fbpx
Pesto bazyliowe

11 maja 2019

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje.

W większości przepisów pesto robi się z orzeszkami pinii, ale nie czarujmy się – nie dość, że nie są one dostępne w każdym pobliskim sklepie, to ich cena do najniższych nie należy. Więc ja przygotowuję “spolszczoną” wersję, ze słonecznikiem wymiennym na pestki dyni (zależy, co akurat mam). Oczywiście znam też smak pesto z orzeszkami pinii, jednak różnica nie jest dla mnie na tyle znacząca, żebym każdorazowo płaciła prawie 20 zł za100 g.

A ze względu na to, że sos ten przygotowuje się błyskawicznie, zachęcam Cię do tego, aby samemu go wykonać. W sklepach znajdziesz gotowe pesto w słoiczkach, jednak często wystarczy jedno spojrzenie na skład, by zobaczyć, że zamiast oliwy jest olej, a nierzadko zdarza się też dodatek jakiś substancji poprawiających smak. Natomiast te o idealnej etykiecie są po prostu droższe. Po co więc przepłacać?

Ponadto dla mnie pesto jest uniwersalną propozycją. Podaję je z makaronem (to najszybszy z możliwych obiadów), do sałatek (np. możesz nim skropić carpaccio z pomidorów) lub do grzanek czy opiekanych kanapek. Zastosowań jest tak dużo, że na pewno coś Ci zasmakuje. Od razu polecę Ci też mój przepis na pesto z suszonych pomidorów, będące modyfikacją pesto alla siciliana.

Składniki

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełóż do miseczki i zmiksuj je na sos. Nie musi być gładki, mogą być widoczne  w nim rozdrobnione kawałki słonecznika.

Zielone pesto
Pesto z bazylii

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.