Feta pieczona z pomidorami to chyba jeden z najbardziej viralowych przepisów ostatniego roku, w przypadku którego popełniłam bardzo poważny błąd – nie wypróbowałam go. Niedawno to nadgoniłam, trochę z ciekawości, a trochę z chęci zrobienia zdjęcia (tak to jest, gdy oprócz gotowania, kochasz fotografię kulinarną). I jak się okazało, feta przyrządzona w ten sposób jest pyszna. Na ciepło. Na zimno. W każdej sytuacji. Co więcej, można podać ją na kilka sposobów i moje propozycje to:
- makaron z pieczoną fetą;
- feta pieczona z pomidorami i z grzankami;
- pasta z pieczonej fety i pomidorków*.
* I do ostatniego pomysłu od razu mam wyjaśnienie, o co chodzi. U mnie pieczona feta wystąpiła w roli wegetariańskiego obiadu, którego nie dałam rady w całości zjeść. Więc wymieszałam ser z pomidorkami, przełożyłam do lodówki i wieczorem rozsmarowałam na grzance. To było coś pysznego, bo dodatkowo czosnek „przegryzł” się z resztą składników.
Wracając do tematu, to prosty przepis na: lunch/obiad/kolację albo dodatek do grilla, przekąska na piknik. Naprawdę sprawdzi się zawsze i wszędzie, dlatego rozgrzewaj piekarnik.
A jeśli chcesz obliczyć makroskładniki tego dania, to trochę ci ułatwię sprawę. Feta pieczona z pomidorami z grzankami z chleba pełnoziarnistego w jednej porcji ma:
- 25 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 42 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 483,5 kcal
Składniki na pieczoną fetę
- 1 kostka fety (270 g)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki płatków chilli
- ½ łyżeczki oregano
- 4-5 ząbków czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- 4 kromki chleba
Feta pieczona z pomidorami - przepis
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i przyprawami, wymieszaj.
- Zrób miejsce pośrodku naczynia, włóż cały kawałek fety, po czym polej go miodem.
- Zapiekaj całość przez 30 min, po czym zmień funkcję na termoobieg + grill i zapiekaj fetę jeszcze przez 5 min. W tym czasie włóż do piekarnika kromki chleba, aby się podpiekły na grzanki.
Co to jest feta? Czy ser feta jest zdrowy i inne pytania
Feta to grecki ser z mieszanki mleka owczego lub mieszanki mleka owczego oraz koziego. Co istotny, ser ten posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia, co oznacza, że w ten sposób można oznaczać tylko wyrób pochodzenia greckiego. W Polsce często można spotkać wyroby „fetopodobne”, takie jak najpopularniejsza chyba Favita.
Kolejne z ważnych pytań, to ile kalorii ma ser feta. Grecka feta ma ok. 264 kcal i ok. 21 g tłuszczu w 100 g, a więc dość sporo. Jeśli chcesz trochę „zaoszczędzić” kalorii, użyj sera Favita półtłustego, który smakuje podobnie jak feta, ale ma 186 kcal i 12 g tłuszczu w 100 g. Jako ciekawostkę dodam, że ja już tak przyzwyczaiłam się do smaku tego produktu, że częściej wolę go od greckiej fety.
No dobrze, a czy ser feta jest zdrowy? Generalnie tak. Posiada sporo wapnia, białka oraz witamin z gruby B, w tym witaminy B12, której niedobór często występuje u osób niejedzących mięsa. Musisz pamiętać jednak, że jest to ser dość tłusty, więc należy dobrze bilansować posiłki.
You must be logged in to post a comment.