Mam dla ciebie przepyszny przepis na wegetariański obiad! I to chyba będzie jedna z moich ulubionych propozycji, bo falafel pieczony wyszedł mi tak dobry! Tadadadam, oto przed tobą pita z warzywami, a do tego wegetariańskie kotlety (a właściwie pulpeciki) z ciecierzycy.
Kulki falafel robi się z namoczonej, nieugotowanej ciecierzycy, którą następnie się mieli, formułuje oraz smaży. I choć uwielbiam klasyczny przepis na falafel, to muszę sobie radzić z wersją podrabianą z dwóch prostych powodów – nie mam maszynki do mielenia i staram się nie smażyć w głębokim tłuszczu (kiedyś się w ten sposób mocno poparzyłam i od tego czasu mam pewien wstręt, co chyba zrozumiałe).
Ale za to doszłam do takiej perfekcji, że moje kotlety z ciecierzycy mają chrupiącą skórkę z wierzchu, a w środku są mięciutkie. Możesz ich użyć nie tylko do tego przepisu, ale kombinować z na wiele różnych sposobów.
Chlebki pita zrobił mi Piotrek samodzielnie, ale z… ciasta do pizzy, które nam zostało. Nie będę więc ci dziś podawać na nie receptury, bo ta, ekhm, nie jest zbyt idealna. Ale wiem, że w sklepie bez problemu je kupisz, z całkiem niezłym składem, bo wcześniej sama nie raz z tego korzystałam.
Pita wegetariańska - kcal, makroskładniki
Czas przejść do rzeczy. Pita z falafelem w jednej porcji ma ok. 377 kcal i:
- 13,6 g białka;
- 5,6 g tłuszczu;
- 70 g węglowodanów.
Ja proponuję 6 porcji (chciałam mieć z głowy posiłek na 3 dni), ale możesz zmniejszyć proporcje lub wykorzystać inne przepisy wegetariańskie z użyciem tych kotlecików.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie (na porcję): 377,5
Wegetariańska pita z falafelem - przepis
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g batatów (1 duży)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki soli kala namak (lub zwykłej)
- 2-3 łyżki oliwy
- 6 chlebków pita
dodatki*
- ogórek zielony
- kilka plasterków pomidora
- jogurt naturalny z kolendrą
Pita wegetariańska - przepis
- Kaszę jaglaną ugotuj według tego przepisu.
- Bataty pokrój w kostkę, gotuj do miękkości, ok. 7-10 min od zagotowania wody.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Wsyp do miski ciecierzycę, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, bataty. Dodaj cebulę, czosnek oraz przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Przy pomocy silikonowego pędzelka, posmaruj je oliwą.
- Wstaw falafele do piekarnika. Piecz 20 min na funkcji góra-dół. Po tym czasie zmień na góra-grill i piecz jeszcze przez 10 min.
- Falafel z dodatkami podawaj w chlebku pita.
* Podaję składniki, które ja dodałam do pity, aczkolwiek tutaj masz pełną dowolność. Użyj tego, co lubisz lub tego, co… zalega ci w lodówce.

Chlebek pita – z czym?
Nie wiesz, co włożyć do chlebka pita? Tak naprawdę – cokolwiek. To ciekawy sposób na urozmaicenie swoich codziennych posiłków, a do tego… rozwiązanie, dzięki któremu łatwo jest zapakować kanapkę na wynos, bez obawy, że się cała rozleci.
Możesz potraktować chlebek pita jak tortillę i włożyć do środka usmażonego kurczaka, sałatę oraz ulubione warzywa. Widziałeś już mój przepis na souvlaki? Wystarczy go lekko zmodyfikować i zamiast placków podawać całość w tym chlebku.
Dobrym pomysłem na farsz do pity jest gulasz warzywny (lub mięsny), który pozostał ci z poprzednim posiłków. Zamiast go mrozić lub (o zgrozo!), wyrzucić, dodaj do chlebka i zjedz na lunch/weź ze sobą do pracy (jestem pewna, że inni będą ci zazdrościć takiego drugiego śniadania).
Dalej nie wiesz, czym wypełnić pitę? No dobra, to mam jeszcze jeden pomysł – potraktuj pitę jak zwykłą kanapkę i posmaruj ją w środku pastą warzywną, np. tą pastą z czerwonej fasoli, pokrój warzywa, włóż do środka i całość zgrilluj na patelni lub w tosterze.
You must be logged in to post a comment.