Chcesz zrobic pasztet wielkanocny, ale jakoś nie widzi ci się czasochłonne przygotowanie mięsa? Na pomoc przybywa pasztet wegetariański! I jeśli jesteś typowym mięsożercą, to jeszcze nie uciekaj, ponieważ zapewniam cię, że mój przepis na pasztet pieczony jest przepyszny.
Co w nim znajdziesz? Baza to jajka i pieczarki, a do tego sporo przypraw. Pasztet z pieczarek i jajek pierwszy raz jadłam kilka lat temu, i od tego czasu regularnie go robię – aż dziwi mnie, czemu nie wpadłam wcześniej na opublikowanie tego przepisu!
Pasztet jajeczny w piekarniku idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza jeśli połączysz go z piklowanymi ogórkami lub… z majonezem. Będzie trochę mniej FIT, ale moim zdaniem dla majonezu czasem warto się poświęcić.
I niech cię nie przeraża czas przygotowania, po prostu pasztet jajeczny z pieczarkami będzie przez ok. 40 min wygrzewać się w piekarniku, a ty w tym czasie pójdziesz na zasłużony odpoczynek. To co, chcesz się dowiedzieć, jak zrobić pasztet? Zanim do tego przejdziesz, sprawdź jeszcze rozkład makroskładników na porcję:
- 8 g białka;
- 6,4 g tłuszczy;
- 3,9 g węglowodanów.
I, jeszcze wyjaśniając, w tym przepisie 1 porcja oznacza 1 dość gruby plaster paszetu, który ma ok. 103 kcal. Natomiast całość to 1246 kcal.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1h
Pasztet wegetariański kcal: 103
Składniki na pasztet jajeczny
- 500 g pieczarek
- 9 jajek
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 natka pietruszki
- 1 ½ łyżki sosu worcester*
- 1 łyżka sosu sojowego*
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego**
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przepis na pasztet domowy wegetariański
- 7 jajek ugotuj na twardo (pozostałe 2 zostaw, zostaną zużyte do masy jajeczno-pieczarkowej).
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej w głębokiej patelni oliwę, zacznij podsmażać cebulę ok. 3-4 min na małym ogniu, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni.
- W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój je na plasterki oraz z grubsza posiekaj. Dołóż na patelnię do cebuli, dodaj sos worcester, sos sojowy oraz pieprz i smaż, mieszając, ok. 7-10 min, aż zredukuje się woda z pieczarek.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół (w trakcie nagrzewania możesz ustawić piekarnik na termoobieg, aby szybciej nabrał temperatury, pamiętaj jednak, aby to potem zmienić).
- Ugotowane jajka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do nich przesmażone pieczarki, granulowany czosnek, czosnek niedźwiedzi, posiekaną natkę pietruszki, płatki drożdżowe, czarnuszkę i zmielone siemię lniane. Spróbuj i jeśli trzeba, dopraw solą.
- Na końcu wbij jajka. Wymieszaj dokładnie całość.
- Foremkę typu keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do środka masę, wyrównaj i piecz przez 40 min.
- Dokładnie wystudź pasztet, zanim zaczniesz go kroić, inaczej może się rozwalać.
* Możesz użyć tylko sosu sojowego lub sosu worcester, wtedy dodaj 2 łyżki.
** Siemię lniane najlepiej mielić bezpośrednio przed dodaniem do jajecznego pasztetu wegetariańskiego, ale jeśli nie masz takiej możliwości, użyj gotowego, zmielonego. Możesz zastąpić go też łyżką mąki, chodzi o to, aby trochę związać masę.
You must be logged in to post a comment.