Jak najczęściej pieczesz cebulę? W całości prawda? Wtedy można ją wykorzystać do rosołu (to sposób dla tych, którzy nie mają kuchenki gazowej i nie mogą opiec cebuli) lub do innej zupy krem (osobiście uwielbiam krem z dyni z pieczoną cebulką, papryką i pomidorami). A gdyby tak… upiec cebulę w plasterkach? Powstaje aromatyczny dodatek do dań, który powinien przekonać nawet największych sceptyków.
Skąd ten pomysł? Pieczona cebula wzięła się stąd, że, po pierwsze… miałam jej za dużo i nadchodził czas, aby coś z nią zrobić, a po drugie, szukałam alternatywy dla piklowanej cebuli. Choć ją bardzo lubię, to ostatnio trochę mi się znudziła.
Przepis na pieczoną cebulę jest prosty, bezobsługowy, a dodatkowo pod nim podaje, do czego ją możesz potem wykorzystać. Całość ma 485 kcal, aczkolwiek z podanych proporcji wyjdzie ok. 10 porcji na kanapki etc.
Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: 35 min
Pieczona cebula kcal: 48,5
cebula z piekarnika - składniki*
- 2 duże cebule białe
- 4 szalotki
- 3 cebule czerwone
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu worcester/sosu sojowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chilli
Cebula pieczona - przepis
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Cebulę obierz, pokrój w plasterki i przełóż do miski.
- W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sos worcester i przyprawy. Polej cebulę marynatą, dokładnie wymieszaj
- Na blasze ułóż papier do pieczenia, przełóż na nią zamarynowaną cebulę.
- Piecz cebulę przez 20 min, po czym zmień program na funkcję grill i zapiekaj kolejne 10 min, aż do zrumienienia.
Cebula pieczona – do czego wykorzystać?
Ja pieczoną cebulkę zrobiłam dlatego, że chciałam jakiś smaczny, wyrazisty dodatek do wegetariańskiego pasztetu z pieczarek i jajek. Pasztety zawsze podaję z czymś „mokrym”, aby całość miała smaczniejszą strukturę. To oczywiście niejedyny sposób na wykorzystanie cebuli przygotowanej w piekarniku.
Dzisiejsza propozycja sprawdzi się jako wspaniały dodatek do kanapek, wytrawnych rogalów i burgerów. W tym ostatnim przypadku może zastąpić konfiturę cebulową, która jest nieco bardziej wymagającą, konieczne jest ciągłe mieszanie jej.
Pieczona cebula może trafić też do twojej sałatki, o czym warto pomyśleć szczególnie wtedy, gdy surowa wersja ci szkodzi lub ze względu na zapach, musisz z niej zrezygnować (np. przygotowujesz pyszną sałatkę do pracy).
Mój ostatni pomysł to zupa z pieczonej cebuli. Ma to tę zaletą, że zupa będzie bardziej delikatna, choć wciąż wyrazista.
Spodobały ci się te pomysły? Koniecznie daj znać.
You must be logged in to post a comment.