Tosty francuskie z chałki

20 kwietnia 2019

Tosty francuskie z chałki

Jakie są Twoje ulubione smaki z dzieciństwa? U mnie często gościły racuchy z jabłkami, naleśniki z twarogiem i owocami, a z czerstwego chleba robiło się tosty smażone w jajku, które następnie można było podać z dżemem lub ulubionymi owocami – dopiero po latach dowiedziałam się, że noszą one jakże wykwintną nazwę – tosty francuskie.

I właśnie na bazie tego wspomnienia postanowiłam przygotować takie tosty, choć tym razem z chałki. Prawda jest taka, że nie mogłam się jej oprzeć w piekarni, a w domu, po zjedzeniu kilku kromek z samym masłem, zapragnęłam odmiany.

Jeśli więc poszukujesz inspiracji na leniwe śniadanie, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Składniki

  • 6-7 kromek chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. migdałowego)
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  3. Zamoczyć kromki chałki w jajku i mleku, następni usmaż z obu stron.
  4. Tosty francuskie posyp cukrem pudrem, podawaj z ulubionymi owocami.

Mi się marzyła jak najprostsza wersja tostów francuskich, więc podałam je wyłącznie z cukrem pudrem i z poziomkami z własnej uprawy. Lecz zauważ, że nie dodawałam cukru do jajek – całość byłaby już dla mnie za słodka. Ale Ty możesz chałkę polać syropem klonowym, miodem czy jogurtem naturalny, urozmaicając ją ulubionymi owocami.

A na koniec mam jeszcze szybką i prostą wskazówkę.

Jak zrobić cukier puder?

Ja nigdy nie kupuję cukru pudru, ponieważ rzadko go używam i potem zajmuje mi miejsce w szafce. Dlatego gdy jest taka potrzeba (głównie gdy chcę ozdobić wypieki do zdjęcia…), to sama w minutę go przygotowuję. Jak?

Przy pomocy elektrycznego młynka do kawy. Wystarczy wsypać do niego kilka łyżek cukru i następnie dokładnie zmielić. Tak po prawdzie to u mnie młynek służy wyłącznie do takich celów… Ponadto możesz użyć blendera kielichowego, wtedy jednak trzeba wsypać więcej cukru – tak, aby wyrównał się z poziomem ostrzy. Bledner typu żyrafa również się sprawdzi, choć wtedy może nie udać Ci się uzyskać tak drobnego pyłku.

Jest jeszcze jeden, choć bardziej czasochłonny sposób – rozcieranie cukru w moździerzu i następnie przesianie go przez sitko o gęstych oczkach. To jednak wyłącznie zadanie dla cierpliwych i zdeterminowanych (lub – po prostu – zdesperowanych).

Tosty francuskie z chałki

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Lubisz czasami zaszaleć kulinarnie? A może… leczysz kaca? W obu tych przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się mój przepis na pancakes amerykańskie z jajkiem sadzonym i bekonem. Nie wierzysz? To wypróbuj to danie.

Ciasteczka z cukinią

Ciasteczka z cukinią

Wiesz, że cukinia jest idealnym dodatkiem do ciasta? Nadaje im wilgotności, a przy tym jest na tyle neutralna w smaku, że w ogóle jej nie czuć! Dlatego sprawdź mój przepis na ciasteczka z czekoladą i cukinią.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]