Dip z awokado

24 kwietnia 2019

Dip z awokado

Na początku, zanim jeszcze przejdę do przepisu na dip z awokado, muszę się do czegoś przyznać. Otóż nie lubię awokado. Jest według mnie kompletnie bez smaku, jałowe. Teraz pewnie zapytasz: to po co przyrządzasz potrawy z jego udziałem? Jeśli skrzętnie śledzisz moje wpisy, to pewnie nie uszła Twojej uwadze nutella z awokado czy tortilla.

Otóż napiszę tak: awokado to świetna baza. Nadaje, szczególnie sosom, kremowej, delikatnej konsystencji, jednocześnie nie dominując smakiem (bo go nie ma… i przy tym będę się upierać). Czasami awokado dodaję też do sałatek lub wspomnianej wcześniej tortilli.

A zdając sobie sprawę z tego, jak bogatym źródłem zdrowych tłuszczy (omega-3, omega-6 i omega-9) jest awokado, nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z diety. Nie znajdziesz u mnie natomiast przepisów na kanapeczki z plasterkami awokado czy inną kombinację, z tym warzywem w roli głównej.

I mogę się założyć, że wiele osób w skrytości ducha przyznaje mi rację. Choć pewnie są i tacy, którzy przestaną czytać tego bloga, bo wypisuje tutaj jakieś szarlataństwa. I każdy będzie mieć po trochę racji.

A wracając do dipu, jest on idealnym dodatkiem do wielu różnych potraw. Może zamiast masła wylądować na kanapce albo służyć za sos do frytek czy nachosów. U mnie pełni on rolę bardzo uniwersalną.

Składniki

  • 1 duże, miękkie awokado
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem (opcja dla leniwych).
Dip z awokado z frytkami
Frytki z awokado

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?

Jeśli chociaż raz przyrządzałeś awokado to pewnie wiesz, że ono bardzo szybko ciemnieje. I może znasz już tę metodę, ale dla porządku muszę ją przywołać.

Najlepszym sposobem, aby to warzywo zachowało swój naturalny kolor, jest skropienie go sokiem z cytryny oraz pozostawienie z pestką – to ona gra tutaj kluczową rolę.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Kulki mocy z tahini

Kulki mocy z tahini

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, w kilka minut przygotujesz kulki mocy o smaku chałwy. A jeśli wydaje Ci się, że są one zbyt kaloryczne, to mam dla Ciebie 3 powody, dla których warto je zrobić. Po pierwsze. Połączenie sezamu i miodu bardzo szybko […]

Burrito wegetariańskie

Burrito wegetariańskie

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Zrób domowe burrito! Ale… w wersji wegetariańskiej. Przedstawiam pyszny, sycący przepis na burrito. Ze mną przygotujesz obiad na kilka dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *