Tag: włoskie przystawki

Grzanki z pesto i krewetkami

Grzanki z pesto i krewetkami

Szykujesz imprezę? A może szukasz pomysłu na walentynkową kolację? W obu przypadkach mam jedną odpowiedź: krewetki z grzankami. Włoski klasyk, któremu nikt się nie oprze, a Ty… nie nadążych z produkcją!

Panzanella

Panzanella

Nie lubisz marnować jedzenia? Sprawdź mój przepis na włoską sałatkę panzanella, w której wykorzystuje się czerstwe pieczywo. Mam też kilka wskazówek, jak wykorzystywać produkty spożywcze do końca.

Bruschetta z roladkami z cukinii

Bruschetta z roladkami z cukinii

Nie masz pomysłu na smaczną i efektowną przekąskę na imprezę? A możesz chcesz zjeść coś oryginalnego na śniadanie? W takim razie sprawdź mój przepis na bruschettę z pomidorkami koktajlowymi oraz roladki z cukinii z kozim serem.

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Nie masz, z czym podawać burratę? Przedstawiam pomysł na klasyczną włoską sałatkę z serem burrata oraz szynką prosciutto. Przekonaj się, że efektowny posiłek możesz przygotować w kilka minut.

Tapenada, pasta z oliwek

Tapenada, pasta z oliwek

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada, to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa czy makaronu. Wystarczy kilka składników i nie więcej niż 5 min, przygotować pyszny dip, który będzie idealną przystawką podczas imprez.

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje. W…

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów, pesto alla siciliana, czerwone pesto – to najpopularniejsze sposoby na określenie włoskiego, aromatycznego sosu, będącego alternatywą dla jego zielonej wersji – pesto bazyliowego. Ja po raz pierwszy przygotowałam je w zeszłym roku, ponieważ miałam suszone pomidory w oleju i nie wiedziałam,…

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią. Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię…