Naleśniki suzette

14 maja 2019

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle.

A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego oraz brandy, którą się podpala. I choć może nie brzmi to zbyt bezpiecznie, można spokojnie zrobić to danie w warunkach domowych, aczkolwiek trzeba zachować przy tym ostrożność (i w przypadku pań lepiej wcześniej dokładnie związać włosy).

U mnie oczywiście ani likier ani brandy na co dzień w kuchni nie goszczą, a że nie jestem fanką tych alkoholi, to też nie widziałam większego sensu w ich kupowaniu. Dlatego nieco zmieniłam oryginalny przepis i zamiast płonących naleśników, mam równie pyszne naleśniki w sosie z pomarańczy.

Jeśli lubisz słodkie śniadania, to jest idealna propozycja. Naleśniki suzette sprawdzą się również na deser. I choć wyglądają niepozornie, to wierz mi, że zjedzenie ich dużej ilości jest niemożliwe (no chyba, że jesteś łasuchem, wtedy niczego nie mogę obiecywać). A zanim przejdziesz do przygotowywania tych pyszność, sprawdź dlaczego warto dodawać wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego (informacje znajdziesz na końcu wpisu).

Składniki

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzep z cynamonem, dodaj mąkę i wodę oraz dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny*.
  2. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się skarmelizuje – powinien być delikatnie brązowy, nie można go jednak przypalić, ponieważ wtedy będzie gorzki**.
  4. Do rozpuszczonego oraz skarmelizowanego cukru ostrożnie dodaj sok z pomarańczy oraz masło, gotuj całość aż sos zgęstnieje.
  5. Naleśniki przekładaj na patelnię obtaczając je w sosie i składając w trójkąty.
* Jeśli naleśniki mają być na śniadanie, można przygotować ciasto dzień wcześniej wieczorem i wstawić je do lodówki. ** Cukru nie należy mieszać w trakcie podgrzewania, powinien się sam rozpuścić i rozlać po całej patelni.
Naleśniki suzette

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny

Chcesz wiedzieć, jak zrobić deser na szybko? Mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny, wegański pudding z kaszy manny. To deser z truskawkami, który odczaruje nudne dania z kaszy manny.

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Probowałeś kiedyś desery z tapioki? Jeśli nie, to szybko musisz to zmienić! Mam dla Ciebie przepis na deser wegański – pudding z tapioki z mango. Sprawdź, jak go przygotować.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]