Jak przygotować kukurydzę w domu, by smakowała jak prosto z grilla? Mam na to dwa sposoby: jeden z patelni, drugi z piekarnika. Oba tak samo dobre, sam/-a zdecydujesz, co wolisz (a w praktyce, czy chce Ci się odpalać piekarnik i mieć nieco mniej zmywania, czy na odwrót).
Sposób przygotowania to jedno, a co z dodatkami? Tutaj stawiam na klasykę: oliwa, chilli, czosnek i pietruszka. Część takiej mieszanki posłuży do marynowania, a część do polewania. Grillowaną kukurydzę możesz zrobić na kolację i na niej poprzestać lub podać ją jako dodatek do obiadu (z rybą, ziemniaczkami lub puree z bobu… kto by się jej oparł?).
Nie przedłużając, mam przepis na grillowaną kukurydzę dla każdego, kto mieszka w bloku, i nie tylko.
Kukurydza grillowana – kcal, makroskładniki
1 kukurydza grillowana ma ok. 287 kcal i:
- 5,5 g białka;
- 17,5 g tłuszczu;
- 33,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 287
Składniki na kukurydzę grillowaną
- 4 kolby świeżej kukurydzy
- 6 łyżek oliwy z oliwek (60 g)
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- ¼ pęczka pietruszki
- sól
Grillowana kukurydza – przepis
- Czosnek, pietruszkę i chilli drobno posiekaj. Jeśli nie chcesz, aby marynata była zbyt ostra, usuń pestki z chilli.
- Wymieszaj z oliwą i odstaw.
- Usuń liście z kolby kukurydzy.
Grillowana kukurydza z patelni
- Zagotuj wodę z dwoma łyżkami cukru. Włóż kukurydzę i podgotuj przez 10 min.
- Rozgrzej patelnię grillową. Kukurydzę delikatnie osusz i przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka, rozprowadź marynatę. Na koniec posól całość.
- Grilluj kukurydzę na patelni, ok. 5 min z każdej strony.
Podawaj z ziołową oliwą.
Kukurydza grillowana w piekarniku
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Rozprowadź połowę marynaty na kukurydzy przy pomocy dłoni lub silikonowego pędzelka. Posól solą i owiń folią aluminiową. Połóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw kukurydzę do piekarnika na 20 min. Po 10 min ściągnij folią i przełącz piekarnik na funkcję grill.
Podawaj z ziołową oliwą.

Kukurdza – kcal. Ile kalorii ma kukurydza?
Świeże ziarna kukurydzy mają ok. 115 kcal w 100 g. Natomiast jedna kolba kukurydz ma ok. 180 g (bez części niejadalnych) i dostarcza 207 kcal. To sprawia, że jest świetną przekąską, zwłaszcza na grilla, czy na kolację. I nawet dodatek oliwy z oliwek nie powoduje, że kaloryczność się znacząco podnosi… Dlatego nie czekaj i skorzystaj z mojego przepisu.
Jak gotować kukurydzę?
Na koniec mam jeszcze wskazówkę dla tych, którzy od grillowanej, wolą kukurydzę gotowaną. Jak ją przygotować? Bardzo podobnie, jak w przepisie, wydłuży się tylko czas gotowania.
Kukurydzę należy włożyć do gotującej się wody z cukrem. Co ważne, nie można dodawać do niej soli, ponieważ wtedy ziarna staną się twarde. Dodatkowo cukier podkreśli naturalną słodycz kukurydzy.
Woda powinna w całości przykryć całą kolbę. Jeśli nie masz na tyle dużego garnka, pamiętaj, że zawsze kukurydzę możesz przekroić na pół.
A ile gotować kolbę kukurydzy? Ok. 15 min od wrzucenia do wody.
You must be logged in to post a comment.