Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

28 czerwca 2019

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Panini, czyli włoska zgrzewana kanapka, to świetna propozycja na każdy posiłek – sycące śniadanie, wygodny w przenoszeniu lunch do pracy lub na wycieczkę, a także ekspresowy obiad lub kolację. Ja z sentymentem wspominam czasy, kiedy się dopiero przeprowadzaliśmy i naszym jedynym urządzeniem w kuchni był właśnie opiekacz do kanapek – z braku mebli leżał na ziemi. I w nim przygotowywaliśmy pyszne panini, gdy przychodzili do nas znajomi na planszówki.

Dawałam już przepis na panini z wołowiną, a teraz mam nieco szybszą i lżejszą propozycję – panini z kurczakiem lub indykiem. Do tego czerwone pesto (podlinkuję Ci do niego przepis) oraz mozzarella.

Do tych kanapek pasuje każdy rodzaj pieczywa – może to być zwykły chleb, bułka czy bagietka. Ja jednak najchętniej robię je z ciabatty. Jest to włoski, biały chleb, który ma spłaszczoną formę. A u nas najczęściej dostępny jest w postaci średniej wielkości bułeczek. Czasami udaję mi się je dostać z dodatkami – oliwkami lub suszonymi pomidorami i takie są zdecydowanie najlepsze.

Składniki na panini z kurczakiem

panini z kurczakiem - przepis

  1. Kurczaka umyj, odkrój nieładne części. Przekrój wzdłuż, aby uzyskać cieńszy kotlet.
  2. Zamarynuj go w oliwie, oregano, soli i pieprzu.
  3. Rozgrzej patelnię grillową. Ułóż na niej kurczaka, smaż z obu stron ok. 3-4 min.
  4. Ściągnij kurczaka z patelni, odstaw na 2-3 min. Po tym czasie pokrój go w plastry.
  5. W międzyczasie przekrój ciabiattę wzdłuż. Z jednej strony posmaruj ją łyżką czerwonego pesto, ułóż plasterki kurczaka i na górę połóż porwaną w małe kawałki mozarellę. Powtórz to z drugą bułką.
  6. Włóż panini do opiekacza na kilka minut. Kontroluj czas podpiekania – zależy on od tego, jakiej mocy masz urządzenie.*
* Ja zazwyczaj nie sugerują się czasem opiekania sugerowanym przez urządzenie przy pomocy światełek. Najczęściej jest tak, że panini muszę trzymać trochę dłużej, co jakiś czas sprawdzam, czy jest już gotowe
Panini z pesto czerwonym
Panini z kurczakiem

Mozarella – rodzaje, jak wybrać?

Mozarella to chyba najbardziej znany, włoski ser. Jest miękki, delikatny, kremowy w smaku. Idealnie nadaje się do roztapiania, rozciąga się w wtedy. To obowiązkowy składnik każdej pizzy, lecz nie tylko. Jednym z najbardziej popularnych sposobów na podanie mozarelli jest sałatka caprese, czyli plastry sera przekładane plastrami pomidora, posypane bazylią i polane oliwą.

Trzeba jednak wiedzieć, że wyróżnia się kilka rodzajów mozarelli – różnią się między sobą mlekiem, z którego zostały wyprodukowane.

Najczęściej w sklepach można znaleźć mozarellę fior di latte, którą robi się z mleka krowiego. Ja zwykle tej używam do panini czy tostów.

W Polsce coraz częściej można dostać bardziej ekskluzywną wersję włoskiego sera – mozarellę di bufala. Tworzy się ją z mleka bawolic. Jest trudniej dostępna, droższa, lecz każdy Włoch powie, że to właśnie ona powinna się znaleźć na prawdziwej pizzy. Ja ją kupuję, gdy jest podczas włoskich tygodni w Lidlu czy Biedronce.

Dostać można też mozarellę z mleka owczego lub koziego, aczkolwiek nie widziałam nigdy, żeby w Polsce dało się je kupić – planuję rozejrzeć się za nimi podczas podróży do Włoch, ponieważ one na pewno będą bardziej wyraziste w smaku, co jest dla mnie kuszące.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Kanapki na śniadanie z figą

Kanapki na śniadanie z figą

5 składników i 5 min pracy – to wystarczy, aby przygotować zdrowe kanapki na śniadanie lub efektowne… śniadanie do łóżka. Jeśli brak ci pomysłów, co na kanapki, koniecznie zajrzyj do tego wpisu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *