Nie masz czasu przygotować śniadania, posiłku do pracy czy kolacji? A może brakuje Ci już pomysłów na potreningowe, sycące danie? Mam na to ratunek – smoothie z masła orzechowego. Wygląda niepozornie, ale uwierz mi, że ma w sobie tę moc. To białkowo-tłuszczowy koktajl, który sprawi, że jeszcze długo po jego zjedzeniu nie będziesz głodny.
A do tego jest po prostu smaczny. Można go przygotować w większej ilości (ja podaje składniki na dwie porcje) i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Dzięki temu przynajmniej jeden posiłek będziesz mnie z głowy.
I co prawda teraz przechodzę już do przepisu, ale pod zdjęciem znajdziesz smoothie rozłożone na czynniki pierwsze, czyli pokrótce opisuje każdy ze składników.
Składniki
- 2 banany
- 3 łyżki masła orzechowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- sok z połowy limonki*
- mleko roślinne (u mnie ryżowe)**
Przygotowanie
- Banany, masło orzechowe oraz płatki owsiane przełóż do wysokiego naczynia.
- Wlej mleko roślinne tak, aby przykryło wszystkie składniki.
- Zblenduj całość.
- W zależności od tego, jak gęstą konsystencję chcesz uzyskać, dolej jeszcze mleka lub pozostaw koktajl w takiej postaci, w jakiej jest.
Odżywcze smoothie
Smoothie może być bardzo odżywczym napojem, który doskonale zastąpi jeden z posiłków. Dodatkowym plusem jest to, że koktajl łatwo jest zabrać na wynos. A żeby Cię do niego przekonać, rozkładam przepis na czynniki pierwsze.
Banany są jedną z ulubionych przekąsek sportowców, dlatego nic dziwnego, że zaproponowałam to smoothie jako posiłek potreningowy. Mają w sobie sporo węglowodanów, dodają więc energii, a dzięki temu, że są bogatym źródłem potasu, poprawiają pracę mięśni. Co ciekawe, a o czym ja dowiedziałam się niedawno, są również elektrolitem. Oraz mają w sobie sporo witamin.
Masło orzechowe można wykonać z każdego rodzaju orzechów, natomiast najtańsze i najłatwiej dostępne jest arachidowe. Nie da się ukryć, że jest bardzo kaloryczne, jednak kilka czynników zdecydowanie rekompensuje tę wadę. Zawiera spore ilości białka, a także przeciwutleniaczy. Reguluje poziom cukru we krwi (nie przez przypadek najczęściej łączy się je z bananami). Są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Płatki owsiane znane są z dużej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz reguluje procesy trawienne. Ponadto mają w sobie sporo białka, witamin z grupy B oraz witaminę E – zwaną też witaminą młodości. I, co ciekawe, płatki owsiane są też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mleko roślinne dodałam, aby koktajl mogły przygotowywać również osoby będące na diecie wegetariańskiej. Mleko ryżowe czy owsiane jest neutralne w smaku, nie przeważy tutaj. Unikałabym natomiast mleka migdałowego czy orzechowego, ponieważ jest słodkie i może sprawić, że całość będzie mdła.
You must be logged in to post a comment.