fbpx
Pasta rybna z łososia

7 kwietnia 2020

Pasta rybna z łososia

Jedną z rzeczy, których nigdy nie lubiłam i raczej szanse na to, że polubię, są mizerne, jest pasta rybna (a przynajmniej taka klasyczna). Dlaczego? Ponieważ zwykle robi się ją z ryby wędzonej, której sam zapach jest dla mnie zniechęcający (a próbowałam się przekonać, wszelkie testy zakończyły się niepowodzeniem).

U jednej z dietetyczek pojawiła się jednak FIT pasta rybna, która przyznaje, przykuła moją uwagę. I którą postanowiłam dopasować do moich smaków, czyli zamiast użyć wędzonego łososia, dodałam pieczonego. Całość wyszła smaczna i sycąca, co nie jest bez znaczenia, gdy ma to być pasta na śniadanie. Łosoś zapewnia białko i zdrowe tłuszcze, a serek śmietankowy białko, więc połączenie idealne.

A co zrobić, by ta pasta rybna z łososia nie była zbyt czasochłonna? Rybę upiec „przy okazji” – gdy pieczesz coś innego na obiad, kolację lub gdy przygotowujesz łososia z innego przepisu (np. mojego). Nie jestem zwolenniczką włączania piekarnika tylko po to, żeby po 10 min go wyłączyć, więc zawsze tak staram się przygotowywać jadłospis, aby jakoś to połączyć.

W tym wypadku makroskładniki podaję na całą porcję pasty rybnej, bo trudno jest mi przewidzieć, ile jej nałożysz na kanapkę (a zakładam, że choć raz spróbujesz, to nie będzie jej mało):

  • 48 g białka;
  • 32,4 g tłuszczu;
  • 11 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Kalorie: 561 (cała porcja)

Składniki - pasta rybna

Dodatki

Przygotowanie pasty na chleb

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Łososia obierz ze skórki, posól i popieprz. Piecz w piekarniku przez 10-15 min, aż wierzch będzie rumiany.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, koperek posiekaj.
  3. Jak łosoś ostygnie, wymieszaj wszystkie składniki razem, rozszarpując rybę widelcem**.

* To są dodatki, których ja użyłam i które są widoczne na zdjęciu. Ty podaj tę pastę rybną, z czym tylko zechcesz.

** Pasta jest jeszcze smaczniejsza, gdy dasz się smakom „przegryźć”, przez co warto ją zrobić dzień wcześniej.

950

Pasta rybna

PS. Pastę możesz też podać w wersji bardziej “imprezowej”, na krakersach – jest pysznie, a ta przystawka bardzo szybko znika! W sezonie polecam urozmaicić ją o pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę.

Krakersy z pastą z łososia

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?