszczą, a że nie jestem fanką tych alkoholi, to też nie widziałam większego sensu w ich kupowaniu. Dlatego nieco zmieniłam oryginalny przepis i zamiast płonących naleśników, mam równie pyszne naleśniki w sosie z pomarańczy.

Jeśli lubisz słodkie śniadania, to jest idealna propozycja. Naleśniki suzette sprawdzą się również na deser. I choć wyglądają niepozornie, to wierz mi, że zjedzenie ich dużej ilości jest niemożliwe (no chyba, że jesteś łasuchem, wtedy niczego nie mogę obiecywać). A zanim przejdziesz do przygotowywania tych pyszność, sprawdź dlaczego warto dodawać wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego (informacje znajdziesz na końcu wpisu).

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzep z cynamonem, dodaj mąkę i wodę oraz dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny*.
  2. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się skarmelizuje – powinien być delikatnie brązowy, nie można go jednak przypalić, ponieważ wtedy będzie gorzki**.
  4. Do rozpuszczonego oraz skarmelizowanego cukru ostrożnie dodaj sok z pomarańczy oraz masło, gotuj całość aż sos zgęstnieje.
  5. Naleśniki przekładaj na patelnię obtaczając je w sosie i składając w trójkąty.
* Jeśli naleśniki mają być na śniadanie, można przygotować ciasto dzień wcześniej wieczorem i wstawić je do lodówki. ** Cukru nie należy mieszać w trakcie podgrzewania, powinien się sam rozpuścić i rozlać po całej patelni.
Naleśniki suzette

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

3 sposoby na naleśniki. Recenzja patelni beztłuszczowej Woll

3 sposoby na naleśniki. Recenzja patelni beztłuszczowej Woll

Jeśli lubisz naleśniki, ten wpis jest dla Ciebie. Będzie i podstawowy przepis, i nieco bardziej efektowne wersje, jak dutch baby oraz naleśnik biszkoptowy. A do tego recenzja patelni beztłuszczowej, która świetnie sprawdziła się w mojej kuchni.