fbpx
Kukurydza grillowana

10 września 2021

Kukurydza grillowana

Jak przygotować kukurydzę w domu, by smakowała jak prosto z grilla? Mam na to dwa sposoby: jeden z patelni, drugi z piekarnika. Oba tak samo dobre, sam/-a zdecydujesz, co wolisz (a w praktyce, czy chce Ci się odpalać piekarnik i mieć nieco mniej zmywania, czy na odwrót).

Sposób przygotowania to jedno, a co z dodatkami? Tutaj stawiam na klasykę: oliwa, chilli, czosnek i pietruszka. Część takiej mieszanki posłuży do marynowania, a część do polewania. Grillowaną kukurydzę możesz zrobić na kolację i na niej poprzestać lub podać ją jako dodatek do obiadu (z rybą, ziemniaczkami lub puree z bobu… kto by się jej oparł?).

Nie przedłużając, mam przepis na grillowaną kukurydzę dla każdego, kto mieszka w bloku, i nie tylko.

Kukurydza grillowana – kcal, makroskładniki

1 kukurydza grillowana ma ok. 287 kcal i:

  • 5,5 g białka;
  • 17,5 g tłuszczu;
  • 33,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 287

Składniki na kukurydzę grillowaną

Grillowana kukurydza – przepis

  1. Czosnek, pietruszkę i chilli drobno posiekaj. Jeśli nie chcesz, aby marynata była zbyt ostra, usuń pestki z chilli.
  2. Wymieszaj z oliwą i odstaw.
  3. Usuń liście z kolby kukurydzy.

Grillowana kukurydza z patelni

  1. Zagotuj wodę z dwoma łyżkami cukru. Włóż kukurydzę i podgotuj przez 10 min.
  2. Rozgrzej patelnię grillową. Kukurydzę delikatnie osusz i przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka, rozprowadź marynatę. Na koniec posól całość.
  3. Grilluj kukurydzę na patelni, ok. 5 min z każdej strony.
    Podawaj z ziołową oliwą.

Kukurydza grillowana w piekarniku

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Rozprowadź połowę marynaty na kukurydzy przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka. Posól solą i owiń folią aluminiową. Połóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw kukurydzę do piekarnika na 20 min. Po 10 min ściągnij folią i przełącz piekarnik na funkcję grill.
    Podawaj z ziołową oliwą.
Kukurydza grillowana

Kukurdza – kcal. Ile kalorii ma kukurydza?

Świeże ziarna kukurydzy mają ok. 115 kcal w 100 g. Natomiast jedna kolba kukurydz ma ok. 180 g (bez części niejadalnych) i dostarcza 207 kcal. To sprawia, że jest świetną przekąską, zwłaszcza na grilla, czy na kolację. I nawet dodatek oliwy z oliwek nie powoduje, że kaloryczność się znacząco podnosi… Dlatego nie czekaj i skorzystaj z mojego przepisu.

Jak gotować kukurydzę?

Na koniec mam jeszcze wskazówkę dla tych, którzy od grillowanej, wolą kukurydzę gotowaną. Jak ją przygotować? Bardzo podobnie, jak w przepisie, wydłuży się tylko czas gotowania.

Kukurydzę należy włożyć do gotującej się wody z cukrem. Co ważne, nie można dodawać do niej soli, ponieważ wtedy ziarna staną się twarde. Dodatkowo cukier podkreśli naturalną słodycz kukurydzy.

Woda powinna w całości przykryć całą kolbę. Jeśli nie masz na tyle dużego garnka, pamiętaj, że zawsze kukurydzę możesz przekroić na pół.

A ile gotować kolbę kukurydzy? Ok. 15 min od wrzucenia do wody.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim

Lubisz sałatki z makaronem chińskim? Tę polubisz na pewno! Ma sporo warzyw, azjatycki sos, krewetki i chrupiące orzeszki. A do tego będzie najlepszą propozycją na imprezy.