Potrzebujesz prosty przepis na łososia? Nie ma sprawy, już się robi! Mój ulubiony to łosoś z piekarnika, ponieważ (prawie) nie da się go zepsuć. Czemu prawie? Możesz go przeciągnąć (za długo piec), ale z moimi instrukcjami tak na pewno się nie stanie. Łosoś w piekarniku ma jeszcze tę zaletę, że jest bezobsługowy, nic nie pryska, nie przypala się podczas smażenia. Brzmi idealnie? I tak dokładnie jest!
Szczególnie że w tym wypadku to obiad jednogarnkowy (a właściwie jednonaczyniowy), który jest łatwy do przyrządzenia, a wygląda bardzo efektownie. Polecam też przygotować do niego szybką sałatką na bazie miksu sałat, pomidorków i vinegretu z oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego. To świetny pomysł na romantyczną kolację, czy obiad dla rodziny, przyjaciół.
A jeśli liczysz kalorie, to na pewno przyda ci się informacja, że łosoś pieczony w piekarniku z ziemniakami w jednej porcji ma 398 kcal oraz:
- 35 g białka;
- 15 g tłuszczu;
- 27 g węglowodanów.
PS. A jeśli chcesz poznać inne moje przepisy na łososia, to tutaj znajdziesz więcej propozycji.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 min
Łosoś pieczony kcal: 398
:
pieczony łosoś - Składniki
- 300 g łososia
- 2 łyżeczki pesto z bazylii*
- 10 g obranych pistacji
- 300 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Łosoś - przepis na łososia z piekarnika
- Nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół.
- Ziemniaki umyj (nie musisz obierać), pokrój na osiem części, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i wrzuć do ziemniaków. Polej całość sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj. Piecz ziemniaki przez 20-25 min (po 20 min sprawdź widelcem, czy są już miękkie).
- W międzyczasie odetnij skórę z łososia, podziel rybę na dwie części. Dopraw każdą z nich solą i pieprzem, wierzch posmaruj pesto bazyliowym. Pistacje posiekaj, posyp nimi rybę.
- Gdy ziemniaki są gotowe, zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni. Połóż kawałki łososia na ziemniakach i zapiekaj przez 15 min.
- Pieczonego łososia z ziemniakami możesz podawać z dowolną sałatką – jeśli nie masz na nią pomysłu, sprawdź moje przepisy na sałatki.
* Możesz użyć gotowego lub skorzystać z mojego przepisu na pesto z bazylii – nie martw się, jeśli wyjdzie go trochę więcej, na pewno wykorzystasz go do kanapek lub innych dań, jak błyskawiczny makaron z… pesto.
Ile piec łososia? Porady, jak upiec łososia
Zastanawiasz się, jak upiec łososia w piekarniku, lecz niekoniecznie chcesz korzystać z tego przepisu? Mam dla ciebie uniwersalną poradę, której możesz się trzymać niezależnie od tego, jak przyrządzasz rybę.
Choć łososia nie jest trudno przygotować, to często albo jest przesuszony, albo delikatny, ale nie ma rumianej skórki. A więc, jak długo piec łososia w piekarniku? Wystarczy 15 min, jeśli wcześniej nagrzejesz piekarnik do 220 stopni. Na ostatnie pięć minut możesz włączyć funkcję grill, unikaj natomiast termoobiegu, który będzie wysuszać rybę.
Jakie wino do łososia?
Pieczony łosoś na obiad, aż się prosi o to, by podać go z winem. Tylko z jakim? Najczęściej do ryb zaleca się podawanie białego wina (co dla mnie jest informacją idealną, bo tylko takie pije). W przypadku łososia, również pieczonego, rekomenduje się Chardonnay – to bezpieczny wybór, który zawsze będzie pasować. Można też eksperymentować z Sauvignon Blanc, Rioja lub Semillion.
Jak szybko rozmrozić rybę?
Jak często zdarza ci się przypomnieć na kilkanaście, kilkadziesiąt minut przed obiadem o tym, że ryba dalej jest w zamrażarce? Mi bardzo często, nawet w przypadku dzisiejszego przepisu na pieczonego łososia… Ale nie martw się, są sposoby na to, by szybko rozmrozić rybę.
Szczelnie zamkniętą w woreczku foliowym rybę (ja korzystam z woreczków strunowych do mrożenia z Ikea) włóż do miski/garnka wypełnionego letnią wodą. I… to tyle, teraz musisz już tylko poczekać, aż się rozmrozi. Uważaj jedynie na to, aby woreczek nie był rozerwany, ryba nie moczyła się bezpośrednio w wodzie.
Natomiast, jeśli planujesz piec rybę, możesz włożyć surową do nagrzewanego piekarnika i wyjąć ją, gdy będzie gotowa, zamarynować i włożyć z powrotem, gdy przyjdzie czas na pieczenie „właściwe”.
You must be logged in to post a comment.