Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Sałatka z ziemniakami i szparagami

28 czerwca 2019

Sałatka z ziemniakami i szparagami

Chcesz wiedzieć, jakie jest połączenie idealne? Szparagi i młode ziemniaczki. Kwintesencja wiosny, lata. Zarówno jedno, jak i drugie warzywo mogłabym jeść codziennie. Szczególnie, jeśli mowa jest o pysznej sałatce do pracy, na kolację czy na grilla.

W tym wypadku ziemniaczki zostały przesmażone. W takiej wersji wprost je uwielbiam! Odkąd pamiętam, to był mój ulubiony sposób ich przygotowania, a smażone ziemniaki z maślanką to dla mnie wymarzony obiad.

A zanim przejdę do przepisu, mam jedną radę. Zwykle, gdy smażę ziemniaki, po prostu wrzucam je na patelnię i co jakiś czas całość mieszam. I to w pełni zaspokaja moje kubki smakowe. Lecz tym razem zależało mi, żeby sałatka smakowicie się prezentowała na zdjęciu. Dlatego każdy plasterek ułożyłam tak, aby nie nachodził na siebie, równo zrumieniłam go z obu stron. Oczywiście, nie mam zamiaru tego praktykować na co dzień. Ale jeśli zależy Ci na takim efekcie wizualnym (bo np. spodziewasz się gości), musisz uzbroić się w cierpliwość i ziemniaczki smażyć partiami.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 peczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wyszoruj je dokładnie. Stare obierz. Ugotuj w całości (lub wykorzystaj te, które zostały z poprzedniego posiłku).
  2. Poczekaj, aż ziemniaki ostygną i pokrój je na plasterki grubości ok. 0,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, rozłóż ziemniaczki (jeśli chcesz, aby były równo obsmażone, to niech nie nachodzą na siebie).
  4. Podsmażaj ziemniaczki z obu stron, aż będą rumiane.
  5. W międzyczasie pokrój szparagi w plasterki, pozostawiając główki w całości. Obgotuj je na parze przez 3-4 min.
  6. Wymieszaj ziemniaczki ze szparagami, dopraw całość i polej jogurtem naturalnym (jeśli go używasz).
Sałatka ziemniaczna
Sałatka do lunchboxa

Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi zwykle poddaję się krótkiej obróbce termicznej, ponieważ są delikatne i bardzo łatwo jest je rozgotować – szczególnie główki. A czy można jeść je na surowo? Zielone szparagi zdecydowanie tak! Trzeba jedynie zwrócić uwagę na to, aby były świeże. Jak to rozpoznać?

Łodyżki powinny być jędrne, gładkie – sprawdź przed zakupem, czy nie są pomarszczone na końcach. Takie lepiej odłożyć, niezależnie od tego, co masz zamiar w z nich przygotować.

Nie poddawane żadnej obróbce szparagi są chrupiące, soczyste, nie czuć włókien. To świetna przekąska, zwłaszcza, jeśli połączyć ją z ulubionym dipem (np. z serem z ziemniaka).

Dodatkowo, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Należy jedynie odciąć zdrewniałe końce. Aby to zrobić, wystarczy… zgiąć łodyżkę. Sama się przerwie w odpowiednim miejscu. To również świetny sposób na przekonanie się o tym, czy jest elastyczna.

A co przygotować z surowych szparagów? Np. lekką sałatkę, która byłaby doskonałym dodatkiem do obiadu. Jeśli masz obieraczkę julienne, możesz też zrobić z nich… makaron! Dzięki temu danie, które przygotujesz, będzie zdrowsze, mniej kaloryczne i przede wszystkim – urozmaicone. Czego chcieć więcej, prawda?


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *