fbpx
Dutch baby ze śliwkami

20 kwietnia 2019

Dutch baby ze śliwkami

Dutch baby to puszysty, pieczony naleśnik, który można uzupełnić ulubionymi dodatkami – owocami, cukrem pudrem, czymkolwiek! To doskonała propozycja na późne, niedzielne śniadanie lub lunch do pracy. Z pewnością żaden łasuch im się nie oprze.

Minusem przygotowania dutch baby jest to, że trzeba posiadać patelnię, którą można wstawić do piekarnika.

Ale ja wcześniej radziłam sobie w inny sposób – wstawiałam do piekarnika naczynie żaroodporne, które po nagrzaniu ostrożnie wyciągałam, po czym wlewałam ciasto. Wtedy można uzyskać bardzo podobny efekt, a jedynym ograniczeniem jest już tylko posiadanie niedużej formy.

Moja propozycja dutch baby jest nieco zdrowsza, ponieważ wykorzystałam mąkę orkiszową, a nie klasycznie – pszenną. I choć miałam obawy, że ciasto tak dobrze nie wyrośnie, to okazało się, że jest wręcz przeciwnie.

Ponadto w ramach czystek lodówkowych użyłam mleka roślinnego, które pozostało mi po innej potrawie, ale Ty spokojnie możesz użyć mleka krowiego .

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  2. Śliwki przekrój na pół, wyciągnij z nich pestki.
  3. W misce (przy pomocy miksera lub trzepaczki) wymieszaj wszystkie składniki oprócz śliwek.
  4. Patelnię żeliwną rozgrzej na gazie, dodaj łyżeczkę masła klarowanego i powoli wlewaj masę. Na górze ciasta ułóż przekrojone śliwki, całość wstawić do piekarnika.*
  5. Piecz naleśnik ok. 20 min, aż będzie delikatnie zrumieniony i zapadnie się w środku.

* Jeśli nie posiadasz patelni żeliwnej, postępuj według wskazówek, które podałam na początku wpisu.

Pieczony naleśnik

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?