Jak najczęściej przygotowujesz kurczaka? Smażysz, gotujesz a może pieczesz? Ja do gotowanego nie mogę się przekonać, wyjątkiem jest ten przepis. Najczęściej smażę, bo to błyskawiczna metoda obróbki. Natomiast z pieczeniem jest taki problem, że kurczak często wychodzi zbyt suchy. Ale…
Nie wtedy, jeśli zamarynujesz go w jogurcie naturalnym z aromatycznymi ziołami. Ten sposób skradł moje serce i częściej wykorzystuje go w kuchni. Szczególnie, że tak przygotowany kurczak nie tylko jest pyszny, ale jeszcze wygląda bardziej „wytwornie”. Niby takie zwykłe danie, ale moim zdaniem doskonale nadaję się do tego, aby podać je na spotkaniu rodzinnym czy podczas kolacji z przyjaciółmi.
Dodatkami, które idealnie do niego pasują, to m.in. gniecione ziemniaczki z pesto (możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – zerknij do tego przepisu, a przekonasz się dlaczego), a także sałatka z halloumi.
PS. Ta marynata równie dobrze sprawdzi się, jeśli mięso przygotowujesz na grillu. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 90 jogurtu naturalnego
- 40 g oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Filety z kurczak umyj, powykrawaj wszystkie błonki, tłuszcz.
- Wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, cytrynę, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Posiekaj czosnek i dodaj go do marynaty.
- Przełóż kurczaka do marynaty, dokładnie go w niej wymieszaj.
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Przełóż na nią kurczaka, jednocześnie strząsając do miski nadmiar marynatu.
- Piecz kurczaka przez 15 min.
You must be logged in to post a comment.