Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje.
W większości przepisów pesto robi się z orzeszkami pinii, ale nie czarujmy się – nie dość, że nie są one dostępne w każdym pobliskim sklepie, to ich cena do najniższych nie należy. Więc ja przygotowuję “spolszczoną” wersję, ze słonecznikiem wymiennym na pestki dyni (zależy, co akurat mam). Oczywiście znam też smak pesto z orzeszkami pinii, jednak różnica nie jest dla mnie na tyle znacząca, żebym każdorazowo płaciła prawie 20 zł za100 g.
A ze względu na to, że sos ten przygotowuje się błyskawicznie, zachęcam Cię do tego, aby samemu go wykonać. W sklepach znajdziesz gotowe pesto w słoiczkach, jednak często wystarczy jedno spojrzenie na skład, by zobaczyć, że zamiast oliwy jest olej, a nierzadko zdarza się też dodatek jakiś substancji poprawiających smak. Natomiast te o idealnej etykiecie są po prostu droższe. Po co więc przepłacać?
Ponadto dla mnie pesto jest uniwersalną propozycją. Podaję je z makaronem (to najszybszy z możliwych obiadów), do sałatek (np. możesz nim skropić carpaccio z pomidorów) lub do grzanek czy opiekanych kanapek. Zastosowań jest tak dużo, że na pewno coś Ci zasmakuje. Od razu polecę Ci też mój przepis na pesto z suszonych pomidorów, będące modyfikacją pesto alla siciliana.
Składniki
- listki z dwóch doniczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 40 g słonecznika
- 30 g parmezanu
- 90 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i zmiksuj je na sos. Nie musi być gładki, mogą być widoczne w nim rozdrobnione kawałki słonecznika.
You must be logged in to post a comment.