Ciasteczka czekoladowe z burakami

20 kwietnia 2019

Ciasteczka czekoladowe z burakami

Jeśli dla Ciebie połączenie słodkich babeczek i buraków wydaję się dziwne, nie martw się – na początku też tak miałam. Lecz jak się okazuje, takie warzywa jak marchewka, cukinia czy właśnie buraki świetnie nadają się do słodkich wypieków.

Przede wszystkim nadają ciastu wilgotności, i to bez konieczności dodawania dużej ilości oleju. Ja zaczynałam standardowo od marchewki, potem przyszedł czas na cukinię. To bezpieczne połączenie, ponieważ dobra marchewka jest słodkawa, natomiast cukinia nie ma smaku, sprawia jednak, że ciasto czy muffinki są mokre.

Z burakami jest nieco trudniej. Dlaczego? Ponieważ trzeba uważać, aby nie miały mocnego, ziemistego smaku. Jeśli kupujesz je od sprawdzonego dostawcy lub masz pewność, że będą dobre, wystarczy je ugotować. Natomiast gdy pochodzą z pobliskiego marketu i w sumie nawet nie wiesz, jak będą smakować, najlepiej byłoby je upiec. Pieczenie warzyw sprawia, że nabierają bardzo delikatnego aromatu, nie musisz się więc martwić, że ich smak będzie przeważać.

A takie muffinki ze zdrowymi dodatkami są świetnym sposobem na przemycenie buraków w codziennej diecie. Mają one dużo kwasu foliowego, żelaza (anemicy, łączmy się!) oraz przeciwutleniaczy. A nie każdy lubi sok z buraków czy surówkę (czytaj: „ja”).

Mogę Ci też obiecać, że jeśli nie przepadasz za smakiem buraków, to w tym przypadku nie będzie on wyczuwalny (zostało to przetestowane na Piotrku, który cokolwiek sceptycznie podchodzi do takich eksperymentów – zwłaszcza, gdy w grę wchodzą słodycze).

Co więcej! Warzywa te podbijają aromat czekoladowy, jest to więc niebo w gębie! Zasmakuje i dzieciom, i dorosłym, dodatkowo babeczki sprawdzą się nie tylko na deser, ale również na drugie śniadanie.

Składniki

  • 175 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 100 g ksylitolu
  • 15 g oleju
  • 75 g maślanki
  • 100 g ugotowanych lub upieczonych buraków*

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Ugotowane buraki zmiksuj na gładkie puree.
  3. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj puree z buraków, maślankę, olej oraz ksylitol.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią placki ciasta łyżką pozostawiają przerwy między kolejnymi porcjami, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia rozchodzi się na boki.
  7. Piecz ciasteczka przez 20 min, wystudź na kratce.

* Możesz użyć gotowych gotowanych buraków, które znajdziesz w sklepie.

Czekoladowe ciasteczka
Ciasteczka z czekolady i buraków

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Fit deser z truskawkami

Fit deser z truskawkami

Czy można jeść bezkarnie deser na drugie śniadanie? Tak, ale tylko wtedy, gdy zadbasz o to, aby były to zdrowe kalorie. I ja ci w tym pomogę – sprawdź przepis na FIT deser z truskawkami, który ma aż 22 g białka w porcji. Jak to możliwe? Przekonaj się sam.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *