Tapenada, pasta z oliwek

1 czerwca 2019

Tapenada, pasta z oliwek

Gdy podawałam przepis na spaghetti alla puttanesca, to pisałam, że ten makaron oraz tapenada nie powinny mi smakować, ponieważ… nie lubię ich głównych składników. I nadal będę podtrzymywać to zdanie. Ale jednocześnie jest do doskonały przykład na to, że czasami nie smak danego składnika jest najważniejszy, lecz sposób jego przygotowania.

A wracając do tapenady, jest to pasta, której bazę stanowią oliwki, kapary oraz oliwa z oliwek. Co ciekawe, zawsze byłam przekonana, że jest to typowa włoska przystawka, a okazuje się, że pochodzi z… Prowansji. No ale inne kuchnie ją zapożyczyły i dopasowały do swoich tradycji.

Zwykle traktuję tę pastę jako dodatek do pieczywa – wystarczy do tego pokroić świeżą bagietkę, by uzyskać najlepszą przekąskę na imprezy. I u nas tak właśnie jest, bo tapenadę zwykle przygotowuję na włoskie wieczory. A co najzabawniejsze, to akurat jedyne danie, które ja robię, bo resztą zajmuje się… Piotrek. W praktyce, gdy ja popijam prosecco i rozmawiam z przyjaciółmi, on praktycznie nie odchodzi od piekarnika, doskonaląc swoje umiejętności w zakresie pieczenia pizzy.

Na koniec na zachętę dodam, że tapenadę przygotowuje się nie dłużej niż kilka minut, a potem wszyscy się nią zajadają. Więc do dzieła.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę.
* Można też użyć zielonych oliwek lub oliwek kalamata, lecz wtedy smak tapenady będzie nieco inny. I mam jeszcze jedną uwagę – nieprzypadkowo w przepisie nie ma ani grama soli. Anchois, kapary i oliwki są wystarczająco słone, dlatego nie ma potrzeby dodawania tej przyprawy. A uściślając, mogłaby ona zepsuć smak dipu.
Tapenada

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *