Pasta rybna z łososia

7 kwietnia 2020

Pasta rybna z łososia

Jedną z rzeczy, których nigdy nie lubiłam i raczej szanse na to, że polubię, są mizerne, jest pasta rybna (a przynajmniej taka klasyczna). Dlaczego? Ponieważ zwykle robi się ją z ryby wędzonej, której sam zapach jest dla mnie zniechęcający (a próbowałam się przekonać, wszelkie testy zakończyły się niepowodzeniem).

U jednej z dietetyczek pojawiła się jednak FIT pasta rybna, która przyznaje, przykuła moją uwagę. I którą postanowiłam dopasować do moich smaków, czyli zamiast użyć wędzonego łososia, dodałam pieczonego. Całość wyszła smaczna i sycąca, co nie jest bez znaczenia, gdy ma to być pasta na śniadanie. Łosoś zapewnia białko i zdrowe tłuszcze, a serek śmietankowy białko, więc połączenie idealne.

A co zrobić, by ta pasta rybna z łososia nie była zbyt czasochłonna? Rybę upiec „przy okazji” – gdy pieczesz coś innego na obiad, kolację lub gdy przygotowujesz łososia z innego przepisu (np. mojego). Nie jestem zwolenniczką włączania piekarnika tylko po to, żeby po 10 min go wyłączyć, więc zawsze tak staram się przygotowywać jadłospis, aby jakoś to połączyć.

W tym wypadku makroskładniki podaję na całą porcję pasty rybnej, bo trudno jest mi przewidzieć, ile jej nałożysz na kanapkę (a zakładam, że choć raz spróbujesz, to nie będzie jej mało):

  • 48 g białka;
  • 32,4 g tłuszczu;
  • 11 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Kalorie: 561 (cała porcja)

Składniki - pasta rybna

  • 200 g serka śmietankowego do kanapek
  • 200 g łososia
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Dodatki

  • pieczywo
  • garść rukoli
  • kilka plasterków salami lub szynki
  • kilka plasterków sera

Przygotowanie pasty na chleb

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Łososia obierz ze skórki, posól i popieprz. Piecz w piekarniku przez 10-15 min, aż wierzch będzie rumiany.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, koperek posiekaj.
  3. Jak łosoś ostygnie, wymieszaj wszystkie składniki razem, rozszarpując rybę widelcem**.

* To są dodatki, których ja użyłam i które są widoczne na zdjęciu. Ty podaj tę pastę rybną, z czym tylko zechcesz.

** Pasta jest jeszcze smaczniejsza, gdy dasz się smakom „przegryźć”, przez co warto ją zrobić dzień wcześniej.

Pasta rybna

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica to jedyna potrawą, jaką potrafisz przygotować? W takim razie sprawdź, jak to zrobić jeszcze lepiej. Zdradzam mój sposób na perfekcyjną jajecznicę, który zawsze się sprawdza.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *