Kukurydza grillowana

10 września 2021

Kukurydza grillowana

Jak przygotować kukurydzę w domu, by smakowała jak prosto z grilla? Mam na to dwa sposoby: jeden z patelni, drugi z piekarnika. Oba tak samo dobre, sam/-a zdecydujesz, co wolisz (a w praktyce, czy chce Ci się odpalać piekarnik i mieć nieco mniej zmywania, czy na odwrót).

Sposób przygotowania to jedno, a co z dodatkami? Tutaj stawiam na klasykę: oliwa, chilli, czosnek i pietruszka. Część takiej mieszanki posłuży do marynowania, a część do polewania. Grillowaną kukurydzę możesz zrobić na kolację i na niej poprzestać lub podać ją jako dodatek do obiadu (z rybą, ziemniaczkami lub puree z bobu… kto by się jej oparł?).

Nie przedłużając, mam przepis na grillowaną kukurydzę dla każdego, kto mieszka w bloku, i nie tylko.

Kukurydza grillowana – kcal, makroskładniki

1 kukurydza grillowana ma ok. 287 kcal i:

  • 5,5 g białka;
  • 17,5 g tłuszczu;
  • 33,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 287

Składniki na kukurydzę grillowaną

Grillowana kukurydza – przepis

  1. Czosnek, pietruszkę i chilli drobno posiekaj. Jeśli nie chcesz, aby marynata była zbyt ostra, usuń pestki z chilli.
  2. Wymieszaj z oliwą i odstaw.
  3. Usuń liście z kolby kukurydzy.

Grillowana kukurydza z patelni

  1. Zagotuj wodę z dwoma łyżkami cukru. Włóż kukurydzę i podgotuj przez 10 min.
  2. Rozgrzej patelnię grillową. Kukurydzę delikatnie osusz i przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka, rozprowadź marynatę. Na koniec posól całość.
  3. Grilluj kukurydzę na patelni, ok. 5 min z każdej strony.
    Podawaj z ziołową oliwą.

Kukurydza grillowana w piekarniku

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Rozprowadź połowę marynaty na kukurydzy przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka. Posól solą i owiń folią aluminiową. Połóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw kukurydzę do piekarnika na 20 min. Po 10 min ściągnij folią i przełącz piekarnik na funkcję grill.
    Podawaj z ziołową oliwą.
Kukurydza grillowana

Kukurdza – kcal. Ile kalorii ma kukurydza?

Świeże ziarna kukurydzy mają ok. 115 kcal w 100 g. Natomiast jedna kolba kukurydz ma ok. 180 g (bez części niejadalnych) i dostarcza 207 kcal. To sprawia, że jest świetną przekąską, zwłaszcza na grilla, czy na kolację. I nawet dodatek oliwy z oliwek nie powoduje, że kaloryczność się znacząco podnosi… Dlatego nie czekaj i skorzystaj z mojego przepisu.

Jak gotować kukurydzę?

Na koniec mam jeszcze wskazówkę dla tych, którzy od grillowanej, wolą kukurydzę gotowaną. Jak ją przygotować? Bardzo podobnie, jak w przepisie, wydłuży się tylko czas gotowania.

Kukurydzę należy włożyć do gotującej się wody z cukrem. Co ważne, nie można dodawać do niej soli, ponieważ wtedy ziarna staną się twarde. Dodatkowo cukier podkreśli naturalną słodycz kukurydzy.

Woda powinna w całości przykryć całą kolbę. Jeśli nie masz na tyle dużego garnka, pamiętaj, że zawsze kukurydzę możesz przekroić na pół.

A ile gotować kolbę kukurydzy? Ok. 15 min od wrzucenia do wody.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Lubisz rabarbar? Jeśli tak, wskakuj do przepisu. A jeśli nie, to… również wskakuj, bo szybko przekonasz się, co dobrego możesz z niego przyrządzić. Sprawdź przepis na orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową, która zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *