Lubisz rabarar? Wiem, wiem, nie jest to najsłodszy owoc. Ale za to, idealny do ciast, mięsnych potrawy oraz do… napojów. A, jako że ani pierwsza, ani druga propozycja nie jest moją mocną stroną, skupiłam się na trzeciej opcji.
Mam super prostą lemoniadę rabarbarową, która, choć wychodzi w ilościach wręcz masowych, zaskakująco szybko znika. Sporo czasu zwlekałam z publikacją przepisu (jakoś nie potrafiłam się ogarnąć!), za to już kilka osób testowało ją przepremierowo. I za każdym razem słyszałam takie same, pozytywne oceny. No więc co, chyba spróbujesz?
Jestem pewna, że tak! W końcu mało co tak poprawia humor, jak chłodna lemoniada rabarbarowa do grilla czy na wieczornym spotkaniu z najbliższymi. Zatem, do dzieła!
PS. W przypadku napojów nie ma sensu podawać makroskładników, więc poprzestanę na kaloriach.
Ilość porcji: 3-4 l
Czas przygotowania: 1h
Składniki na lemoniadę
- 800 g rabarbaru
- 2 l wody + dowolna ilość wody do rozrzedzenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- garść świeżej mięty
Przygotowanie
- Rabarbar umyj, pokrój na spore kawałki (tak, aby zmieściły się do garnka). Cytrynę obierz i przekrój na pół.
- Włóż rabarbar i cytrynę do garnka, dodaj cukier oraz listki mięty. Wlej 2 l wody, gotuj pod przykryciem ok. 40-60 min (aż rabarbar całkowicie zmięknie).
- Odcedź lemoniadę i uzupełnij dowolną ilością zimnej wody – im więcej wody dolejesz, tym mniej słodka będzie lemoniada rabarbarowa, więc dopasuj jej ilość do swoich smaków.
- Podawaj orzeźwiającą lemoniadę z kostkami lodu. Przechowuj w lodówce do 3 dni (o ile w ogóle tyle wytrzyma).
Bardzo orzeźwiająca.
O tak, polecam zrobić!