W tym roku po raz pierwszy byłam na See Blogers – to wydarzenie dla twórców internetowych, na które aby się dostać, należy się zarejestrować i czekać na zaproszenie. Wybraź więc sobie moją dumę, jak się dowiedziałam, że się dostałam! I choć kosztowało mnie to sporo stresów, to jeszcze długo po powrocie z niego byłam wprost nabuzowana pomysłami!
A ten przepis jest właśnie tego efektem. Podczas See Blogers uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych firmy Mamut i tam jedną z przygotowywanych potraw była bruschetta z pomidorkami i roladki z kozim serem. Bruschettę robiłam już nie raz, nie było to więc dla mnie żadne zaskoczenie, natomiast roladki okazały się obłędne!
Tak dobre, że zaraz po powrocie postanowiłam zrobić je na swój własny sposób. A i Piotrek zgodnie uznał, że są przepyszne. My je jedliśmy na śniadanie, aczkolwiek wiem, że przy okazji najbliższego spotkania z przyjaciółmi, na pewno je przygotuję.
Składniki
- 2 duże bułki (może być 1 bagietka)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- 1 cukinia
- 200 g koziego sera
- 1/2 łyżeczki harrisy lub 1 papryczka jalapeno
- 1 natka pietruszki
- 50 g grzanek
Przygotowanie
- Przy pomocy obieraczki do warzyw ukrój plastry cukinii.
- Rozgrzej patelnię grillową, podsmaż na niej plastry cukinii z obu stron (wystarczy 1 min, cukinia ma jedynie zmięknąć.
- W międzyczasie wymieszaj kozi ser z harrisą.
- Rozłóż na stole folię spożywczą. Ułóż na niej plastry cukinii tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Na jednym z końców ułóż ser, przy pomocy folii zawijaj szczelnie roladki. Odstaw je do lodówki.
- W malakserze zblenduj grzanki z pietruszką, aby powstała drobna posypka (ja użyłam grzanek Mamut, bo akurat przyszła od nich paczka, ale równie dobrze mogą to być domowe grzanki).
- Ponownie rozgrzej patelnię grillową, wlej na nią łyżkę oliwy. W międzyczasie pokrój bułkę w plastry, ułóż je na patelni.
- Podsmażaj z obu stron, aż będą chrupkie i rumiane.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki. Posiekaj bazylię i wymieszaj z pomidorkami. Nakładaj je na grzanki z bułki.
- Wyciągnij roladki z cukinii, odwiń je z folii. Pokrój na 3-4 cm kawałki, po czym każdy obtocz w posypce z grzanek i pietruszki.
- Podawaj bruschettę z roladkami.
Co to jest finger food?
Finger food to określenie na przekąski, które je się przy pomocy rąk. Są niedużej wielkości, można chwycić je w rękę i zjeść nawet na stojąco. Czasami podaje się je na niedużych talerzykach, z wykałaczką, dzięki której można w prosty sposób je chwycić nie brudząc przy tym rąk.
Finger food zwykle przygotowuje się na imprezy, zwłaszcza te stojące. Wystarczy jeden lub dwa kęsy, aby je zjeść w każdych warunkach. I właśnie mój przepis jest tego przykładem. Zarówno bruschettę, jak i roladki można podać jako osobny rodzaj imprezowej przystawki. Bardzo dobrze sprawdza się to w sytuacji, gdy nie planujesz klasycznych posiłków, a chcesz jedynie z boku przygotować stół z drobnymi przekąskami.
Ich dodatkową zaletą jest to, że można je zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Jedynie w przypadku bruschetty warto nałożyć pomidorki chwilę przed podaniem, aby bułka nie zmiękła pod ich wpływem. Jeśli więc szukasz pomysłu na urodzinową imprezę, sylwestra czy inne spotkanie, to może być strzał w dziesiątkę.
You must be logged in to post a comment.