Souvlaki

31 maja 2019

Souvlaki

W Polsce kuchnia grecka kojarzy się głównie z sosem tzatziki i słynną sałatką (którą i tak zwykle modyfikujemy do naszych smaków, rzadko kto trzyma się klasycznej receptury). Osoby bardziej zorientowane kulinarnie znają jeszcze musakę. I nie mam zamiaru też ściemniać – sama mam o niej niewielkie pojęcie, choć chciałabym to zmienić.

A póki co zaczynam od souvlaków. Co to jest? Mięsna potrawa, która może być przygotowywana z wieprzowiny, kurczaka, czy – tak jak u mnie – z wołowiny. Zwykle podawana jest na talerzu z sałatką (polecam mój przepis na sałatkę z halloumi) lub w picie. Zwykle ma formę szaszłyka, chociaż w mojej wersji jest to bardziej grillowana „kiełbaska” – tak po raz pierwszy jadłam souvlaki, co ciekawe, nie w Grecji, tylko… w Katowicach. Ale co tu będę ukrywać, od razu się zakochałam.

Szczególnie, że danie to podawane było z frytkami i sosem tzatziki, a więc u mnie wygrało na starcie.

Składniki

Souvlaki
Dodatki
Tzatziki

Przygotowanie

Souvlaki
  1. Posiekaj czosnek.
  2. Do miski dodaj mięso, następnie wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie całość.
  3. Z masy uformuj nieduże, podłużne kotleciki.
  4. Souvlaki smaż ok.4 min z każdej strony na patelni grillowej.
Tzatziki
  1. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach ogórki gruntowe.
  2. Dodaj drobno posiekany koperek, starty ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Zalej całość jogurtem greckim, wymieszaj.
  4. Odstaw na co najmniej pół godziny, aby smaki się “przegryzły”.
Greckie souvlaki

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Lubisz rabarbar? Jeśli tak, wskakuj do przepisu. A jeśli nie, to… również wskakuj, bo szybko przekonasz się, co dobrego możesz z niego przyrządzić. Sprawdź przepis na orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową, która zasmakuje każdemu.

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *