Od razu ostrzegam, że ta zupa nie jest dla każdego. Mimo, iż czosnek jest pieczony, dzięki czemu nabiera delikatniejszego aromatu, całość i tak jest dość ostra. Ale cóż – ja lubię takie wyraziste smaki i niestraszna mi jest zarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa.
Przy czym koniecznie podawaj ją z grzankami – na śniadanie lub na kolację. Uważaj jedynie, jeśli masz delikatny żołądek.
Taka zupa to idealna zimowa propozycja. Nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze czosnek, jak wiadomo, jest naturalnym antybiotykiem. A w takiej dawce na pewno poprawi Twoją odporność…
Oprócz tego jest źródłem wielu innych cennych składników odżywczych, poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom. Ponadto, o czym mało kto wie, zawiera w sobie przeciwutleniacze, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki. To chyba wystarczające powody, żeby często po niego sięgać?
A jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotowałam krem z pieczonego czosnku, zapraszam dalej.
Składniki
- 3 główki czosnku
- 550 g ziemniaków
- biała część pora
- 500 ml bulionu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Główki czosnku oraz pora przekrój na pół, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki.
- Wstaw warzywa do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 30 min.
- Po upieczeniu, obierz czosnek, następnie wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej je bulionem.
- Zagotuj zupę, po czym zmiksuj ją na gładki krem.

Jak wybrać czosnek?
Kupując czosnek należy zwrócić uwagę na jego kraj pochodzenia – najbardziej aromatyczny, wartościowy jest czosnek polski, uważać trzeba natomiast na ten sprowadzany, szczególnie chiński, który bardzo szybko pleśnieje.
Jak rozpoznać dobry czosnek, jeśli nie masz oznaczenia kraju pochodzenia? Większość odmian uprawianych w Polsce posiada lekko różowy lub fioletowy odcień łusek – to może być pierwsza podpowiedź, gdyż czosnek chiński najczęściej jest śnieżnobiały (choć warto pamiętać, że i u nas zdarzają się takie odmiany – jeśli jednak nie masz pewności, nie ryzykuj).
Czosnek chiński czy hiszpański jest też zwykle większy, bardziej okazały. Ale cóż z tego, skoro ma o wiele mniej substancji bakteriobójczych? Dlatego zachęcam Cię, żeby wydać trochę więcej, lecz kupować polski czosnek.
You must be logged in to post a comment.