Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle.
A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego oraz brandy, którą się podpala. I choć może nie brzmi to zbyt bezpiecznie, można spokojnie zrobić to danie w warunkach domowych, aczkolwiek trzeba zachować przy tym ostrożność (i w przypadku pań lepiej wcześniej dokładnie związać włosy).
U mnie oczywiście ani likier ani brandy na co dzień w kuchni nie goszczą, a że nie jestem fanką tych alkoholi, to też nie widziałam większego sensu w ich kupowaniu. Dlatego nieco zmieniłam oryginalny przepis i zamiast płonących naleśników, mam równie pyszne naleśniki w sosie z pomarańczy.
Jeśli lubisz słodkie śniadania, to jest idealna propozycja. Naleśniki suzette sprawdzą się również na deser. I choć wyglądają niepozornie, to wierz mi, że zjedzenie ich dużej ilości jest niemożliwe (no chyba, że jesteś łasuchem, wtedy niczego nie mogę obiecywać). A zanim przejdziesz do przygotowywania tych pyszność, sprawdź dlaczego warto dodawać wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego (informacje znajdziesz na końcu wpisu).
Składniki
- 125 g mąki orkiszowej
- 200 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Jajko roztrzep z cynamonem, dodaj mąkę i wodę oraz dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny*.
- Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się skarmelizuje – powinien być delikatnie brązowy, nie można go jednak przypalić, ponieważ wtedy będzie gorzki**.
- Do rozpuszczonego oraz skarmelizowanego cukru ostrożnie dodaj sok z pomarańczy oraz masło, gotuj całość aż sos zgęstnieje.
- Naleśniki przekładaj na patelnię obtaczając je w sosie i składając w trójkąty.
You must be logged in to post a comment.