Cukinię polubiłam stosunkowo niedawno, ale od razu szturmem podbiła moją kuchnię. Uwielbiam placki z cukinii, tartę z cukinią czy nawet… czipsy z cukinii! Jak się okazało, kluczem do sukcesu jest jej właściwe przygotowanie, aby nie była zbyt gąbczasta, mdła.
A jeśli nie masz jeszcze z nią doświadczenia, zacznij do zupy krem z cukinii – nie da się jej zepsuć, obiecuje Ci. Do tego jest lekka, delikatna w smaku. Zresztą nic dziwnego, bo 100 g tego warzywa ma w sobie zaledwie 21 kcal! A do tego sporo potasu, żelaza, witaminy C, B1, K (pamiętaj, że witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach) i beta karotenu. Taka zupka ma więc w sobie sporo wartości odżywczych, jest bardzo zdrowa, idealna o każdej porze roku.
I jak już pisałam, ja zupy jadam nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Ich zaletą jest to, że można je przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać – nie tracą na smaku. Ważne jest jedynie, aby podgrzewać tylko taką ilość zupy, jaką potrzebujesz. Im częściej będziesz to robić, tym danie straci na wartości.
No dobra, masz cukinię i nie wiesz co z nią zrobić? W takim razie zapraszam Cię kulinarnych eksperymentów ze mną. I jeśli tylko masz gotowy bulion, to przygotowanie tego dania nie zajmie Ci wiele czasu.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
Przygotowanie
- Cukinię, cebulę i czosnek pokrój z grubsza w plasterki (nie muszą być równe, całość będziesz miksować).
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka wlej bulion, dodaj sól, pieprz i oregano, całość gotuj przez 10-15 min.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.*
You must be logged in to post a comment.