Kotleciki wegetariańskie z bobu

26 kwietnia 2019

Kotleciki wegetariańskie z bobu

Korzystasz z sezonowych warzyw? Lubisz czasami wypróbować nowe smaki? Ja od kilku lat coraz bardziej otwieram się na nowe smaki i próbuję warzyw, których wcześniej nie jadłam, takich jak pasternak czy topinambur. Jednak moje dwa odkrycia, w których się zakochałam, to kwiaty cukinii (niestety w Katowicach bardzo trudno dostępne, jak jest na nie sezon to zawsze wcześniej zamawiam je na Bio Bazarze w Hucie Baildon) oraz bób.

Tak właściwie od bobu zaczęła się moja miłość do warzyw strączkowych, których wcześniej nie lubiłam za ich mączystość. Świeży, delikatny bób to zmienił, spowodował też, że z czasem przekonałam się do soczewicy (zdrowy zagęstnik zup) czy ciecierzycy (falafele i hummus teraz często goszczą w mojej kuchni).

W poprzednie lato profilaktycznie część świeżego bobu zamroziłam i potem służył mi jako dodatek do zup czy też baza do… kotletów!

Pieczone, warzywne kotleciki to moja kolejna miłość. Najczęściej robię je na bazie kaszy jaglanej, która jest neutralna w smaku, a dodaje właściwej konsystencji. Kotleciki jem saute, z sosem lub w formie burgera, na śniadanie lub do pracy. I co najlepsze, kocha je również mój narzeczony, typowy mięsożerca.

Na początku, gdy jeszcze nie wiedziałam co się święci, to robiłam porcje głównie dla siebie. Kończyło się na tym, że wybuchały u nas kłótnie o to, kto je zje. Teraz wiem, żeby robić je z podwojonych składników – i tak naprawdę nie ma znaczenia, z czego zostały przygotowane.
Natomiast te z bobu, w połączeniu z kaszą jaglaną, to istna bomba wartościowych składników odżywczych. A najlepiej jest podawać je z dipem z awokado, na który przepis znajdziecie na mojej stronie.

Składniki

  • 100 kaszy jaglanej przed ugotowaniem
  • 250 g ugotowanego bobu (po obraniu)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj według tego przepisu.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  3. Zblenduj wszystkie składniki, uformuj kotleciki
  4. Piecz ok. 20 min w piekarniku.
Wegetariańskie kotlety z bobu

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Wegetariańskie placki po węgiersku

Wegetariańskie placki po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Jednak zwykle… robiła je moja mama, ja ograniczałam się do konsumpcji. Dlaczego? Bo choć za placek po węgiersku dałabym się pokroić, to… przeszkadza mi mięso w gulaszu. Mam swoje dziwactwa i nie zjem wołowiny […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]