Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Omlet z truskawkami

28 czerwca 2019

Omlet z truskawkami

Jak często jadasz jajka na śniadanie? Ja czasami łapię się na tym, że zaplanowałam zbyt wiele posiłków z nimi w tygodniu i muszę trochę modyfikować mój plan. I kocham je w prawie każdej postaci – ugotowane na twardo lub na miękko, w koszulce, sadzone (a kogel mogel? to mój smak dzieciństwa!).

Za to największe wątpliwości mam do… omletów. I oczywiście muszę to przekornie oznajmić właśnie wtedy, gdy serwuję przepis na omlet. Ale możesz mieć przynajmniej pewność, że jest pyszny, bo inaczej pewnie bym go nie zjadła.

I choć nie jadam zbyt często śniadań na słodko, to właśnie te omlety, które najbardziej skradły moje serce, są z takimi dodatkami. Myślę, że to kwestia dodawania mąki – wtedy stają się bardziej biszkoptowe, puszyste, a co za tym idzie – mniej omletowate.

A jako, że teraz mamy końcówkę sezonu na truskawki, to jak najszybciej zabieraj się za ten przepis – póki jeszcze w sklepach znajdziesz te owoce.

Składniki

  • 200 g truskawek
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt gęsta - wszystko zależy od tego, czy korzystasz ze świeżych, czy mrożonych truskawek)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 4 jajka
  • 1 łyżki mąki orkiszowej

Przygotowanie

  1. 1Zmiksuj truskawki i mascarpone na gładką masę. Dodaj nasiona chia. Odstaw na 10-15 min, aż ziarenka wchłoną płyn – jeśli okaże się, że masa jest za gęsta, możesz dodać jogurtu naturalnego.
  2. Żółtka jajek oddziel od białek.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli – po odwróceniu miski, nie powinny wypływać.
  4. Do białek dodaj mąkę, żółtka i krótko wymieszaj masę mikserem. Nie powinno być w niej grudek, aczkolwiek zbyt długie miksowanie sprawi, że białka opadną.
  5. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj połowę ciasta i przykryj naczynie pokrywką.
  6. Po 3-4 minutach przewróć omlet na drugą stronę i podsmaż go ok. 1 minutę. Powtórz to z drugą porcją jajek.
  7. Posmaruj omlet kremem truskawkowym.
Omlet na słodko

Ile jajek na tydzień?

Jajka są produktem dość kontrowersyjnym. Jedni twierdzą, że zawierają dużo cholesterolu i pod żadnym pozorem nie można zjeść ich więcej niż 2-3 na tydzień, inni dementują te plotki. Jak jest naprawdę? Do gry wkraczam ja – pogromca mitów!

Jajka a cholesterol – jak jest naprawdę? No cóż, nie da się zaprzeczyć, że jest go w nich sporo. Jednak jak już coraz częściej się o tym mówi, jest to dobry cholesterol, który nie odkłada się w tętnicach. A więc ile jajek spożywać? Światowa Organizacja Zdrowia, WHO, zaleca jedzenie nie więcej niż 10 jajek tygodniowo, przy czym do tej liczby wliczają się także jajka znajdujące się w ciastach, panierkach etc.

Inaczej to wygląda, gdy sięgasz po same białka – te można jeść bez ograniczeń, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Ale nie są już tak smaczne, prawda?

Na zwiększenie ilości jajek w diecie można sobie też pozwolić, gdy rzadko jesz mięso i ryby, jak w moim przypadku.
A jak ja do tego podchodzę?

Zdroworozsądkowo. Jeśli widzę, że przez 4 dni w tygodniu codziennie mam jajka w takiej postaci jak omlet, kotlety jajeczne, jajecznica, to rezygnuje z jakiegoś posiłku. Ale też nie liczę ich skrupulatnie co do sztuki.

Jak wybrać jajka?

Jeszcze na koniec kilka słów o tym, jak wybierać jajka. Znajdziesz na nich 4 oznaczenia: 0, 1, 2, 3. „Zerówki” to jajka ekologiczne. Kury, które je znoszą „widzą niebo i skubią trawę”, tak to w skrócie wygląda. Jajka numer 1 pochodzą od kur z wolnego wybiegu, 2 z chowu ściółkowego, a 3 z klatkowego.

Ja, jak mam okazję, to kupuję zerówki ze wsi. W sklepie natomiast staram się wybierać jedynki, rzadziej dwójki. I to nawet nie ze względów zdrowotnych, choć im lepiej traktowane były kury, tym są bardziej wartościowe są jajka, ale z humanitarnych. Nie chcę przyczyniać się do tego, w jakich warunkach żyją te biedne zwierzęta, a tak jest, gdy konsumenci napędzają popyt na trójki.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *