Jak zrobić grzanki z serem w piekarniku wie chyba każdy. Ale jak sprawić, by z wierzchu były chrupiące, a w środku mięciutkie? Ha! Wiem to ja, wie Jamie Oliver i jego fani, a za chwilę będziesz wiedzieć i ty. Bo tu od razu się przyznam, że ten sposób na grzanki z serem, czyli zapiekane bułki/bagietki wzięłam już kilka lat temu z jednego z programów Jamiego Olivera. No dobra, ale o co chodzi? Gdy robisz bułki/bagietki/chleb zapiekany w całości (z serem, masłem ziołowym itp.), przed przeczeniem należy owinąć pieczywo zmoczonym papierem. Dzięki temu będzie mieć chrupiącą skórkę, ale w środku pozostanie miękki. Proste i genialne, prawda?
Grzanki z serem i masłem ziołowym to świetna alternatywa do gotowych, sklepowych bagietek, które podpieka się w piekarniku. Wiem, są smaczne, ale ich skład przerażający, a z moim przepisem uzyskasz znacznie lepszy efekt. Dlatego sprawdź, jak zrobić grzanki z serem w piekarniku, a także, jak je urozmaicić wedle potrzeb. Od razu napiszę, że dzięki temu możesz przygotować różne pyszne przekąski na imprezę.
A skoro o tym mowa, to jeszcze mam jedną wskazówkę. Te przystawki na ciepło zwykle robię wcześniej – tzn. przekrawam bułki, smaruje je masłem i wkładam w „przegródki” ser. Całość trzymam w lodówce (lub, zimą, na balkonie) i jak przychodzą goście, wkładam do piekarnika.
Na koniec, na szybko, makroskładniki. Grzanki serem z piekarnika w jednej porcji mają:
- 13,5 g białka;
- 31 g tłuszczu;
- 31 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
KGrzaki kcal: 458
Składniki na grzanki z serem
- 4 bułki (dowolne)
- 70 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub ulubionej mieszanki ziół)
- 180 sera camembert (1,5 opakowania)
zapiekane bułki z serem - przepis
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni, opcja góra dół.
- Czosnek zetrzyj na tarce. Rozgnieć masło, dodaj czosnek, zioła i szczyptę soli. Mieszaj, rozgniatając widelcem.
- Bułki natnij wzdłuż, uważając, aby ich nie przekroić – zrób kieszonki o grubości ok. 1-1,5 cm.
- Posmaruj z grubsza wnętrze kieszonek masłem. Pokrój camemberta w cienkie plasterki, włóż w przegródki.
- Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia – jego wielkość musi umożliwiać dokładne owinięcie bułki. Zgnieć papier w rękach, po czym zmocz go i strząśnij nadmiar wody. Owiń bułki, włóż do piekarnika na 15-20 min.
Zapiekane bułki, bagietki – przystawki na urodziny lub imprezę
Podaję przepis na grzanki z serem w piekarniku, ale to nie jedyna możliwa kombinacja.
W podstawowej wersji możesz przygotować bagietkę ziołową, wtedy przegródki wystarczy nasmarować masłem z czosnkiem i ulubionymi przyprawami.
Grzanki z serem w piekarniku niekoniecznie muszą być z camembertem. Użyj sera, który masz w lodówce lub który najbardziej lubisz. Może to być ser żółty typu gouda, mozzarella (choć ona jest dość delikatna w smaku, więc i tak zginie wśród czosnku i ziół), ale też cheddar, czy nawet gorgonzola.
Kolejny pomysł na szybką przystawkę na imprezę to grzanki z serem i szynką i tutaj wybór zależy od ciebie. Ja lubię szynki surowe długodojrzewające i zbrodnią dla mnie jest zapiekanie ich, więc wolałabym je dodać na sam koniec, po upieczeniu grzanek. Ale świetnie nada się też szynka szwarcwaldzka, która jest pyszna po delikatnym podpieczeniu.
I już ostatnia podpowiedź, masło ziołowe możesz zamienić na oliwę smakową lub dowolne pesto. Sprawdzi się zarówno pesto bazyliowe, jak i pietruszkowe, bądź będące miksem świeżych ziół, a nawet rukoli. Ja tak często robię z resztkami różnych świeżych liści, z którymi nie bardzo mam co zrobić, a już dogorywają w lodówce.
Fajny pomysł, pyszne nadzienie. Sama rozkosz jeść takie grzanki z ciągnącym serem
To prawda! To mój comfort food, idealny na kolację lub na spotkania z przyjaciółmi/rodziną.