Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Frytki pieczone

11 maja 2019

Frytki pieczone

Każdy, kto mnie zna, wie, że uwielbiam frytki. W każdej postaci, tradycyjne czy belgijskie – nie ma dla mnie żadnej różnicy. I tutaj przyznam się do swojej słabości, bo jak jem frytki na mieście, to nie za bardzo wybrzydzam. W praktyce oznacza to, że nawet McDonaldem nie pogardzę, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że tam „prawdziwych” ziemniaków nie uświadczę.

Jednak jak przygotowuję je w domu, to zawsze piekę ziemniaki. I powód wcale nie jest wzniosły (ograniczenie tłuszczu, bycie fit), tylko bardziej prozaiczny – od kilku lat boję się smażyć na głębokim tłuszczu. Dlaczego? Ponieważ raz moja potrawa (a dokładniej smażone kluski) „wybuchła” w garnku, czego konsekwencją była mocno poparzona noga. Od tego czasu unikam wszystkiego, co zbyt mocno skwierczy. Czasami Piotek u nas smaży coś takiego (boskie langosze czy krewetki w cieście filo), ale ja wtedy nawet nie zbliżam się do kuchni. Nie, bo nie i tyle!

Za to wypracowałam perfekcyjną metodę pieczenia frytek. W 95% wychodzą mi chrupkie (te 5% zwykle ma miejsce wtedy, gdy już kiszki mi marsza grają i nie mam czasu czekać).

No i oczywiście zdradzę Ci moją „tajemnicę”. Tylko tym razem nie spodziewaj się dokładnych instrukcji z podaną ilością czasu, bo wszystko zależy od tego, jaki masz piekarnik, jak pokroisz frytki etc. I jeszcze na koniec podpowiem, że tak przygotowane ziemniaczki możesz podawać z sosem aioli (czosnek upiecz przy okazji), dipem z awokado czy z domowym ketchupem – i wtedy prosta przekąska na kolację lub dodatek do obiadu będzie gotowy.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki umyj i pokrój w wąski paski, stare wcześniej musisz obrać.
  2. Włóż pokrojone ziemniaki do miski z zimną wodą, odstaw je na ok. 30 min lub dłużej.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra dół).
  4. Odcedź ziemniaki, dokładnie je osusz (np. przy pomocy ściereczki kuchennej).
  5. Przełóż frytki na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, polej olejem, dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Na końcu ułóż z grubsza ziemniaki tak, aby nie nachodziły na siebie.
  6. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ziemniaki, aż delikatnie zmiękną (zwykle 10-15 min). Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni i zmień funkcję na grill z termoobiegiem lub sam grill. Piecz tak długo, aż będą z wierzchu rumione (najlepiej kilka razy je przemieszczać podczas tego etapu).
Frytki z sosami
Frytki

Ile kalorii mają pieczone frytki?

Oczywiście nie byłabym sobą, jeśli nie przedstawiłabym jeszcze fit argumentu – nie każdy ma w końcu taką fobię na punkcie gorącego oleju, jak ja. 500 g pieczonych frytek ma 432 kcal, aczkolwiek trzeba uwzględnić jeszcze łyżkę oleju, czyli ok. 72 kcal, czyli całość wyniesie ok 500 kcal. Tylko od razu weź pod uwagę, że 500 g to nie ilość na jedną porcję, lecz co najmniej dwie.

A teraz dla porównania… 500 g smażonych frytek ma w sobie aż 1655 kcal. Czyli czasami warto mieć swoje małe „gremliny”, prawda?


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *