W Polsce kuchnia grecka kojarzy się głównie z sosem tzatziki i słynną sałatką (którą i tak zwykle modyfikujemy do naszych smaków, rzadko kto trzyma się klasycznej receptury). Osoby bardziej zorientowane kulinarnie znają jeszcze musakę. I nie mam zamiaru też ściemniać – sama mam o niej niewielkie pojęcie, choć chciałabym to zmienić.
A póki co zaczynam od souvlaków. Co to jest? Mięsna potrawa, która może być przygotowywana z wieprzowiny, kurczaka, czy – tak jak u mnie – z wołowiny. Zwykle podawana jest na talerzu z sałatką (polecam mój przepis na sałatkę z halloumi) lub w picie. Zwykle ma formę szaszłyka, chociaż w mojej wersji jest to bardziej grillowana „kiełbaska” – tak po raz pierwszy jadłam souvlaki, co ciekawe, nie w Grecji, tylko… w Katowicach. Ale co tu będę ukrywać, od razu się zakochałam.
Szczególnie, że danie to podawane było z frytkami i sosem tzatziki, a więc u mnie wygrało na starcie.
Składniki
Souvlaki
- 400 g mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- sól i pieprz
Dodatki
- 3-4 placki piadini lub tortilli
- 1 pomidor
- pieczone frytki (opcjonalnie)
Tzatziki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 opakowanie jogurtu greckiego (250 g)
- drobno posiekany pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Souvlaki
- Posiekaj czosnek.
- Do miski dodaj mięso, następnie wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie całość.
- Z masy uformuj nieduże, podłużne kotleciki.
- Souvlaki smaż ok.4 min z każdej strony na patelni grillowej.
Tzatziki
- Zetrzyj na tarce na grubych oczkach ogórki gruntowe.
- Dodaj drobno posiekany koperek, starty ząbek czosnku, sól i pieprz.
- Zalej całość jogurtem greckim, wymieszaj.
- Odstaw na co najmniej pół godziny, aby smaki się “przegryzły”.
You must be logged in to post a comment.