Focaccia z oliwkami – przepis włoski

19 lutego 2021

Focaccia z oliwkami – przepis włoski

Co to jest focaccia? To włoskie pieczywo, które przypomina pizzę. I można robić je w różnych wariantach, od bardzo cienkich (jak pizza), po grubsze, pulchniejsze. Ja kocham tę drugą wersję, a jak byliśmy we Włoszech, to codziennie wysyłałam Piotrka do piekarni po focaccię na śniadanie i na kanapki na drugie śniadanie (la vita è bella!). I teraz trochę zmusiłam go do tego, aby znalazł przepis włoski na focaccię, przetestował go raz, drugi, trzeci… W końcu trzeba wypróbować kilka odmian, prawda?

Focaccia może być robiona z dowolnymi dodatkami. Podstawą jest posypanie jej z wierzchu solą morską, ale można też dodać świeże zioła (polecam rozmaryn tak jak w dzisiejszym przepisie na focaccię), oliwki, pomidorki koktajlowe, a nawet cienko pokrojone ziemniaczki. Ty której wersji spróbujesz?

Focaccia z oliwkami - Składniki

Focaccia - przepis

  1. Dzień przed robieniem focacci należy przygotować rozczyn. Do miski wlej 200 ml ciepłej wody, wsyp drożdże. Wymieszaj aż do rozpuszczenia, po czym dodaj 200 g mąki i znowu wymieszaj, aby nie było grudek. Szczelnie przykryj miskę, np. folią aluminiową lub spożywczą i pozostaw rozczyn na noc do wyrośnięcia (ok. 10-15 h)*.
  2. Na drugi dzień przelej masę do robota kuchennego**. Dodaj 425 g mąki, 260 g wody, miód, 15 g soli i 45 g oliwy. Miksuj ok. 15 min – po tym czasie ciasto dalej będzie dość mokre, lejące się – to normalne. Przykryj szczelnie naczynie folią spożywczą lub aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia ma 2 godz.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto. Może się okazać, że jedna foremka nie wystarczy, ja korzystałam z dwóch. Nie polecam natomiast naczynia żaroodpornego, ponieważ nawet po wysmarowaniu oliwą, upieczoną focaccię trudno wyjąć. Ponownie przykryj je szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1-2 godz. do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, góra dół.
    Wymieszaj 30 g oliwy z 15 g wody. Zanurz palce w mieszaninie oliwy z wodą, po czym delikatnie zrób wgłębienia w focacci. Powinny pojawić się wtedy bąble, nie rozbijaj ich, tylko dalej rób wgłębienia obok. Pozostałą część oliwy rozprowadź na powierzchni ciasta, dodaj gałązki rozmarynu. Oliwki pokrój w plasterki i rozłóż na powierzchni ciasta, nie dociskając ich.
  5. Piecz focaccię 25-30 min, aż będzie rumiana z góry. Po wyjęciu z piekarnika skrop oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.

* Zwróć uwagę na to, aby ciasto nie leżało w przeciągu.

** Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz to zrobić mikserem. Ciasto jest lejące się, więc mikser nie powinie się spalić, a wyrabianie masy rękoma może skończyć się tym, że całe będą z ciasta.

Włoska focaccia
Focaccia włoski chlebek

Focaccia – z czym podawać?

Focaccię można jeść bez niczego (jest pyszna!), chociaż częściej można spotkać się z tym, że podaje się ją z oliwą, w której można maczać pieczywo (polecam ten przepis na oliwę smakową, sprawdzi się idealnie).

Jeśli jednak robisz focaccię z tego przepisu, żal byłoby nie wykorzystać jej w formie kanapki, włoskich panini. Do środka możesz dać to, co lubisz, u mnie obowiązkowo musi to być rukola, szynka parmeńska i ser, który akurat mam w domu (chociaż rekomenduję wypróbować provalone i scomorzę, czasami można je dostać w Lidlu lub w Biedronce podczas włoskich tygodniu).

A takim bardziej obiadowym, włoskim miksem, jest panini z focacci i… sosu bolognese. Do tego sałata i jakiś ser oczywiście. Brzmi kontrowersyjnie, a jest pysznie. Oczywiście, nie każę ci specjalnie gotować bolognese do kanapki, ale jeśli robisz lasagne, spaghetti czy inne danie, zwiększ proporcje i część sosu wykorzystaj w ten sposób.

Czy można mrozić włoskie pieczywo?

Wiem, wiem, ta focaccia wychodzi w ilościach wręcz zatrważających, szczególnie, gdy mieszkasz tylko ze swoim parnerem/partnerką. Ale… dla mnie żadna ilość nie jest za duża, bo kocham focaccię miłością nieskalaną. A żeby trochę dłużej cieszyć się jej smakiem, kroję ją ja na kawałki i mroże w woreczkach strunowych, dzięki czemu mam szybkie i pyszne śniadania/lunch/kolacje w następnych tygodniach.

Focaccię możesz rozmrozić w piekarniku, nagrzewając go do 100-150 stopni i podpiekając kilka minut. Ja zwykle jednak wyciągam ją wcześniej, daje jej rozmrozić się naturalnie i na koniec podgrzewam przez kilka minut w piekarniku. W obu wypadkach będzie delikatnie chrupiąca, pyszna!


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Bajgiel z halloumi i awokado

Bajgiel z halloumi i awokado

Czym zastąpić zwykłe kanapki? A gdyby tak chleb/bułki podmienić na bajgla, dodać grillowane halloumi i awokado? W 20 min możesz przygotować to pyszne i zdrowe śniadanie, a ja ci pokażę jak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *