Naleśniki suzette

14 maja 2019

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle.

A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego oraz brandy, którą się podpala. I choć może nie brzmi to zbyt bezpiecznie, można spokojnie zrobić to danie w warunkach domowych, aczkolwiek trzeba zachować przy tym ostrożność (i w przypadku pań lepiej wcześniej dokładnie związać włosy).

U mnie oczywiście ani likier ani brandy na co dzień w kuchni nie goszczą, a że nie jestem fanką tych alkoholi, to też nie widziałam większego sensu w ich kupowaniu. Dlatego nieco zmieniłam oryginalny przepis i zamiast płonących naleśników, mam równie pyszne naleśniki w sosie z pomarańczy.

Jeśli lubisz słodkie śniadania, to jest idealna propozycja. Naleśniki suzette sprawdzą się również na deser. I choć wyglądają niepozornie, to wierz mi, że zjedzenie ich dużej ilości jest niemożliwe (no chyba, że jesteś łasuchem, wtedy niczego nie mogę obiecywać). A zanim przejdziesz do przygotowywania tych pyszność, sprawdź dlaczego warto dodawać wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego (informacje znajdziesz na końcu wpisu).

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzep z cynamonem, dodaj mąkę i wodę oraz dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny*.
  2. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się skarmelizuje – powinien być delikatnie brązowy, nie można go jednak przypalić, ponieważ wtedy będzie gorzki**.
  4. Do rozpuszczonego oraz skarmelizowanego cukru ostrożnie dodaj sok z pomarańczy oraz masło, gotuj całość aż sos zgęstnieje.
  5. Naleśniki przekładaj na patelnię obtaczając je w sosie i składając w trójkąty.
* Jeśli naleśniki mają być na śniadanie, można przygotować ciasto dzień wcześniej wieczorem i wstawić je do lodówki. ** Cukru nie należy mieszać w trakcie podgrzewania, powinien się sam rozpuścić i rozlać po całej patelni.
Naleśniki suzette

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Kogel mogel – przepis

Kogel mogel – przepis

Tani, szybki, niskokaloryczny i ze składników, który każdy ma w domu – taki jest przepis na kogel mogel, najlepszy smak dzieciństwa. Sprawdź, jak zrobić kogel mogel oraz jak go urozmaicić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *