Dutch baby ze śliwkami

20 kwietnia 2019

Dutch baby ze śliwkami

Dutch baby to puszysty, pieczony naleśnik, który można uzupełnić ulubionymi dodatkami – owocami, cukrem pudrem, czymkolwiek! To doskonała propozycja na późne, niedzielne śniadanie lub lunch do pracy. Z pewnością żaden łasuch im się nie oprze.

Minusem przygotowania dutch baby jest to, że trzeba posiadać patelnię, którą można wstawić do piekarnika.

Ale ja wcześniej radziłam sobie w inny sposób – wstawiałam do piekarnika naczynie żaroodporne, które po nagrzaniu ostrożnie wyciągałam, po czym wlewałam ciasto. Wtedy można uzyskać bardzo podobny efekt, a jedynym ograniczeniem jest już tylko posiadanie niedużej formy.

Moja propozycja dutch baby jest nieco zdrowsza, ponieważ wykorzystałam mąkę orkiszową, a nie klasycznie – pszenną. I choć miałam obawy, że ciasto tak dobrze nie wyrośnie, to okazało się, że jest wręcz przeciwnie.

Ponadto w ramach czystek lodówkowych użyłam mleka roślinnego, które pozostało mi po innej potrawie, ale Ty spokojnie możesz użyć mleka krowiego .

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 śliwki
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  2. Śliwki przekrój na pół, wyciągnij z nich pestki.
  3. W misce (przy pomocy miksera lub trzepaczki) wymieszaj wszystkie składniki oprócz śliwek.
  4. Patelnię żeliwną rozgrzej na gazie, dodaj łyżeczkę masła klarowanego i powoli wlewaj masę. Na górze ciasta ułóż przekrojone śliwki, całość wstawić do piekarnika.*
  5. Piecz naleśnik ok. 20 min, aż będzie delikatnie zrumieniony i zapadnie się w środku.

* Jeśli nie posiadasz patelni żeliwnej, postępuj według wskazówek, które podałam na początku wpisu.

Pieczony naleśnik

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *