fbpx
Chili con carne z nachosami

7 kwietnia 2021

Chili con carne z nachosami

Masz ochotę na pyszny, domowy fast food? Koniecznie zrób nachosy zapiekane z chili con carne, czyli z klasyczną, meksykańską potrawą na bazie fasoli, papryki, pomidorów i mielonego mięsa. To danie uniwersalne. Dlaczego?

Po pierwsze, można je zrobić w wersji mięsnej (chili con carne) lub wegetariańskiej (chili sin carne). Po drugie, jest idealne na obiad, kolację, a także na sycącą przekąskę na imprezę (no dobra, nie taką przekąskę, bo to całkiem odżywcze danie). A po trzecie, nie znam osoby, która by powiedziała, „nie, dziękuje, ja nie lubię nachos z chili i serem”. A ty?

I od razu mam kilka wskazówek. Pierwsza brzmi: nie trać czasu, przygotuj więcej potrawki i część zamroź. Przyda się do burrito, tacos, gulaszu z ryżem. Możesz mrozić sos z mięsem lub bez, nie ma różnicy. A za to będziesz mieć danie ratunkowe, na czarną godzinę.

Gdy chcesz przygotować chili con carne zapiekane z nachosami i serem na spotkanie/imprezę, na której będą też wegetarianie/wegetarianki, mięso usmaż osobno i dodaj tylko do części gotowego sosu, a całość upiecz w dwóch naczyniach – wtedy obie strony będą usatysfakcjonowane. Ponadto chili con carne możesz przyrządzić wcześniej i złożyć oraz zapiec dopiero jak przyjdą goście.

Natomiast to, co najważniejsze, to wybór nachosów. Muszą być dość twarde, aby nie zmiękły pod sosem, ani też nie kruszyły się podczas jedzenia. Mogę polecić nachosy marki własnej z Lidla i Netto (nie żebym była nachosową fanatyczką, ale z tego co kojarzę, te z Biedronki też powinny być dobre). Nie sprawdzają się natomiast moje ulubione Dorritosy, ponieważ są zbyt chrupkie, łatwo się kruszą i nie utrzymują chili con carne.

A teraz, przechodząc już do rzeczy, mam przepis na nachos z chili con carne, które, podawane jako przekąska, sprawdzą się dla ok. 8-10 osób.

PS. Z ciekawostek, czy ty też zawsze myślałaś/eś, że nazwa tej potrawy to chilli con carne? Ja dziś (sic!), dowiedziałam się, że poprawie pisze się chili con carne.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1h

Kalorie: 255 kcal

Składniki na nachosy z chili con carne

chili con carne z nachosami - przepis

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. W głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj, mieszając, ok. 2 min, aż cebula się zeszkli.
  2. Po tym czasie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez ok. 5-7 min, aż mięso delikatnie się zrumieni (jeśli chcesz przygotować część potrawki w wersji wegetariańskiej, mięso usmaż na osobnej patelni z niewielkim dodatkiem oliwy).
  3. Gdy wołowina jest gotowa, wlej passatę pomidorową oraz dodaj przyprawy: chilli, wędzoną paprykę, kmin rzymski, kolendrę (świeże zioła wcześniej posiekaj), sok z jednej limonki oraz czekoladę. Gotuj pod przykryciem 15 min ma małym ogniu, mieszając co kilka minut, aby sos nie przywarł.
  4. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę, odsącz fasolę i kukurydzę. Dodaj je do sosu, gotuj całość jeszcze 5 min.
  5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  6. Zetrzyj ser na tarce.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj ½ łyżki oliwy. Wyłóż je nachosami i nakładaj sos – warstwa nie może być zbyt gruba, nachosy muszą wystawać ponad powierzchnię chili con carne, aby móc wygodnie nabierać nimi sos po upieczeniu. Całość posyp startym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 min, aż ser się stopi i delikatnie zrumieni.
* Nie przywiązuj się tak mocno do gramatury opakowania, jak będzie trochę większe, to nie szkodzi. Możesz wybrać dowolny smak, ja najbardziej lubię serowe. Nachosy często znajdziesz też pod nazwą chipsy tortilla, tak jest np. w Lidlu.
Nachos z chili con carne
Chili con carne z nachosami
Nachos chili con carne

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?