fbpx
Zupa z cukinii

22 kwietnia 2019

Zupa z cukinii

Cukinię polubiłam stosunkowo niedawno, ale od razu szturmem podbiła moją kuchnię. Uwielbiam placki z cukinii, tartę z cukinią czy nawet… czipsy z cukinii! Jak się okazało, kluczem do sukcesu jest jej właściwe przygotowanie, aby nie była zbyt gąbczasta, mdła.

A jeśli nie masz jeszcze z nią doświadczenia, zacznij do zupy krem z cukinii – nie da się jej zepsuć, obiecuje Ci. Do tego jest lekka, delikatna w smaku. Zresztą nic dziwnego, bo 100 g tego warzywa ma w sobie zaledwie 21 kcal! A do tego sporo potasu, żelaza, witaminy C, B1, K (pamiętaj, że witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach) i beta karotenu. Taka zupka ma więc w sobie sporo wartości odżywczych, jest bardzo zdrowa, idealna o każdej porze roku.

I jak już pisałam, ja zupy jadam nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Ich zaletą jest to, że można je przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać – nie tracą na smaku. Ważne jest jedynie, aby podgrzewać tylko taką ilość zupy, jaką potrzebujesz. Im częściej będziesz to robić, tym danie straci na wartości.

No dobra, masz cukinię i nie wiesz co z nią zrobić? W takim razie zapraszam Cię kulinarnych eksperymentów ze mną. I jeśli tylko masz gotowy bulion, to przygotowanie tego dania nie zajmie Ci wiele czasu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój z grubsza w plasterki (nie muszą być równe, całość będziesz miksować).
  2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do garnka wlej bulion, dodaj sól, pieprz i oregano, całość gotuj przez 10-15 min.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem.*
*Ja do miksowania zup używam blendera typu żyrafa. Możesz poczekać, aż zupa ostygnie, zanim zaczniesz ją miksować, jeśli boisz się, że Twój sprzęt nie wytrzyma kontaktu z gorącym daniem.
Zupa krem z cukinii

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?