Zupa krem z dyni

13 maja 2019

Zupa krem z dyni

Lubisz dynię? Jak często ją przygotowujesz? Dla mnie dynia jest warzywem, które odkryłam stosunkowo niedawno i to głównie dlatego, że moja babcia oraz babcia Piotrka ją uprawiają i co za tym idzie – często ją dostawaliśmy. Mi najbardziej smakuje w daniach azjatyckich, zresztą pokazuję też mój sposób na tajską zupę krem z dyni.

Nie przepadam natomiast za dynią, gdy jest ona głównym bohaterem potrawy, ponieważ sama w sobie jest dla mnie troszkę zbyt mdła. Zwykle muszę dodać chilli czy cynamonu (to w słodkościach), aby dodać jej charakteru.

Jednak w przypadku tej zupy jest inaczej. Dzięki temu, że wszystkie warzywa, które do niej wykorzystałam, są pieczone, całość nabiera delikatnego, lecz niezwykle aromatycznego smaku. To chyba jedyny raz, kiedy znajdziesz u mnie dynię w wersji tak łagodnej.

I od razu mam wskazówkę – jeśli tylko planujesz piec dynię, to nigdy nie obieraj jej wcześniej – uwierz mi, że to droga przez męką. Natomiast po upieczeniu skórka wręcz sama odchodzi. Po co więc dokładać sobie roboty, prawda? To teraz czas na przepis.

Składniki

  • 1,5 kg dyni
  • 4 pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 750 ml bulionu
  • 100 ml mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnika na 180 stopni (góra-dół).
  2. Dynię pokrój na spore kawałki, wydrążając jednocześnie miąższ. Paprykę przekrój wzdłuż i usuń gniazdo nasienne.
  3. Czosnek i cebulę przekrój na pół.
  4. Przełóż warzywa na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika na ok. 1,5 h (co jakiś czas można sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie).
  5. Przełóż upieczone warzywa do garnka, dodaj bulionu oraz przypraw. Całość zagotuj.
  6. Gotuj zupę przez 10 min, następnie zblenduj ją na gładki krem i na koniec wlej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę.
Zupa krem z dyni

Czy dynię można zamrozić?

Dynia idealnie nadaję się do mrożenia, ja w sezonie jesiennym zawsze przygotowuje sporo porcji, dzięki czemu mogę ją przygotowywać przez cały rok. Przy czym możesz to zrobić na dwa sposoby.

Pierwszy z nich, najprostszy, polega na zamrożeniu surowej dyni. Musisz ją wtedy obrać, wydrążyć miąższ oraz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. W drugim przypadku dynia idealnie nada się do słodkich wypieków, ponieważ musisz wiedzieć, że po rozmrożeniu będzie „ciapowata”, miękka, więc wtedy z pewnością jej już tak nie obrobisz. Ja do mrożenia używam woreczków strunowych z Ikea, mają kilka pojemności, dlatego zawsze je dopasuję do swoich potrzeb.

Drugi sposób polega na mrożeniu upieczonej dyni. Wtedy możesz ją obrać dopiero po wyjęciu z piekarnika. Następnie musisz poczekać, aż ostygnie i następnie zmiksować na gładkie puree. Najlepiej przełożyć je do silikonowych kokilek na babeczki, a jak puree się zamrozi, wyciągnąć z foremek i wrzucić do woreczków do mrożenia.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Wegetariańskie placki po węgiersku

Wegetariańskie placki po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Jednak zwykle… robiła je moja mama, ja ograniczałam się do konsumpcji. Dlaczego? Bo choć za placek po węgiersku dałabym się pokroić, to… przeszkadza mi mięso w gulaszu. Mam swoje dziwactwa i nie zjem wołowiny […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]