Souvlaki

31 maja 2019

Souvlaki

W Polsce kuchnia grecka kojarzy się głównie z sosem tzatziki i słynną sałatką (którą i tak zwykle modyfikujemy do naszych smaków, rzadko kto trzyma się klasycznej receptury). Osoby bardziej zorientowane kulinarnie znają jeszcze musakę. I nie mam zamiaru też ściemniać – sama mam o niej niewielkie pojęcie, choć chciałabym to zmienić.

A póki co zaczynam od souvlaków. Co to jest? Mięsna potrawa, która może być przygotowywana z wieprzowiny, kurczaka, czy – tak jak u mnie – z wołowiny. Zwykle podawana jest na talerzu z sałatką (polecam mój przepis na sałatkę z halloumi) lub w picie. Zwykle ma formę szaszłyka, chociaż w mojej wersji jest to bardziej grillowana „kiełbaska” – tak po raz pierwszy jadłam souvlaki, co ciekawe, nie w Grecji, tylko… w Katowicach. Ale co tu będę ukrywać, od razu się zakochałam.

Szczególnie, że danie to podawane było z frytkami i sosem tzatziki, a więc u mnie wygrało na starcie.

Składniki

Souvlaki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i pieprz
Dodatki
  • 3-4 placki piadini lub tortilli
  • 1 pomidor
  • pieczone frytki (opcjonalnie)
Tzatziki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (250 g)
  • drobno posiekany pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Souvlaki
  1. Posiekaj czosnek.
  2. Do miski dodaj mięso, następnie wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie całość.
  3. Z masy uformuj nieduże, podłużne kotleciki.
  4. Souvlaki smaż ok.4 min z każdej strony na patelni grillowej.
Tzatziki
  1. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach ogórki gruntowe.
  2. Dodaj drobno posiekany koperek, starty ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Zalej całość jogurtem greckim, wymieszaj.
  4. Odstaw na co najmniej pół godziny, aby smaki się “przegryzły”.
Greckie souvlaki

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Gulasz z chorizo i fasolą

Gulasz z chorizo i fasolą

Jak myślisz o jesiennych potrawach, to co w pierwszej kolejności przychodzi Ci do głowy? Mi dania jednogarnkowe, w szczególności zupy i gulasze. I choć jestem fanką tych pierwszych, to za gulaszami nigdy nie przepadałam. Dalej tak jest, dlatego jak mi jakiś zasmakuje, to mogę mieć […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]