Bruschetta z pomidorami

10 kwietnia 2019

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią.

Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię w ilościach masowych, np. na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi).

To świetny sposób na szybką kolację lub imprezową potrawę typu finger foods – w końcu każdy lubi grzanki, prawda? A i świeżymi pomidorami mało kto pogardzi. Do tego przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu – ja w tym wypadku użyłam ciabatty, dzięki czemu moje bruschetty były większe, ale tak naprawdę równie dobrze sprawdzi się bagietka, a nawet… chleb, który już wyschnął i nie masz co z nim zrobić.

Składniki

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

  1. Czosnek pokrój w plasterki, wrzuć do oliwy, aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  2. Bułkę przekrój na trzy cienkie plastry.
    Rozgrzej patelnię grillową, rozłóż na niej ciabattę. Wierzchnią stronę posmaruj aromatyzowaną oliwę. Podpiekaj z obu stron, aż się zrumienią.
  3. W międzyczasie pomidorki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z posiekanymi listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj grzanki z pomidorkami.
Włoska bruschetta z pomidorami i aromatyzowaną oliwą

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *