Był czas na kotleciki z bobu, dlatego tym razem mam przepis na zdrowe pulpety z soczewicą i aromatycznymi, azjatyckimi przyprawami.
Kotleciki, jak to zwykle u mnie, są w wersji pieczonej, lecz żeby nie były zbyt suche, podałam je z błyskawicznym sosem pomidorowym. To dobry pomysł zarówno na kolację, jak i do pracy – wtedy jednak lepiej jest sos i kotleciki trzymać w osobnych pojemniczkach i połączyć je dopiero podczas podawania. W innym wypadku pulpety mogą nieco rozmięknąć.
Dziś bez zbędnego przedłużania, przechodzę do przepisu:
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g soczewicy
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g słonecznika
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę jaglaną oraz soczewicę.
- Nastaw piekarnika na 220 stopnia (funkcja góra-dół).
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, po czym zmiksuj je (masa nie musi być idealnie gładka, ja używam do tego blendera typu żyrafy o dużej mocy).
- Z ciasta uformuj okrągłe kotleciki, piecz je przez 15-20 min.
Przepis na szybki sos pomidorowy
Pulpety najlepiej smakują z sosem pomidorowym, który można przygotować w kilka minut. Do garnka należy wlać 500 g passaty pomidorowej, dodać dwa duże, starte ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki chilli. Całość niech się gotuje pod przykryciem przez ok. 10 min.
Sos pomidorowy najlepiej jest przygotować w trakcie pieczenia kotlecików.
You must be logged in to post a comment.