Tosty francuskie z chałki

20 kwietnia 2019

Tosty francuskie z chałki

Jakie są Twoje ulubione smaki z dzieciństwa? U mnie często gościły racuchy z jabłkami, naleśniki z twarogiem i owocami, a z czerstwego chleba robiło się tosty smażone w jajku, które następnie można było podać z dżemem lub ulubionymi owocami – dopiero po latach dowiedziałam się, że noszą one jakże wykwintną nazwę – tosty francuskie.

I właśnie na bazie tego wspomnienia postanowiłam przygotować takie tosty, choć tym razem z chałki. Prawda jest taka, że nie mogłam się jej oprzeć w piekarni, a w domu, po zjedzeniu kilku kromek z samym masłem, zapragnęłam odmiany.

Jeśli więc poszukujesz inspiracji na leniwe śniadanie, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Składniki

  • 6-7 kromek chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. migdałowego)
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  3. Zamoczyć kromki chałki w jajku i mleku, następni usmaż z obu stron.
  4. Tosty francuskie posyp cukrem pudrem, podawaj z ulubionymi owocami.

Mi się marzyła jak najprostsza wersja tostów francuskich, więc podałam je wyłącznie z cukrem pudrem i z poziomkami z własnej uprawy. Lecz zauważ, że nie dodawałam cukru do jajek – całość byłaby już dla mnie za słodka. Ale Ty możesz chałkę polać syropem klonowym, miodem czy jogurtem naturalny, urozmaicając ją ulubionymi owocami.

A na koniec mam jeszcze szybką i prostą wskazówkę.

Jak zrobić cukier puder?

Ja nigdy nie kupuję cukru pudru, ponieważ rzadko go używam i potem zajmuje mi miejsce w szafce. Dlatego gdy jest taka potrzeba (głównie gdy chcę ozdobić wypieki do zdjęcia…), to sama w minutę go przygotowuję. Jak?

Przy pomocy elektrycznego młynka do kawy. Wystarczy wsypać do niego kilka łyżek cukru i następnie dokładnie zmielić. Tak po prawdzie to u mnie młynek służy wyłącznie do takich celów… Ponadto możesz użyć blendera kielichowego, wtedy jednak trzeba wsypać więcej cukru – tak, aby wyrównał się z poziomem ostrzy. Bledner typu żyrafa również się sprawdzi, choć wtedy może nie udać Ci się uzyskać tak drobnego pyłku.

Jest jeszcze jeden, choć bardziej czasochłonny sposób – rozcieranie cukru w moździerzu i następnie przesianie go przez sitko o gęstych oczkach. To jednak wyłącznie zadanie dla cierpliwych i zdeterminowanych (lub – po prostu – zdesperowanych).

Tosty francuskie z chałki

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Croque madame, croque monsieur

Croque madame, croque monsieur

Drogi Panie, Droga Pani, dziś na stół (a raczej na bloga) wjeżdża dystyngowany Croque Monsieur oraz elegancka Croque Madame, czyli… chrupiące tosty francuskie. Odkryłam je niedawno i ubolewam nad faktem, że przez 28 lat mojego życia nigdy wcześniej ich nie próbowałam, choć teraz mam zamiar […]

Gofry kakaowe

Gofry kakaowe

Odkąd ukradłam, tfu, to jest pożyczyłam gofrownicę od mojej mamy, to często przygotowuję gofry na śniadanie lub drugie śniadanie. Czasami są w wersji wytrawnej (mój klasyk to jajko sadzone, gotowane parówki, które każdy lubi, ale nikt się do tego nie przyznaje oraz sos aioli na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *