Naleśniki ruskie

12 maja 2019

Naleśniki ruskie

Jeśli jesteś z Katowic lub okolic, a na dodatek preferujesz kuchnię wegetariańską, to z pewnością znasz Złotego Osła – wege knajpkę mieszczącą się niedaleko starego dworca, która już od kilku lat pokazuje, że dania wydawane w kilka minut mogą być przepyszne! Dodatkowym fenomenem tej restauracji jest to, że o każdej porze jest tam po prostu tłoczno.

Gdy kilka razy w miesiącu bywałam w centrum, a to ze sprawunkami, a to przy okazji spotkań z przyjaciółkami, byłam częstym gościem w Złotym Ośle. I zwykle interesowało mnie jedno danie – naleśniki a’la ruskie. Objawienie! Geniusz! Prostota w najlepszym wydaniu.

Teraz jednak rzadziej odwiedzam Złotego Osła, ale na myśl o ich naleśnikach zawsze ślinka mi cieknie. I pewnie podejrzewasz, jak to się mogło skończyć – zaczęłam sama je robić. Nieskromnie przyznam, że są równie dobre, a nawet i lepsze (nie skąpie cebulki, która moim zdaniem w tym daniu odgrywa kluczową rolę).

I te „ruskie” mogę jeść na każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolację. Często zabieram je też do pracy, bo są wygodne w przenoszeniu. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Gdy mi się chce, odgrzewam je na patelni lub jem prosto z lodówki, gdy lenistwo zwycięża.

No i plus jest taki, że farszu zawsze można zrobić więcej i potem go zamrozić. To dobry sposób, jeśli na co dzień nie masz czasu gotować, a chcesz odżywiać się bardziej zdrowo. Przy okazji zajrzyj też do wpisu, w którym pokazuje krok po kroku, jak u mnie wygląda planowanie posiłków i ich organizacja w ciągu tygodnia. Mam nadzieję, że to Cię zainspiruje do wprowadzenia nowych nawyków.

A teraz przedstawiam (mało)odkrywczy oraz pyszny przepis na naleśniki ruskie.

Naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę owsianą, dodaj jajko, wodę, sól i pieprz, po czym wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką.
  2. Odstaw ciasto na 30 min, aby odpoczęło.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej porcję ciasta i usmaż je na cienki naleśniki*.

* Olej możesz też wlać do ciasta, wtedy nie trzeba dodatkowo smarować patelni. Ten sposób sprawdza się jednak lepiej w przypadku osób, które mają już wprawę w smażeniu naleśników.

Farsz ruski do naleśników

składniki

  • 250 g białego twarogu
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać to, co zostało z obiadu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na łyżce masła, aż się zrumieni na złoto.
  2. W misce dokładnie wymieszaj twaróg z ziemniakami – najlepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulkę, sól i pieprz, jeszcze raz wymieszaj całość.

Rozprowadź farsz na naleśnikach, po czym zawiń je w rulon.

Naleśniki podawaj na ciepło lub na zimno z jogurtem naturalnym.

Naleśniki ruskie

Woda gazowana do naleśników – po co ją dodawać?

Do naleśników dodaje się wodę gazowaną, a nie zwykłą, żeby ciasto było bardziej napowietrzone. Dzięki temu naleśniki po usmażeniu są delikatniejsze, smaczniejsze. Łatwiej jest też uzyskać idealne, cienki placki.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to muffinki pizzerinki także polubisz. I przy okazji tak się składa, że mam na nie przepis! Sprawdź, jak zrobić muffiny wytrawne i przekonaj się, że będą idealne na każdą okazję.

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotować obiad podobny do lasagne – naleśniki bolognese bez zapiekania. Danie to idealnie nadaje się do zrobienia na dwa dni, nie wymaga kilku godzin stania w kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]