Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Sałatka z halloumi

22 maja 2019

Sałatka z halloumi

Halloumi to cypryjski ser, który najczęściej przygotowuje się z mleka owczego, choć można też dostać mieszankę sera owczego, koziego i krowiego. Jest półtwardy, lekko słony, idealnie nadaje się do grillowania. A gdy pierwszy raz go jadłam, po prostu przepadłam. To była miłość od pierwszego kęsa.

To, co jedynie mnie trochę zniechęcało, to cena. Na szczęście od jakiegoś czasu i w Lidlu i w Biedronce można dostać dobrej jakości halloumi za niecałe 10 zł, dlatego jak możesz się już domyśleć, często go kupuję. Jednak najlepiej smakował mi, jak byłam na Cyprze. To był mój jedyny dotychczas wyjazd all inclusive (zwykle organizujemy wakacje na własną rękę), ale plusem tego były przepyszne posiłki i nieograniczone ilości tego sera! Nie przesadzę pisząc, że jadłam co najmniej jeden plasterek do KAŻDEGO posiłku. A co, kto mi zabroni.

Teraz podczas letnich grillów obowiązkowo musi być halloumi, często podpiekam go również w domu, na patelni – idealnie pasuje do burgerów czy sałatek. I w tym drugim wydaniu chciałabym go dziś  zaprezentować. Na koniec dodam jeszcze, że nie znam nikogo, kto by tego sera spróbował i stwierdził, że mu nie smakuje.

Składniki

Sałatka
  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 plastry halloumi
Vinegret*
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki vinegretu.
  2. Pokrój cebulę w półksiężyce, a pomidorki na połówki.
  3. Rozgrzej patelnię grillową, podsmaż plastry halloumi z obu stron, aż na serze pojawią się charakterystyczne prążki.
  4. Na talerz wyłóż najpierw miks sałat, następnie dodaj cebulę i pomidorki, a na końcu ciepły jeszcze ser. Polej wszystko vinegretem.

* Musisz też wiedzieć, że ten przepis na vinegret jest bardzo klasyczny, uniwersalny. Możesz go zrobić w większej ilości i w słoiczku przechowywać w lodówce. Będzie pasować do każdej lekkiej sałatki. Pamiętaj tylko, aby sos dodawać chwilę przed podaniem sałatki – inaczej warzywa zmiękną, nie będą się już tak dobrze prezentować.

Sałatka z halloumi

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *