Pulpeciki z soczewicą

26 kwietnia 2019

Pulpeciki z soczewicą

Był czas na kotleciki z bobu, dlatego tym razem mam przepis na zdrowe pulpety z soczewicą i aromatycznymi, azjatyckimi przyprawami.

Kotleciki, jak to zwykle u mnie, są w wersji pieczonej, lecz żeby nie były zbyt suche, podałam je z błyskawicznym sosem pomidorowym. To dobry pomysł zarówno na kolację, jak i do pracy – wtedy jednak lepiej jest sos i kotleciki trzymać w osobnych pojemniczkach i połączyć je dopiero podczas podawania. W innym wypadku pulpety mogą nieco rozmięknąć.

Dziś bez zbędnego przedłużania, przechodzę do przepisu:

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g soczewicy
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną oraz soczewicę.
  2. Nastaw piekarnika na 220 stopnia (funkcja góra-dół).
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, po czym zmiksuj je (masa nie musi być idealnie gładka, ja używam do tego blendera typu żyrafy o dużej mocy).
  4. Z ciasta uformuj okrągłe kotleciki, piecz je przez 15-20 min.

Przepis na szybki sos pomidorowy

Pulpety najlepiej smakują z sosem pomidorowym, który można przygotować w kilka minut. Do garnka należy wlać 500 g passaty pomidorowej, dodać dwa duże, starte ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki chilli. Całość niech się gotuje pod przykryciem przez ok. 10 min.

Sos pomidorowy najlepiej jest przygotować w trakcie pieczenia kotlecików.

Kotleciki z soczewicy

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Zanim pójdziesz do sklepu po batonika, zastanów się, czy nie lepiej upiec proste babeczki bez cukru i bez glutenu. To przepis na ciasteczka marchewkowe, z którym poradzi sobie każdy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]