Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią.
Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię w ilościach masowych, np. na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi).
To świetny sposób na szybką kolację lub imprezową potrawę typu finger foods – w końcu każdy lubi grzanki, prawda? A i świeżymi pomidorami mało kto pogardzi. Do tego przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu – ja w tym wypadku użyłam ciabatty, dzięki czemu moje bruschetty były większe, ale tak naprawdę równie dobrze sprawdzi się bagietka, a nawet… chleb, który już wyschnął i nie masz co z nim zrobić.
Składniki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 bułki typu ciabatta
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
- Czosnek pokrój w plasterki, wrzuć do oliwy, aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Bułkę przekrój na trzy cienkie plastry.
Rozgrzej patelnię grillową, rozłóż na niej ciabattę. Wierzchnią stronę posmaruj aromatyzowaną oliwę. Podpiekaj z obu stron, aż się zrumienią. - W międzyczasie pomidorki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z posiekanymi listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj grzanki z pomidorkami.
You must be logged in to post a comment.