Jeśli jesteś z Katowic lub okolic, a na dodatek preferujesz kuchnię wegetariańską, to z pewnością znasz Złotego Osła – wege knajpkę mieszczącą się niedaleko starego dworca, która już od kilku lat pokazuje, że dania wydawane w kilka minut mogą być przepyszne! Dodatkowym fenomenem tej restauracji jest to, że o każdej porze jest tam po prostu tłoczno.
Gdy kilka razy w miesiącu bywałam w centrum, a to ze sprawunkami, a to przy okazji spotkań z przyjaciółkami, byłam częstym gościem w Złotym Ośle. I zwykle interesowało mnie jedno danie – naleśniki a’la ruskie. Objawienie! Geniusz! Prostota w najlepszym wydaniu.
Teraz jednak rzadziej odwiedzam Złotego Osła, ale na myśl o ich naleśnikach zawsze ślinka mi cieknie. I pewnie podejrzewasz, jak to się mogło skończyć – zaczęłam sama je robić. Nieskromnie przyznam, że są równie dobre, a nawet i lepsze (nie skąpie cebulki, która moim zdaniem w tym daniu odgrywa kluczową rolę).
I te „ruskie” mogę jeść na każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolację. Często zabieram je też do pracy, bo są wygodne w przenoszeniu. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Gdy mi się chce, odgrzewam je na patelni lub jem prosto z lodówki, gdy lenistwo zwycięża.
No i plus jest taki, że farszu zawsze można zrobić więcej i potem go zamrozić. To dobry sposób, jeśli na co dzień nie masz czasu gotować, a chcesz odżywiać się bardziej zdrowo. Przy okazji zajrzyj też do wpisu, w którym pokazuje krok po kroku, jak u mnie wygląda planowanie posiłków i ich organizacja w ciągu tygodnia. Mam nadzieję, że to Cię zainspiruje do wprowadzenia nowych nawyków.
A teraz przedstawiam (mało)odkrywczy oraz pyszny przepis na naleśniki ruskie.
Naleśniki
Składniki
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do miski przesiej mąkę owsianą, dodaj jajko, wodę, sól i pieprz, po czym wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką.
- Odstaw ciasto na 30 min, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej porcję ciasta i usmaż je na cienki naleśniki*.
* Olej możesz też wlać do ciasta, wtedy nie trzeba dodatkowo smarować patelni. Ten sposób sprawdza się jednak lepiej w przypadku osób, które mają już wprawę w smażeniu naleśników.
Farsz ruski do naleśników
składniki
- 250 g białego twarogu
- 200 g ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać to, co zostało z obiadu)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na łyżce masła, aż się zrumieni na złoto.
- W misce dokładnie wymieszaj twaróg z ziemniakami – najlepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulkę, sól i pieprz, jeszcze raz wymieszaj całość.
Rozprowadź farsz na naleśnikach, po czym zawiń je w rulon.
Naleśniki podawaj na ciepło lub na zimno z jogurtem naturalnym.

Woda gazowana do naleśników – po co ją dodawać?
Do naleśników dodaje się wodę gazowaną, a nie zwykłą, żeby ciasto było bardziej napowietrzone. Dzięki temu naleśniki po usmażeniu są delikatniejsze, smaczniejsze. Łatwiej jest też uzyskać idealne, cienki placki.
You must be logged in to post a comment.