Pesto bazyliowe

11 maja 2019

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje.

W większości przepisów pesto robi się z orzeszkami pinii, ale nie czarujmy się – nie dość, że nie są one dostępne w każdym pobliskim sklepie, to ich cena do najniższych nie należy. Więc ja przygotowuję “spolszczoną” wersję, ze słonecznikiem wymiennym na pestki dyni (zależy, co akurat mam). Oczywiście znam też smak pesto z orzeszkami pinii, jednak różnica nie jest dla mnie na tyle znacząca, żebym każdorazowo płaciła prawie 20 zł za100 g.

A ze względu na to, że sos ten przygotowuje się błyskawicznie, zachęcam Cię do tego, aby samemu go wykonać. W sklepach znajdziesz gotowe pesto w słoiczkach, jednak często wystarczy jedno spojrzenie na skład, by zobaczyć, że zamiast oliwy jest olej, a nierzadko zdarza się też dodatek jakiś substancji poprawiających smak. Natomiast te o idealnej etykiecie są po prostu droższe. Po co więc przepłacać?

Ponadto dla mnie pesto jest uniwersalną propozycją. Podaję je z makaronem (to najszybszy z możliwych obiadów), do sałatek (np. możesz nim skropić carpaccio z pomidorów) lub do grzanek czy opiekanych kanapek. Zastosowań jest tak dużo, że na pewno coś Ci zasmakuje. Od razu polecę Ci też mój przepis na pesto z suszonych pomidorów, będące modyfikacją pesto alla siciliana.

Składniki

  • listki z dwóch doniczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g słonecznika
  • 30 g parmezanu
  • 90 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełóż do miseczki i zmiksuj je na sos. Nie musi być gładki, mogą być widoczne  w nim rozdrobnione kawałki słonecznika.

Zielone pesto
Pesto z bazylii

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Lubisz włoską kuchnię? W takim razie K-O-N-I-E-C-Z-N-I-E musisz sprawdzić przepis na spaghetti z parmezanem i pieprzem. To pomysł na szybki obiad z makaronem, który na pewno Ci się spodoba.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]