Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Tapenada, pasta z oliwek

1 czerwca 2019

Tapenada, pasta z oliwek

Gdy podawałam przepis na spaghetti alla puttanesca, to pisałam, że ten makaron oraz tapenada nie powinny mi smakować, ponieważ… nie lubię ich głównych składników. I nadal będę podtrzymywać to zdanie. Ale jednocześnie jest do doskonały przykład na to, że czasami nie smak danego składnika jest najważniejszy, lecz sposób jego przygotowania.

A wracając do tapenady, jest to pasta, której bazę stanowią oliwki, kapary oraz oliwa z oliwek. Co ciekawe, zawsze byłam przekonana, że jest to typowa włoska przystawka, a okazuje się, że pochodzi z… Prowansji. No ale inne kuchnie ją zapożyczyły i dopasowały do swoich tradycji.

Zwykle traktuję tę pastę jako dodatek do pieczywa – wystarczy do tego pokroić świeżą bagietkę, by uzyskać najlepszą przekąskę na imprezy. I u nas tak właśnie jest, bo tapenadę zwykle przygotowuję na włoskie wieczory. A co najzabawniejsze, to akurat jedyne danie, które ja robię, bo resztą zajmuje się… Piotrek. W praktyce, gdy ja popijam prosecco i rozmawiam z przyjaciółmi, on praktycznie nie odchodzi od piekarnika, doskonaląc swoje umiejętności w zakresie pieczenia pizzy.

Na koniec na zachętę dodam, że tapenadę przygotowuje się nie dłużej niż kilka minut, a potem wszyscy się nią zajadają. Więc do dzieła.

Składniki

  • 200 g czarnych, wydrylowanych oliwek*
  • 30 g kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/4 szklanki oliwy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę.
* Można też użyć zielonych oliwek lub oliwek kalamata, lecz wtedy smak tapenady będzie nieco inny. I mam jeszcze jedną uwagę – nieprzypadkowo w przepisie nie ma ani grama soli. Anchois, kapary i oliwki są wystarczająco słone, dlatego nie ma potrzeby dodawania tej przyprawy. A uściślając, mogłaby ona zepsuć smak dipu.
Tapenada

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.

Kwiaty cukinii z ricottą

Kwiaty cukinii z ricottą

Chcesz zachwycić znajomych lub rodzinę na przyjęciu? Przygotuj faszerowane kwiaty cukinii w cieście. Mam dla Ciebie prosty przepis na kwiaty cukinii smażone, z chrupiąca tempurą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *