Lubisz gorgonzolę? To włoski, miękki ser z niebieską pleśnią. Jest dość ostry w smaku i ja mam do niego mieszane uczucia. Moim zdaniem jest genialny do sosów, zapiekanek czy też innych dań, w których jest roztopiony. Nadaje im wtedy wyrazistego charakteru i mimo iż jest dominującym składnikiem, to jego smak nie przeważa. Natomiast nie lubię dodawać go do sałatek, panini czy kanapek. Wtedy najczęściej wybieram łagodniejszy ser pleśniowy.
Ale, tak jak wspomniałam, jest idealny do sosów. Pasuje do kurczaka, który sam w sobie jest dość mdły. A w czymtym połączeniu, które zaproponowałam, no cóż – komponuje się idealnie. I tak wiem, jeśli chodzi o jedzenie nie grzeszę skromnością. Ale każdy musi mieć jakąś wadę. Żeby Cię jednak nie zrazić całkowicie do siebie, przechodzę do przepisu.
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorgonzoli
- 3 garście szpinaku
- 2 filety z kurczaka
- 2 plasterki szynki prosciutto
- 1 łyżka oleju
- 200 g ziemniaków
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do gotującej się wody (wtedy przyśpieszysz proces gotowania). Gdy zmiękną odcedź je.
- Do garnka z grubym dnem wlej śmietankę, następnie dodaj ser i dopraw całość solą i pieprzem.
- Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje – ok. 5 min od zagotowania. Mieszaj go, aby nie przywarł do dna.
- Pod koniec gotowania dodaj partiami szpinak, poczekaj aż zmięknie i odstaw sos.
- W międzyczasie przygotuj kurczaka. Filety umyj, oczyść z błonek. Jeśli są grubsze, przekrój je wzdłuż (wtedy będziesz potrzebować więcej plasterków szynki). Dopraw je solą, pieprzem.
- Każdy filet zawiń w plasterek szynki.
- Rozgrzej na patelni olej, smaż kurczaka z obu stron kilka minut.
- Usmażonego kurczaka przełóż do sosu.
- Dokończ puree: do gorących ziemniaków dodaj mleko, masło oraz gałkę muszkatołową. Zmiksuj całość na gładką masę*.
- Podawaj wszystkie składniki razem.
Wskazówka
Jak widzisz, to danie składa się z trzech elementów, które tak naprawdę trzeba przygotować jednocześnie, aby podawać wszystko ciepłe. Dlatego mam wskazówkę, jak się do tego zabrać.
Zacznij od ziemniaków, bo te będą się przygotowywać najdłużej. W międzyczasie zrób sos – zawsze możesz go podgrzać przed podaniem. Kurczaka owiń wcześniej w plasterki szybki, ale ze smażeniem wstrzymaj się, aż będziesz w stanie trochę wbić widelec w ziemniaki. Mięso smaży się kilka minut, możesz więc z nim poczekać.
A jeśli planujesz ten przepis wykorzystać na proszony obiad, toaeby uniknąć rozgardiaszu i bałaganu w kuchni, naszykuj sobie wszystko wcześniej. Obrane, surowe ziemniaki możesz trzymać w garnku z wodą, a kurczaka w prosciutto w lodówce.
You must be logged in to post a comment.