Croque madame, croque monsieur

20 kwietnia 2019

Croque madame, croque monsieur

Drogi Panie, Droga Pani,

dziś na stół (a raczej na bloga) wjeżdża dystyngowany Croque Monsieur oraz elegancka Croque Madame, czyli… chrupiące tosty francuskie.

Odkryłam je niedawno i ubolewam nad faktem, że przez 28 lat mojego życia nigdy wcześniej ich nie próbowałam, choć teraz mam zamiar zrekompensować sobie tę stratę (choć w granicach rozsądku, bo najbardziej fit propozycja to to nie jest, a ja jestem z tych, które muszą ćwiczyć, żeby jeść…).

Przekopałam też internet w poszukiwaniu najlepszych sposobów na tę chrupiącą parę, dokładnie przeanalizowałam świetnie opracowany artykuł w Kukbuk na ten temat i jak zwykle… poszłam swoją drogą.

Lecz nie martw się, nie odbiegam aż tak bardzo od oryginału. A więc w moich tostach na pewno nie zabraknie beszamelu, szynki oraz sera. Tutaj chciałabym jedynie dodać dwa słowa co do wyboru składników.

Zacznę od sera. Wybrałam holenderską goudę, która sprzedawana była w grubszych plasterkach. I to był strzał w dziesiątkę, ponieważ miała bardziej wyrazisty smak, niż większość żółtych serów tego typu. A co do szynki – ja za wędlinami nie przepadam, zwykle kupuję wyłącznie włoskie salami. No ale przecież nie dodam ich do francuskich tostów (chociaż możesz mi tu wytknąć niekonsekwencję, bo dopiero co wspominam o holenderskiej goudzie – no ale nawet ja mam jakieś granice). Mój wybór padł więc na pieczoną szynką z indyka o dobrym składzie. I jak się może już domyślasz – był to strzał w dziesiątkę.

Składniki

  • 4 kromki pieczywa*
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  2. Przygotuj beszamel: do małego garnuszka dodaj masło i mąkę, cały czas mieszaj podsmażając na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podsmażaj aż sos zgęstnieje (zwykle to kwestia kilkunastu sekund, warto więc uważać na tym etapie).
  3. W międzyczasie podpiecz kromki na patelni grillowej, ale tylko z jednej strony i bez dodatku tłuszczu.
  4. Posmaruj kromki z nieopieczonej strony cienką warstwą musztardy, połóż na to ser, szynkę i trochę sosu beszamelowego. Dodaj drugą kromkę tworząc kanapkę i dodatkowo polej jej wierzch beszamelem.
  5. Wstaw tosty do nagrzanego piekarnika i piecz aż ser się rozpuści, a sos delikatnie zrumieni (wystarczy ok. 5 minut).
  6. Gdy tosty będą w piekarniku, usmaż jajko sadzone, połóż je na jednym z tostów.
* U mnie to chleb żytni na zakwasie, ale możesz użyć ulubionego pieczywa.

Przekąska na imprezę

Te tosty mogą stanowić też świetną przekąskę na imprezę. Możesz je przygotować wcześniej w hurtowych ilościach i gdy przyjdą goście, jedynie podpiec w piekarniku. Wtedy pozostań jedynie przy wersji croque monsieur, która różni się tym, że nie podaje się jej z jajkiem sadzonym.

A żeby wyglądały bardziej efektownie i „imprezowo”, włóż w środek każdej z nich flagę wykonaną z patyczka do szaszłyków i kartki papieru.

Tost z jajkiem sadzonym

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.

Kwiaty cukinii z ricottą

Kwiaty cukinii z ricottą

Chcesz zachwycić znajomych lub rodzinę na przyjęciu? Przygotuj faszerowane kwiaty cukinii w cieście. Mam dla Ciebie prosty przepis na kwiaty cukinii smażone, z chrupiąca tempurą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *