Jakie sałatki lubisz najbardziej? Sycące, na bazie makaronów, kasz lub warzyw korzeniowych, czy może lekkie, typowo letnie? Ja wolę raczej te sezonowe, które polegają na ułożeniu kilku składników. Wyjątkiem są sałatki ziemniaczane, ale jak może już wiesz, ja ziemniaki mogłabym jeść w każdej postaci.
Tym razem mam propozycję na ekspresową sałatkę z burratą. Jest to włoski ser, o którym więcej piszę pod przepisem. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, może stanowić dodatek do obiadu lub trafić do lunchboxa. Moim zdaniem jest też idealna na grilla!
A zamiast klasycznego sosu, polecam polać ją pesto bazyliowym. Osobno podaję na niego przepis i polecam Ci przygotować większą porcję tego sosu. Wystarczy, że przełożysz go do słoiczka, dodatkowo z wierzchu polejesz oliwą i będziesz przechowywać go w lodówce. To wspaniały dodatek do kanapek czy innych potraw.
Składniki
- 100 g pomidorków koktaklowych
- 1/2 opakowania miksu sałat
- kilka plasterków szynki prosciutto
- 1 opakowanie buratty
- 1-2 łyżki pesto bazyliowego
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na talerzu ułóż rukolę, prosciutto, pomidorki oraz ser.
- Całość polej pesto bazyliowym.
Co to jest burrata?
Burrata to włoski ser, który przygotowywany jest na bazie mleka krowiego lub bawolego. Z wyglądu przypomina mozarellę, lecz jest od niej o wiele bardziej delikatna.
Cechą charakterystyczną burraty jest to, że po jej przekrojeniu ze środka wypływa gęsta śmietana. To sprawia, że nawet prosta sałatka nabiera wykwintnego charakteru, jest kulinarną przyjemnością.
Ze względu na wyjątkowość tego sera, trudno byłoby go czymkolwiek innym zastąpić. A gdzie go można dostać w Polsce? Często pojawia się w Lidlu, przy okazji tygodni włoskich. To właśnie tam po raz pierwszy go kupiłam.
Burrata - z czym jeść?
Włosi rekomendują, aby burratę jeść jako osobne, w pełni samowystarczalne danie, przystawkę. Wtedy ser wystarczy skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Można też, tak jak ja to zrobiłam, dodać ją do sałatki. Trzeba jedynie wtedy pamiętać, że to ser ma dominować nad pozostałymi składnikami. Dlatego prostota w tym wypadku sprawdzi się najlepiej.
Innym, popularnym sposobem na jej podanie, jest danie z makaronu. Trzeba jedynie wtedy pamiętać, aby burratę dodawać na sam koniec – można ją poszarpać i obsypać serem danie. I za każdym razem należy uważać, aby inne smaki nie przeważyły.
Burratę warto serwować z makaronem jeszcze z jednego względu – dzięki temu, że jest tak delikatna, kremowa, może zastąpić sos. To sprawia, że prawdziwie włoski, aromatyczny posiłek można przygotować w kilkanaście minut.
You must be logged in to post a comment.