Tosty francuskie z chałki

20 kwietnia 2019

Tosty francuskie z chałki

Jakie są Twoje ulubione smaki z dzieciństwa? U mnie często gościły racuchy z jabłkami, naleśniki z twarogiem i owocami, a z czerstwego chleba robiło się tosty smażone w jajku, które następnie można było podać z dżemem lub ulubionymi owocami – dopiero po latach dowiedziałam się, że noszą one jakże wykwintną nazwę – tosty francuskie.

I właśnie na bazie tego wspomnienia postanowiłam przygotować takie tosty, choć tym razem z chałki. Prawda jest taka, że nie mogłam się jej oprzeć w piekarni, a w domu, po zjedzeniu kilku kromek z samym masłem, zapragnęłam odmiany.

Jeśli więc poszukujesz inspiracji na leniwe śniadanie, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  3. Zamoczyć kromki chałki w jajku i mleku, następni usmaż z obu stron.
  4. Tosty francuskie posyp cukrem pudrem, podawaj z ulubionymi owocami.

Mi się marzyła jak najprostsza wersja tostów francuskich, więc podałam je wyłącznie z cukrem pudrem i z poziomkami z własnej uprawy. Lecz zauważ, że nie dodawałam cukru do jajek – całość byłaby już dla mnie za słodka. Ale Ty możesz chałkę polać syropem klonowym, miodem czy jogurtem naturalny, urozmaicając ją ulubionymi owocami.

A na koniec mam jeszcze szybką i prostą wskazówkę.

Jak zrobić cukier puder?

Ja nigdy nie kupuję cukru pudru, ponieważ rzadko go używam i potem zajmuje mi miejsce w szafce. Dlatego gdy jest taka potrzeba (głównie gdy chcę ozdobić wypieki do zdjęcia…), to sama w minutę go przygotowuję. Jak?

Przy pomocy elektrycznego młynka do kawy. Wystarczy wsypać do niego kilka łyżek cukru i następnie dokładnie zmielić. Tak po prawdzie to u mnie młynek służy wyłącznie do takich celów… Ponadto możesz użyć blendera kielichowego, wtedy jednak trzeba wsypać więcej cukru – tak, aby wyrównał się z poziomem ostrzy. Bledner typu żyrafa również się sprawdzi, choć wtedy może nie udać Ci się uzyskać tak drobnego pyłku.

Jest jeszcze jeden, choć bardziej czasochłonny sposób – rozcieranie cukru w moździerzu i następnie przesianie go przez sitko o gęstych oczkach. To jednak wyłącznie zadanie dla cierpliwych i zdeterminowanych (lub – po prostu – zdesperowanych).

Tosty francuskie z chałki

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Pietruszka pieczona w miodzie z chilli

Pietruszka pieczona w miodzie z chilli

Czy pietruszka jest zdrowa? Oczywiście, że tak! A jak ją przyrządzić, aby była jeszcze smaczna? To też już nie problem – sprawdza przepis na pietruszkę z piekarnik z miodem, chilli i czosnkiem.

Aioli

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy? Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *