Naleśniki ruskie

12 maja 2019

Naleśniki ruskie

Jeśli jesteś z Katowic lub okolic, a na dodatek preferujesz kuchnię wegetariańską, to z pewnością znasz Złotego Osła – wege knajpkę mieszczącą się niedaleko starego dworca, która już od kilku lat pokazuje, że dania wydawane w kilka minut mogą być przepyszne! Dodatkowym fenomenem tej restauracji jest to, że o każdej porze jest tam po prostu tłoczno.

Gdy kilka razy w miesiącu bywałam w centrum, a to ze sprawunkami, a to przy okazji spotkań z przyjaciółkami, byłam częstym gościem w Złotym Ośle. I zwykle interesowało mnie jedno danie – naleśniki a’la ruskie. Objawienie! Geniusz! Prostota w najlepszym wydaniu.

Teraz jednak rzadziej odwiedzam Złotego Osła, ale na myśl o ich naleśnikach zawsze ślinka mi cieknie. I pewnie podejrzewasz, jak to się mogło skończyć – zaczęłam sama je robić. Nieskromnie przyznam, że są równie dobre, a nawet i lepsze (nie skąpie cebulki, która moim zdaniem w tym daniu odgrywa kluczową rolę).

I te „ruskie” mogę jeść na każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolację. Często zabieram je też do pracy, bo są wygodne w przenoszeniu. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Gdy mi się chce, odgrzewam je na patelni lub jem prosto z lodówki, gdy lenistwo zwycięża.

No i plus jest taki, że farszu zawsze można zrobić więcej i potem go zamrozić. To dobry sposób, jeśli na co dzień nie masz czasu gotować, a chcesz odżywiać się bardziej zdrowo. Przy okazji zajrzyj też do wpisu, w którym pokazuje krok po kroku, jak u mnie wygląda planowanie posiłków i ich organizacja w ciągu tygodnia. Mam nadzieję, że to Cię zainspiruje do wprowadzenia nowych nawyków.

A teraz przedstawiam (mało)odkrywczy oraz pyszny przepis na naleśniki ruskie.

Naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę owsianą, dodaj jajko, wodę, sól i pieprz, po czym wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką.
  2. Odstaw ciasto na 30 min, aby odpoczęło.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej porcję ciasta i usmaż je na cienki naleśniki*.

* Olej możesz też wlać do ciasta, wtedy nie trzeba dodatkowo smarować patelni. Ten sposób sprawdza się jednak lepiej w przypadku osób, które mają już wprawę w smażeniu naleśników.

Farsz ruski do naleśników

składniki

  • 250 g białego twarogu
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać to, co zostało z obiadu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na łyżce masła, aż się zrumieni na złoto.
  2. W misce dokładnie wymieszaj twaróg z ziemniakami – najlepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulkę, sól i pieprz, jeszcze raz wymieszaj całość.

Rozprowadź farsz na naleśnikach, po czym zawiń je w rulon.

Naleśniki podawaj na ciepło lub na zimno z jogurtem naturalnym.

Naleśniki ruskie

Woda gazowana do naleśników – po co ją dodawać?

Do naleśników dodaje się wodę gazowaną, a nie zwykłą, żeby ciasto było bardziej napowietrzone. Dzięki temu naleśniki po usmażeniu są delikatniejsze, smaczniejsze. Łatwiej jest też uzyskać idealne, cienki placki.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Orzeszki w miodzie i chilli

Orzeszki w miodzie i chilli

Masz ochotę na słoną przekąskę do piwa? A może szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, urodzinowe? Przychodzę z pomocą! Zobacz przepis na pikantne orzeszki w miodzie i sprawdź, co “siedzi” w tych sklepowych.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Masz ochotę na zupę pomidorową… z wkładką? Podaje prosty i szybki przepis na sycącą zupę pomidorową z ciecierzycą. A przy okazji zdradzam, jak mieć z głowy posiłek na 3 dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *