fbpx
Dip z awokado

24 kwietnia 2019

Dip z awokado

Na początku, zanim jeszcze przejdę do przepisu na dip z awokado, muszę się do czegoś przyznać. Otóż nie lubię awokado. Jest według mnie kompletnie bez smaku, jałowe. Teraz pewnie zapytasz: to po co przyrządzasz potrawy z jego udziałem? Jeśli skrzętnie śledzisz moje wpisy, to pewnie nie uszła Twojej uwadze nutella z awokado czy tortilla.

Otóż napiszę tak: awokado to świetna baza. Nadaje, szczególnie sosom, kremowej, delikatnej konsystencji, jednocześnie nie dominując smakiem (bo go nie ma… i przy tym będę się upierać). Czasami awokado dodaję też do sałatek lub wspomnianej wcześniej tortilli.

A zdając sobie sprawę z tego, jak bogatym źródłem zdrowych tłuszczy (omega-3, omega-6 i omega-9) jest awokado, nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z diety. Nie znajdziesz u mnie natomiast przepisów na kanapeczki z plasterkami awokado czy inną kombinację, z tym warzywem w roli głównej.

I mogę się założyć, że wiele osób w skrytości ducha przyznaje mi rację. Choć pewnie są i tacy, którzy przestaną czytać tego bloga, bo wypisuje tutaj jakieś szarlataństwa. I każdy będzie mieć po trochę racji.

A wracając do dipu, jest on idealnym dodatkiem do wielu różnych potraw. Może zamiast masła wylądować na kanapce albo służyć za sos do frytek czy nachosów. U mnie pełni on rolę bardzo uniwersalną.

Składniki

Przygotowanie

  1. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem (opcja dla leniwych).
Pasta z awokado i jajek
Frytki z awokado
Pasta na kanapki z awokado
Dip z awokado z frytkami

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?

Jeśli chociaż raz przyrządzałeś awokado to pewnie wiesz, że ono bardzo szybko ciemnieje. I może znasz już tę metodę, ale dla porządku muszę ją przywołać.

Najlepszym sposobem, aby to warzywo zachowało swój naturalny kolor, jest skropienie go sokiem z cytryny oraz pozostawienie z pestką – to ona gra tutaj kluczową rolę.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?