Naleśniki suzette

14 maja 2019

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle.

A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego oraz brandy, którą się podpala. I choć może nie brzmi to zbyt bezpiecznie, można spokojnie zrobić to danie w warunkach domowych, aczkolwiek trzeba zachować przy tym ostrożność (i w przypadku pań lepiej wcześniej dokładnie związać włosy).

U mnie oczywiście ani likier ani brandy na co dzień w kuchni nie goszczą, a że nie jestem fanką tych alkoholi, to też nie widziałam większego sensu w ich kupowaniu. Dlatego nieco zmieniłam oryginalny przepis i zamiast płonących naleśników, mam równie pyszne naleśniki w sosie z pomarańczy.

Jeśli lubisz słodkie śniadania, to jest idealna propozycja. Naleśniki suzette sprawdzą się również na deser. I choć wyglądają niepozornie, to wierz mi, że zjedzenie ich dużej ilości jest niemożliwe (no chyba, że jesteś łasuchem, wtedy niczego nie mogę obiecywać). A zanim przejdziesz do przygotowywania tych pyszność, sprawdź dlaczego warto dodawać wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego (informacje znajdziesz na końcu wpisu).

Składniki

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzep z cynamonem, dodaj mąkę i wodę oraz dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny*.
  2. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się skarmelizuje – powinien być delikatnie brązowy, nie można go jednak przypalić, ponieważ wtedy będzie gorzki**.
  4. Do rozpuszczonego oraz skarmelizowanego cukru ostrożnie dodaj sok z pomarańczy oraz masło, gotuj całość aż sos zgęstnieje.
  5. Naleśniki przekładaj na patelnię obtaczając je w sosie i składając w trójkąty.
* Jeśli naleśniki mają być na śniadanie, można przygotować ciasto dzień wcześniej wieczorem i wstawić je do lodówki. ** Cukru nie należy mieszać w trakcie podgrzewania, powinien się sam rozpuścić i rozlać po całej patelni.
Naleśniki suzette

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Fit deser z truskawkami

Fit deser z truskawkami

Czy można jeść bezkarnie deser na drugie śniadanie? Tak, ale tylko wtedy, gdy zadbasz o to, aby były to zdrowe kalorie. I ja ci w tym pomogę – sprawdź przepis na FIT deser z truskawkami, który ma aż 22 g białka w porcji. Jak to możliwe? Przekonaj się sam.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *