Tapenada, pasta z oliwek

1 czerwca 2019

Tapenada, pasta z oliwek

Gdy podawałam przepis na spaghetti alla puttanesca, to pisałam, że ten makaron oraz tapenada nie powinny mi smakować, ponieważ… nie lubię ich głównych składników. I nadal będę podtrzymywać to zdanie. Ale jednocześnie jest do doskonały przykład na to, że czasami nie smak danego składnika jest najważniejszy, lecz sposób jego przygotowania.

A wracając do tapenady, jest to pasta, której bazę stanowią oliwki, kapary oraz oliwa z oliwek. Co ciekawe, zawsze byłam przekonana, że jest to typowa włoska przystawka, a okazuje się, że pochodzi z… Prowansji. No ale inne kuchnie ją zapożyczyły i dopasowały do swoich tradycji.

Zwykle traktuję tę pastę jako dodatek do pieczywa – wystarczy do tego pokroić świeżą bagietkę, by uzyskać najlepszą przekąskę na imprezy. I u nas tak właśnie jest, bo tapenadę zwykle przygotowuję na włoskie wieczory. A co najzabawniejsze, to akurat jedyne danie, które ja robię, bo resztą zajmuje się… Piotrek. W praktyce, gdy ja popijam prosecco i rozmawiam z przyjaciółmi, on praktycznie nie odchodzi od piekarnika, doskonaląc swoje umiejętności w zakresie pieczenia pizzy.

Na koniec na zachętę dodam, że tapenadę przygotowuje się nie dłużej niż kilka minut, a potem wszyscy się nią zajadają. Więc do dzieła.

Składniki

  • 200 g czarnych, wydrylowanych oliwek*
  • 30 g kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/4 szklanki oliwy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę.
* Można też użyć zielonych oliwek lub oliwek kalamata, lecz wtedy smak tapenady będzie nieco inny. I mam jeszcze jedną uwagę – nieprzypadkowo w przepisie nie ma ani grama soli. Anchois, kapary i oliwki są wystarczająco słone, dlatego nie ma potrzeby dodawania tej przyprawy. A uściślając, mogłaby ona zepsuć smak dipu.
Tapenada

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Lubisz włoską kuchnię? W takim razie K-O-N-I-E-C-Z-N-I-E musisz sprawdzić przepis na spaghetti z parmezanem i pieprzem. To pomysł na szybki obiad z makaronem, który na pewno Ci się spodoba.

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to muffinki pizzerinki także polubisz. I przy okazji tak się składa, że mam na nie przepis! Sprawdź, jak zrobić muffiny wytrawne i przekonaj się, że będą idealne na każdą okazję.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]