Drogi Panie, Droga Pani,
dziś na stół (a raczej na bloga) wjeżdża dystyngowany Croque Monsieur oraz elegancka Croque Madame, czyli… chrupiące tosty francuskie.
Odkryłam je niedawno i ubolewam nad faktem, że przez 28 lat mojego życia nigdy wcześniej ich nie próbowałam, choć teraz mam zamiar zrekompensować sobie tę stratę (choć w granicach rozsądku, bo najbardziej fit propozycja to to nie jest, a ja jestem z tych, które muszą ćwiczyć, żeby jeść…).
Przekopałam też internet w poszukiwaniu najlepszych sposobów na tę chrupiącą parę, dokładnie przeanalizowałam świetnie opracowany artykuł w Kukbuk na ten temat i jak zwykle… poszłam swoją drogą.
Lecz nie martw się, nie odbiegam aż tak bardzo od oryginału. A więc w moich tostach na pewno nie zabraknie beszamelu, szynki oraz sera. Tutaj chciałabym jedynie dodać dwa słowa co do wyboru składników.
Zacznę od sera. Wybrałam holenderską goudę, która sprzedawana była w grubszych plasterkach. I to był strzał w dziesiątkę, ponieważ miała bardziej wyrazisty smak, niż większość żółtych serów tego typu. A co do szynki – ja za wędlinami nie przepadam, zwykle kupuję wyłącznie włoskie salami. No ale przecież nie dodam ich do francuskich tostów (chociaż możesz mi tu wytknąć niekonsekwencję, bo dopiero co wspominam o holenderskiej goudzie – no ale nawet ja mam jakieś granice). Mój wybór padł więc na pieczoną szynką z indyka o dobrym składzie. I jak się może już domyślasz – był to strzał w dziesiątkę.
Składniki na croque monsieur, croque madame
- 4 kromki pieczywa*
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki sera
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Croque monsieur, croque madame - przepis
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
- Przygotuj beszamel: do małego garnuszka dodaj masło i mąkę, cały czas mieszaj podsmażając na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podsmażaj aż sos zgęstnieje (zwykle to kwestia kilkunastu sekund, warto więc uważać na tym etapie).
- W międzyczasie podpiecz kromki na patelni grillowej, ale tylko z jednej strony i bez dodatku tłuszczu.
- Posmaruj kromki z nieopieczonej strony cienką warstwą musztardy, połóż na to ser, szynkę i trochę sosu beszamelowego. Dodaj drugą kromkę tworząc kanapkę i dodatkowo polej jej wierzch beszamelem.
- Wstaw tosty do nagrzanego piekarnika i piecz aż ser się rozpuści, a sos delikatnie zrumieni (wystarczy ok. 5 minut).
- Gdy tosty będą w piekarniku, usmaż jajko sadzone, połóż je na jednym z tostów.

Przekąska na imprezę
Te tosty mogą stanowić też świetną przekąskę na imprezę. Możesz je przygotować wcześniej w hurtowych ilościach i gdy przyjdą goście, jedynie podpiec w piekarniku. Wtedy pozostań jedynie przy wersji croque monsieur, która różni się tym, że nie podaje się jej z jajkiem sadzonym.
A żeby wyglądały bardziej efektownie i „imprezowo”, włóż w środek każdej z nich flagę wykonaną z patyczka do szaszłyków i kartki papieru.
W wolnej chwili sprawdź jeszcze mój wpis z pomysłami na to, co przygotować na urodziny, imprezę.
You must be logged in to post a comment.