Sałatka z grejpfrutem i halloumi

24 czerwca 2019

Sałatka z grejpfrutem i halloumi

Lato to dla mnie czas sałatek – masz tak samo? Świeże pomidory, ogórki, bób, szparagi – korzystam ze wszystkiego, co jest dostępne w sezonie. I tak naprawdę nie trzeba za dużo kombinować, warzywa plus lekki sos same robią „robotę”.

Ale tę propozycję przygotowałam po raz pierwszy, gdy dopiero rozpoczynał się sezon wiosenny i w sklepach nie było jeszcze takiego wyboru jak teraz. Z tego względu wybrałam składniki „całoroczne”, więc nie myśl sobie, że tę sałatkę przygotujesz wyłącznie latem – zachęcam Cię do korzystania z tego przepisu przez cały rok – jest warto.

Ale żeby spełnić zasady real time marketingu, dodam jeszcze, że to świetny dodatek do grilla. Sałatka jest lekka, świeża, będzie dobrze pasować do mięsa. Najlepiej ją przygotować na chwilę przed podaniem, bo tak naprawdę większość składników należy po prostu „rzucić” na talerz. Jeśli więc tak jak ja, na działkę musisz dojeżdżać, to możesz zabrać ze sobą wszystkie produkty i dopiero na miejscu je złożyć. Oraz w międzyczasie ugrillować ser halloumi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Halloumi pokrój na plastry o grubości 1 cm.
  2. Rozgrzej patelnię grillową*, nie dodawaj tłuszczu.
  3. Przełóż na patelnię plastry sera i obsmażaj je z obu stron na dużym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  4. Grejpfruta obierz ze skórki oraz błonki, którą pokryte są poszczególne cząstki (to ona sprawia, że grejpfrut jest gorzki). Pokrój owoc w cienki plastry.
  5. Przygotuj dwa talerze, wyłóż na nie sałatę, szynkę, grejpfrut. Na górze połóż jeszcze ciepłe halloumi oraz posyp całość granatem.

* Halloumi można też przygotować na grillu. Połóż ser bezpośrednio na kratce (nie martw się, nie stopi się – podczas podgrzewania zachowuje się jak nasz polski oscypek). To, jak długo ma się grillować, zależy od tego, jak mocny będzie ogień, warto więc go pilnować.

Sałatka z grejpfrutem i halloumi

Jak obierać granat?

Z doświadczenia wiem, że podczas obieranie granatu może przysporzyć niemałych kłopotów. Początkujący zwykle nie wiedzą, jak się do niego zabrać, by wyłuskać pestki. Dlatego przedstawię Ci dwa sposoby, z których ja zwykle korzystam.

Oba rozpoczynają się od tego, że kroję granat w ćwiartki. Pierwsze metoda, teoretycznie znacznie szybsza, polega na uderzaniu łyżką w skórkę – owoc powinien być wtedy pestkami zwrócony do miski, a ziarenka teoretycznie zaczynają same do niej wpadać. Dlaczego teoretycznie? A bo różnie z tym bywa, nie zawsze udaje się w pełni w ten sposób wyłuskać pestki. Istnieje też prawdopodobieństwo, że sok rozpryśnie się na różne strony, co mi się zdarza niezwykle często (ale ja słynę z mojego gapiostwa, może Ty nie będziesz tak mieć).

Jeśli ta metoda zawiedzie, przechodzę do drugiej. Tak jak wcześniej, kroję owoc w ćwiartki, a następnie każdą z nich delikatnie odginam w drugą stronę i ręcznie wyłuskuję pestki z tej otoczki. I choć to bardziej czasochłonny sposób, ja z niego korzystam o wiele częściej. Sumarycznie cały ten proces nie trwa długo, a wyciąganie pestek jest naprawdę proste (i tu zaznaczę, że to wcale nie jest tak, że wyciągam po jednym ziarenku – jak tylko odejdzie błonka oddzielająca poszczególne części owocu, to pestki z niewielką pomocą same wylatują).


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Bajgiel z halloumi i awokado

Bajgiel z halloumi i awokado

Czym zastąpić zwykłe kanapki? A gdyby tak chleb/bułki podmienić na bajgla, dodać grillowane halloumi i awokado? W 20 min możesz przygotować to pyszne i zdrowe śniadanie, a ja ci pokażę jak.

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Lubisz rabarbar? Jeśli tak, wskakuj do przepisu. A jeśli nie, to… również wskakuj, bo szybko przekonasz się, co dobrego możesz z niego przyrządzić. Sprawdź przepis na orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową, która zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *