Oliwa z oliwek z czosnkiem, chilli i pietruszką

7 kwietnia 2020

Oliwa z oliwek z czosnkiem, chilli i pietruszką

Kupujesz czasami aromatyzowaną oliwę z oliwek? A może robisz ją samodzielnie? Ja zwykle korzystałam ze „zwykłej”, uznając aromatyzowaną za zbyt niepraktyczną. Ale wszystko się zmieniło od czasu, gdy u mojego brata (ekhm, niezbyt zaawansowanego kulinarnie), zjadłam jakąś przystawkę z sosem z oliwy z oliwek, czosnkiem, chilli i pietruszką. I to jest przepyszne!

Za pierwszym razem, jak odtwarzałam ten „przepis” (a tak właściwie krótką instrukcję na oko), oliwa nawet nie zdążyła porządnie nasiąknąć smakami, a całą zjedliśmy ze znajomymi – wystarczyła świeża bagietka, a wszystko w mig zniknęło. Tym razem byłam bardziej zachowawcza i odczekałam te 3 dni.

Taką oliwę możesz wykorzystać do czegokolwiek – maczać w niej chleb, polewać sałatki, smażyć na niej, skropić nią jakieś danie. Jeśli tak jak ja, używasz świeżych dodatków, to okres przydatności do spożycia będzie krótszy. Trudno mi ocenić dokładnie jaki, bo u mnie nie przetrwała dłużej niż tydzień. Planujesz zrobić zapas? Użyj suszonych składników.

A, przygotowanie całości zajmie ci nie więcej niż 5 min.

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • ½ pietruszki

Przygotowanie

  1. Czosnek, papryczkę i pietruszkę bardzo drobno posiekaj. Przełóż do słoika.
  2. Zalej dodatki oliwą – musi je dokładnie przykryć. Nie podaję jej ilości, bo ta zależy od ciebie. Gdy dodasz mniej oliwy, całość będzie gęstsza.
  3. Zakręć słoik i schowaj oliwę do lodówki. Nie zaglądaj do niej przez 2-3 dni, żeby zdążyła przesiąknąć smakami.
Oliwa z czosnkiem

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwę z oliwek najlepiej jest kupować w ciemnych butelkach lub w metalowych puszkach, które chronią ją przed słońcem. Przechowywać powinno się ją z dala od źródła światła – u mnie stoi w zamkniętej półce kuchennej, jak pewnie u większości osób.

Nie musisz natomiast trzymać oliwy z oliwek w lodówce, ponieważ i bez tego zachowasz jej trwałość. Co więcej, oliwa pod wpływem niskiej temperatury będzie mętnieć, gęstnieć. Co prawda nie wpływa to na jej smak, ale niektórym może wydawać się, że się zepsuła i ją wyleją (piszę o tym, bo widziałam właśnie takie pytanie na jednej z grup dotyczących gotowania).

Jednak w przypadku tego przepisu radzę, aby aromatyzowaną oliwę schować do lodówki – dlatego, że znajdują się w niej świeże dodatki. Jeśli używasz suchych, w takim razie pilnuj tylko, aby nie zostawiać oliwy w nasłonecznionym miejscu.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chcesz poznać przepis na chleb ziołowy, który przygotuje nawet laik? W takim razie szybko wskakuj do wpisu z chlebkiem czosnkowym do odrywania. To idealna propozycja na grilla, piknik czy przekąskę na imprezę – dowiedz się więcej.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *