Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Pesto bazyliowe

11 maja 2019

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje.

W większości przepisów pesto robi się z orzeszkami pinii, ale nie czarujmy się – nie dość, że nie są one dostępne w każdym pobliskim sklepie, to ich cena do najniższych nie należy. Więc ja przygotowuję “spolszczoną” wersję, ze słonecznikiem wymiennym na pestki dyni (zależy, co akurat mam). Oczywiście znam też smak pesto z orzeszkami pinii, jednak różnica nie jest dla mnie na tyle znacząca, żebym każdorazowo płaciła prawie 20 zł za100 g.

A ze względu na to, że sos ten przygotowuje się błyskawicznie, zachęcam Cię do tego, aby samemu go wykonać. W sklepach znajdziesz gotowe pesto w słoiczkach, jednak często wystarczy jedno spojrzenie na skład, by zobaczyć, że zamiast oliwy jest olej, a nierzadko zdarza się też dodatek jakiś substancji poprawiających smak. Natomiast te o idealnej etykiecie są po prostu droższe. Po co więc przepłacać?

Ponadto dla mnie pesto jest uniwersalną propozycją. Podaję je z makaronem (to najszybszy z możliwych obiadów), do sałatek (np. możesz nim skropić carpaccio z pomidorów) lub do grzanek czy opiekanych kanapek. Zastosowań jest tak dużo, że na pewno coś Ci zasmakuje. Od razu polecę Ci też mój przepis na pesto z suszonych pomidorów, będące modyfikacją pesto alla siciliana.

Składniki

  • listki z dwóch doniczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g słonecznika
  • 30 g parmezanu
  • 90 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełóż do miseczki i zmiksuj je na sos. Nie musi być gładki, mogą być widoczne  w nim rozdrobnione kawałki słonecznika.

Zielone pesto
Pesto z bazylii

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *