Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Kotleciki wegetariańskie z bobu

26 kwietnia 2019

Kotleciki wegetariańskie z bobu

Korzystasz z sezonowych warzyw? Lubisz czasami wypróbować nowe smaki? Ja od kilku lat coraz bardziej otwieram się na nowe smaki i próbuję warzyw, których wcześniej nie jadłam, takich jak pasternak czy topinambur. Jednak moje dwa odkrycia, w których się zakochałam, to kwiaty cukinii (niestety w Katowicach bardzo trudno dostępne, jak jest na nie sezon to zawsze wcześniej zamawiam je na Bio Bazarze w Hucie Baildon) oraz bób.

Tak właściwie od bobu zaczęła się moja miłość do warzyw strączkowych, których wcześniej nie lubiłam za ich mączystość. Świeży, delikatny bób to zmienił, spowodował też, że z czasem przekonałam się do soczewicy (zdrowy zagęstnik zup) czy ciecierzycy (falafele i hummus teraz często goszczą w mojej kuchni).

W poprzednie lato profilaktycznie część świeżego bobu zamroziłam i potem służył mi jako dodatek do zup czy też baza do… kotletów!

Pieczone, warzywne kotleciki to moja kolejna miłość. Najczęściej robię je na bazie kaszy jaglanej, która jest neutralna w smaku, a dodaje właściwej konsystencji. Kotleciki jem saute, z sosem lub w formie burgera, na śniadanie lub do pracy. I co najlepsze, kocha je również mój narzeczony, typowy mięsożerca.

Na początku, gdy jeszcze nie wiedziałam co się święci, to robiłam porcje głównie dla siebie. Kończyło się na tym, że wybuchały u nas kłótnie o to, kto je zje. Teraz wiem, żeby robić je z podwojonych składników – i tak naprawdę nie ma znaczenia, z czego zostały przygotowane.
Natomiast te z bobu, w połączeniu z kaszą jaglaną, to istna bomba wartościowych składników odżywczych. A najlepiej jest podawać je z dipem z awokado, na który przepis znajdziecie na mojej stronie.

Składniki

  • 100 kaszy jaglanej przed ugotowaniem
  • 250 g ugotowanego bobu (po obraniu)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj według tego przepisu.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  3. Zblenduj wszystkie składniki, uformuj kotleciki
  4. Piecz ok. 20 min w piekarniku.
Wegetariańskie kotlety z bobu

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *