Tag: przepisy

Kolacja walentynkowa – co przygotować? Romantyczne dania dla dwojga

Kolacja walentynkowa – co przygotować? Romantyczne dania dla dwojga

Walentynki tuż tuż, a tobie nadal brak pomysłów na efektowną i romantyczną kolację? Przychodzę z pomocą i przedstawiam kilka sprawdzonych przepisów na kolację dla dwojga.

Herbata zimowa

Herbata zimowa

Co najczęściej pijesz zimą? Masz sprawdzone sposoby na rozgrzanie się? Nawet jeśli i tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na herbatę z imbirem i cytryną. Dlaczego? Bo jest pyszna, zdrowa i zwalcza wirusy!

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Lubisz czasami zaszaleć kulinarnie? A może… leczysz kaca? W obu tych przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się mój przepis na pancakes amerykańskie z jajkiem sadzonym i bekonem. Nie wierzysz? To wypróbuj to danie.

Camembert pieczony

Camembert pieczony

Wiesz co kocham najbardziej? Sery! Z ich względu nigdy nie potrafiłabym zrezygnować z nabiału. Od zwykłej goudy, przez mozzarellę, po sery pleśniowe. Nie przepadam jedynie za tymi o zbyt mocnym zapachu, ale to już różnie bywa. Z serów można też wiele zrobić! Przekąski, przystawki, dania…

Paszteciki z indyka

Paszteciki z indyka

Zobacz przepis na błyskawiczną przekąskę – paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z indyka. Te mięsne paszteciki zachwycą każdego, są też uniwersalne – możesz przygotować je na wiele okazji.

Ciasteczka z cukinią

Ciasteczka z cukinią

Wiesz, że cukinia jest idealnym dodatkiem do ciasta? Nadaje im wilgotności, a przy tym jest na tyle neutralna w smaku, że w ogóle jej nie czuć! Dlatego sprawdź mój przepis na ciasteczka z czekoladą i cukinią.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica to jedyna potrawą, jaką potrafisz przygotować? W takim razie sprawdź, jak to zrobić jeszcze lepiej. Zdradzam mój sposób na perfekcyjną jajecznicę, który zawsze się sprawdza.

Jaglanka z granolą

Jaglanka z granolą

Jaglanka na mleku roślinnym z granolą to danie uniwersalne. Sprawdzi się na śniadanie, do pracy czy na deser. Jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mango nadaje słodyczy, a domowa granola jest przyjemnym, chrupkim elementem. Wypróbuj już dziś ten przepis!

Kurczak w marynacie jogurtowej

Kurczak w marynacie jogurtowej

Szykujesz grilla? A może masz ochotę na zdrowy, lecz aromatyczny obiad? W takim razie zobacz, jak przygotować soczystego kurczaka w marynacie jogurtowej. Wystarczy kilkanaście minut, aby wyczarować pyszny obiad!

Kurczak w sosie z gorgonzoli

Kurczak w sosie z gorgonzoli

Znudził Ci się klasyczny sposób podawania kurczaka na obiad? Zawiń go w szynkę parmeńską i zanurz w pysznym sosie z dodatkiem gorgonzoli. Delikatne puree z ziemniaków dopełni to danie i sprawi, że na pewno jeszcze nie raz do niego powrócisz.

Aperol Spritz

Aperol Spritz

Aperol Spritz to najbardziej popularny drink w ostatnich latach. Ten orzeźwiający napój składa się z Aperolu, Prosecco oraz wody gazowanej. Pokazuję przepis na letni napój oraz zdradzam, jakie są idealne proporcje.

Cold brew coffee

Cold brew coffee

Podczas letnich upałów przyda Ci się przepis na mrożoną kawę, który dla Ciebie przygotowałam. Zobacz, jak zrobić cold brew coffee, czyli kawę parzoną na zimno. Ciesz się jej mocnym aromatem w upalne po południe.

Cold brew tea

Cold brew tea

Jeśli potrzebujesz orzeźwienia w upalny, letni dzień, przygotuj cold brew tea, czyli herbatę parzoną na zimno. Możesz zrobić zieloną lub czerwoną herbatę mrożoną z dodatkiem świeżych cytrusów – cytryny i limonki oraz mięty.

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotować obiad podobny do lasagne – naleśniki bolognese bez zapiekania. Danie to idealnie nadaje się do zrobienia na dwa dni, nie wymaga kilku godzin stania w kuchni.

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle. A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego…

Aioli

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy? Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek…