Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Tajska zupa krem z kalafiora

26 kwietnia 2019

Tajska zupa krem z kalafiora

Jak mogłeś już zauważyć po moich przepisach, uwielbiam zupy krem. I jeśli mam być szczera, to za zupami nie przepadałam, dopóki nie odkryłam, że można je miksować.
Ale że często oskarża się je o zbyt płaski, mdły smak, zwykle przyrządzam je na azjatycki sposób – wtedy są pełne aromatu, pikantne, wyraziste. I tak jest właśnie w przypadku kremu z kalafiora, którego w klasycznej wersji nie lubię.

I zauważ, że w tym przypadku nie użyłam nawet zbyt wielu przypraw – ot, kilka z nich, które zawsze są u mnie pod ręką. I oczywiście sosu rybnego, który jest podstawą. Możesz dodać też sosu sojowego (ale uważaj wtedy z ilością soli). Ja niestety musiałam go jakiś czas temu odstawić, ponieważ okazało się, że soja mi szkodzi.

Pamiętaj, że bulion można mrozić. Warto go więc wcześniej ugotować w większej ilości i potem poporcjować. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i w każdej chwili będziesz mógł przygotować pyszną zupę.

Składniki

  • 450 g kalafiora (może być mrożony)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • sok z ćwiartki limonki
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w plastry, rozgnieć czosnek i podsmaż wszystko na łyżce oliwy.
  2. Do garnka dodaj kalafior, podsmażaj go, aż delikatnie się przyrumieni.
  3. Dodaj przyprawy, mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Wlej bulion i gotuj aż kalafior będzie miękki.
  4. Całość zblenduj na gładki krem.
Zupa kalafiorowa

Mrożone warzywa – czy są zdrowe?

Poza sezonem o wiele lepiej jest kupować mrożone warzywa, niż te, które uprawiane są w warunkach szklarniowych lub zostały sprowadzone zza granicy. Dzięki temu, że warzywa mrożeniu poddawane są w pełni sezonu, zachowują swój smak, aromat, wartości odżywcze. Co ciekawe, nie tracą też przy tym błonnika.

Często też mrożone warzywa mogą być bardziej wartościowe, niż te świeże – mowa tu oczywiście o sytuacji, gdy kupowane są poza sezonem. Ponadto oszczędza się dzięki temu pieniądze, gdyż mrożonki są o wiele tańsze.

Trzeba je tylko dobrze wybrać – lepiej nie używać mrożonych warzyw na wagę, gdyż nigdy nie wiadomo, jak długo i w jakich warunkach były przechowywane. Kupowanie paczkowanych mrożonek, choć trochę droższe, jest po prostu bezpieczniejsze.

U mnie zimą zupy zwykle bazują na mrożonych warzyw i tak było też w przypadku tego kremu z kalafiora. Nie bój się więc mrożonek i wprowadź je do swojej diety.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Opiekane kanapki, czyli włoskie panini, to smaczna i sycąca propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Można przygotować je na spotkania z przyjaciółmi zamiast klasycznych przystawek. Sprawdź, jak je zrobić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *