fbpx
Sałatka z ziemniakami i szparagami

28 czerwca 2019

Sałatka z ziemniakami i szparagami

Chcesz wiedzieć, jakie jest połączenie idealne? Szparagi i młode ziemniaczki. Kwintesencja wiosny, lata. Zarówno jedno, jak i drugie warzywo mogłabym jeść codziennie. Szczególnie, jeśli mowa jest o pysznej sałatce do pracy, na kolację czy na grilla.

W tym wypadku ziemniaczki zostały przesmażone. W takiej wersji wprost je uwielbiam! Odkąd pamiętam, to był mój ulubiony sposób ich przygotowania, a smażone ziemniaki z maślanką to dla mnie wymarzony obiad.

A zanim przejdę do przepisu, mam jedną radę. Zwykle, gdy smażę ziemniaki, po prostu wrzucam je na patelnię i co jakiś czas całość mieszam. I to w pełni zaspokaja moje kubki smakowe. Lecz tym razem zależało mi, żeby sałatka smakowicie się prezentowała na zdjęciu. Dlatego każdy plasterek ułożyłam tak, aby nie nachodził na siebie, równo zrumieniłam go z obu stron. Oczywiście, nie mam zamiaru tego praktykować na co dzień. Ale jeśli zależy Ci na takim efekcie wizualnym (bo np. spodziewasz się gości), musisz uzbroić się w cierpliwość i ziemniaczki smażyć partiami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wyszoruj je dokładnie. Stare obierz. Ugotuj w całości (lub wykorzystaj te, które zostały z poprzedniego posiłku).
  2. Poczekaj, aż ziemniaki ostygną i pokrój je na plasterki grubości ok. 0,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, rozłóż ziemniaczki (jeśli chcesz, aby były równo obsmażone, to niech nie nachodzą na siebie).
  4. Podsmażaj ziemniaczki z obu stron, aż będą rumiane.
  5. W międzyczasie pokrój szparagi w plasterki, pozostawiając główki w całości. Obgotuj je na parze przez 3-4 min.
  6. Wymieszaj ziemniaczki ze szparagami, dopraw całość i polej jogurtem naturalnym (jeśli go używasz).
Sałatka ziemniaczna
Sałatka do lunchboxa

Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi zwykle poddaję się krótkiej obróbce termicznej, ponieważ są delikatne i bardzo łatwo jest je rozgotować – szczególnie główki. A czy można jeść je na surowo? Zielone szparagi zdecydowanie tak! Trzeba jedynie zwrócić uwagę na to, aby były świeże. Jak to rozpoznać?

Łodyżki powinny być jędrne, gładkie – sprawdź przed zakupem, czy nie są pomarszczone na końcach. Takie lepiej odłożyć, niezależnie od tego, co masz zamiar w z nich przygotować.

Nie poddawane żadnej obróbce szparagi są chrupiące, soczyste, nie czuć włókien. To świetna przekąska, zwłaszcza, jeśli połączyć ją z ulubionym dipem (np. z serem z ziemniaka).

Dodatkowo, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Należy jedynie odciąć zdrewniałe końce. Aby to zrobić, wystarczy… zgiąć łodyżkę. Sama się przerwie w odpowiednim miejscu. To również świetny sposób na przekonanie się o tym, czy jest elastyczna.

A co przygotować z surowych szparagów? Np. lekką sałatkę, która byłaby doskonałym dodatkiem do obiadu. Jeśli masz obieraczkę julienne, możesz też zrobić z nich… makaron! Dzięki temu danie, które przygotujesz, będzie zdrowsze, mniej kaloryczne i przede wszystkim – urozmaicone. Czego chcieć więcej, prawda?


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.