Zupa meksykańska

1 maja 2019

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to kwintesencja wszystkiego, czego kiedyś nie lubiłam. Strączki, mięso, warzywa pływające w wywarze (jeśli jesteś tu nowy, to pewnie jeszcze nie wiesz, że preferuję kremy).

Ale zachęcona pięknymi zdjęciami na Instagramie (u mnie często się tak zaczyna…), postanowiłam ją przygotować i wiesz co? Nie taki diabeł straszny… Znowu będę nieskromna, ale ta zupa wyszła przepysznie. Obawiałam się, że będzie trochę smakować jak chilli con carne, ale okazało się, że nie.

W mojej wersji dodałam też czerwone wino – przyznam, że dlatego, że akurat miałam resztkę po jakiejś innej potrawie, a ja sama za nim nie przepadam, więc nie kusiło mnie, żeby sobie dogadzać podczas jej przygotowania. I wydaję mi się, że to właśnie wino podbija smak mięsa, pomidorów. Jeśli jednak go nie masz, nie kupuj specjalnie – możesz pominąć ten składnik. Lub poszukaj w sklepach takich małych buteleczek, po 200 ml.

Składniki

Przygotowanie

1. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj wołowinę, łyżeczkę chilli i cynamon, podsmażaj całość przez 5-7 min.

2. W międzyczasie pokrój cebulę w półksiężyce, czosnek w plasterki, a paprykę w kostkę.

3. Przełóż mięso do miski i w tym samym garnku podsmażaj przez 5 min cebulę, czosnek, obie papryki. Po tym czasie wlej wino oraz ocet balsamiczny, odparuj je przez kilka minut.

4. Dodaj do garnka przecier pomidorowy, bulion oraz dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj zupę przez 10 min.

5. Po tym czasie dodaj wołowinę i czerwoną fasolę, gotuj jeszcze przez 5 min.

Zupa meksykańska

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

FIT quesadilla z jajecznicą

FIT quesadilla z jajecznicą

Brakuje ci już pomysłów na szybkie i sycące śniadania? Sprawdź stuningowaną wersję jajecznicy. Wypróbuj przepis na FIT quesadillę z jajkiem, serem żółtym i czerwoną fasolą, a szybko się od niej uzależnisz.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *