Tajska zupa krem z kalafiora

26 kwietnia 2019

Tajska zupa krem z kalafiora

Jak mogłeś już zauważyć po moich przepisach, uwielbiam zupy krem. I jeśli mam być szczera, to za zupami nie przepadałam, dopóki nie odkryłam, że można je miksować.
Ale że często oskarża się je o zbyt płaski, mdły smak, zwykle przyrządzam je na azjatycki sposób – wtedy są pełne aromatu, pikantne, wyraziste. I tak jest właśnie w przypadku kremu z kalafiora, którego w klasycznej wersji nie lubię.

I zauważ, że w tym przypadku nie użyłam nawet zbyt wielu przypraw – ot, kilka z nich, które zawsze są u mnie pod ręką. I oczywiście sosu rybnego, który jest podstawą. Możesz dodać też sosu sojowego (ale uważaj wtedy z ilością soli). Ja niestety musiałam go jakiś czas temu odstawić, ponieważ okazało się, że soja mi szkodzi.

Pamiętaj, że bulion można mrozić. Warto go więc wcześniej ugotować w większej ilości i potem poporcjować. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i w każdej chwili będziesz mógł przygotować pyszną zupę.

Składniki

  • 450 g kalafiora (może być mrożony)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • sok z ćwiartki limonki
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w plastry, rozgnieć czosnek i podsmaż wszystko na łyżce oliwy.
  2. Do garnka dodaj kalafior, podsmażaj go, aż delikatnie się przyrumieni.
  3. Dodaj przyprawy, mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Wlej bulion i gotuj aż kalafior będzie miękki.
  4. Całość zblenduj na gładki krem.
Zupa kalafiorowa

Mrożone warzywa – czy są zdrowe?

Poza sezonem o wiele lepiej jest kupować mrożone warzywa, niż te, które uprawiane są w warunkach szklarniowych lub zostały sprowadzone zza granicy. Dzięki temu, że warzywa mrożeniu poddawane są w pełni sezonu, zachowują swój smak, aromat, wartości odżywcze. Co ciekawe, nie tracą też przy tym błonnika.

Często też mrożone warzywa mogą być bardziej wartościowe, niż te świeże – mowa tu oczywiście o sytuacji, gdy kupowane są poza sezonem. Ponadto oszczędza się dzięki temu pieniądze, gdyż mrożonki są o wiele tańsze.

Trzeba je tylko dobrze wybrać – lepiej nie używać mrożonych warzyw na wagę, gdyż nigdy nie wiadomo, jak długo i w jakich warunkach były przechowywane. Kupowanie paczkowanych mrożonek, choć trochę droższe, jest po prostu bezpieczniejsze.

U mnie zimą zupy zwykle bazują na mrożonych warzyw i tak było też w przypadku tego kremu z kalafiora. Nie bój się więc mrożonek i wprowadź je do swojej diety.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Bułeczki bao z krewetkami

Bułeczki bao z krewetkami

Szykujesz imprezę? A może masz więcej czasu, który chcesz… spędzić w kuchni? Jeśli odpowiedź na choć jedno z tych pytań brzmi “tak”, musisz wypróbować przepis na bułeczki bao z krewetkami lub z pulled porkiem.

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pokazuję, jak przygotować pulled porka, czyli pieczoną przez kilka godzin w niskiej temperaturze szarpaną wieprzowinę. To mięso jest idealnym dodatkiem do burgera, kanapek czy bułek bao.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *