Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Pesto z suszonych pomidorów

11 maja 2019

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów, pesto alla siciliana, czerwone pesto – to najpopularniejsze sposoby na określenie włoskiego, aromatycznego sosu, będącego alternatywą dla jego zielonej wersji – pesto bazyliowego.

Ja po raz pierwszy przygotowałam je w zeszłym roku, ponieważ miałam suszone pomidory w oleju i nie wiedziałam, do czego je zużyć. I przyznaję, trochę improwizowałam, czyli jak zwykle. Ale okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Ponieważ czerwone pesto zrobiło furorę podczas organizowanych u nas w domu włoskich wieczorów, a miało potężną konkurencję – tapenadę. Musisz też wiedzieć, że podczas włoskich wieczorów w kuchni rządzi Piotrek, a nie ja, ponieważ jego ambicją jest upieczenie idealnej pizzy. Dlatego mając tak skromne zadanie, staram się aby moja przystawka była perfekcyjna (co oczywiście nie oznacza, że wykonanie jej zajmuje mi więcej niż 5 min… a potem z czystym sumieniem mogę przystąpić do konsumpcji prosecco).

Ale dość tej prywaty, mam za to kilka wskazówek natury praktycznej. Tradycyjnie pesto to powinno się przygotowywać na bazie pomidorów suszonych na słońcu, a żeby nadać odpowiednią konsystencję, niezbędna jest oliwa. Ja jednak za takimi pomidorami nie przepadam, używam tych w oleju. Ze względu na to, że są dość mocno nasączone,  nie dodaję już żadnego tłuszczu i jeśli zdecydujesz się na moją wersję, to Tobie również to odradzam. Nie trzeba też tego pesto solić, ponieważ pomidory w zalewie są już solone. A wszyscy wiemy, że sól to w końcu biała śmierć.

Tak jest pesto bazyliowe, i ten sos ma uniwersalne zastosowanie. Natomiast mi najbardziej smakuje na grzance lub świeżej, chrupiącej bagietce – i nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne.

Składniki

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 15 g słonecznika
  • 10 g świeżo startego parmezanu (w wersji wegańskiej może to być 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych)

Przygotowanie

  1. Pomidory wyciągnąć z zalewy, przełożyć do miseczki.
  2. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu.
Kanapki z czerwonym pesto
Pesto z suszonych pomidorów

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *